שום דבר לא הכין את אביב בן שבת לחשבון החשמל שחיכה לה לפני יומיים במייל: 1,478 שקלים. בן שבת מתגוררת בשכונת רחביה בירושלים ביחד עם שתי שותפות. "אנחנו גרות בדירה הזו שלוש שנים ואף פעם לא היה לנו כזה חיוב גבוה", סיפרה למערכת mako כסף. "בחיוב של אותה תקופה שנה שעברה המקסימום שהגענו היה 800 שקלים".
בן שבת פנתה לחברת החשמל, שם מיהרו להאשים את מכשירי החשמל בבית – על אף שלדבריה, המכשיר היחיד שצורך חשמל בבית הוא דוד שפועל על טיימר. "אנחנו בקושי נמצאות בבית ולא היה נראה לי הגיוני שהצריכה עלתה כל כך רק בגלל זה, אבל בחברת החשמל לא ממש רצו לעזור", הוסיפה. בצר לה, היא פנתה לקבוצת הפייסבוק של רחביה ושאלה אם עוד אנשים קיבלו סכומים מופרזים. התגובות לא איחרו להגיע.
נגה ודיאן, גם הן סטודנטיות תושבות השכונה, מספרות על זינוק של למעלה מ-200% בחשבון החשמל: 699 שקלים, לעומת 288 שקלים בחודשים נובמבר-דצמבר. "שתינו עובדות ולומדות מחוץ לבית. בתקופה הזו, באופן חריג, שתינו נעדרנו מהדירה: שותפה שלי הייתה במשך שבועיים בחו"ל, ואני הייתי במשך שבוע בחו"ל", סיפרה נגה. "יחד עם זאת, אני סטודנטית בבצלאל, והייתה בתקופה זו תקופת הגשות, כך שכל חודש ינואר נכחתי בדירה רק בשעות הלילה (בין השעות 22:30 ל-09:00). בנוסף, יש לי בן זוג, כך שחצי מהזמן אני בכלל אצלו, ואף אחת מאיתנו לא נשארת בדירה בסופי שבוע".
כל הסטודנטים איתם דיברנו מעידים על תופעה דומה: אין ברשותם מכשירים זוללי חשמל, הם לא נמצאים בבית במשך רוב שעות היום – והם מחממים את הדירה בערבים בעזרת מזגנים חסכוניים. ובכל זאת, חשבונות החשמל הוכפלו ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה. כך גם אצל עקיבא, תושב השכונה המתגורר עם שותף, שקיבל חשבון חשמל של 1,800 שקלים. "אנחנו משתמשים במזגן לחימום, מה שאמור להיות חסכוני. אנחנו מבשלים בגז ואין לנו מכשירי חשמל זללניים בבית".
הסכומים הללו תמוהים כאשר מביאים בחשבון נתון נוסף: מחודש דצמבר 2019 נערכו ברחוב עזה, הרחוב הראשי של ירושלים, עבודות תשתית שגרמו להפסקות חשמל כמעט מדי ערב. "צלצלנו לחברת החשמל עשרות פעמים לדווח על הפסקות חשמל בערבים והם מודעים לכך", הוסיפה בין שבת. "בהתחשב בכך שזו שכונה שחיים בה רק אנשים מבוגרים או סטודנטים שעובדים במהלך היום ומגיעים בערב - ויש הפסקות חשמל – לא ברור מתי היה לנו זמן לבזבז כל כך הרבה חשמל כדי לצבור סכומי עתק כאלה.
"אני יודעת שאנשים פנו לעירייה ולגורמים נוספים, אבל אף אחד לא מתייחס בגלל משבר הקורונה. בסופו של דבר אנחנו סטודנטים מובטלים שנאלצים להתמודד עם חשבונות מנופחים שלא צרכנו. בעיקר בתקופה הזו שכולנו אין כסף ואין עבודות - אף אחד לא שם עלינו", סיכמה.
מחברת החשמל נמסר בתגובה: "מבדיקה מדגמית חוזרת של המידע שנשלח אלינו, נמצא, כי השינויים בחשמל בתקופה זו גבוהים יותר ביחס לאותה תקופה אשתקד, זאת לנוכח סופי שבוע קרים במיוחד שהיו השנה, זמנים בהם רב הלקוחות נמצאים בביתם. ככלל, החורף הזה היה חריג ורב מערכות הקור והגשמים היו בסופי השבוע.
החשבונות שנבדקו התבססו על קריאות מאומתות, בחשבונות אחרים בוצעה הערכה, וצויין על גבי החשבון, כי הלקוח רשאי לשלוח קריאת מונה. נכון להיום, בשל הקורונה, חברת החשמל איננה מבצעת קריאת מונים כלל וחשבונות החשמל יהיו הערכה בלבד".