שנת 2020 מסתמנת כשידור חוזר של 2016. הבחירות, שיחולו מחר, יכריעו מי מבין שני מועמדים- טראמפ או ביידן- יזכה. הרבה שנים לא היו בחירות כה רגשיות בין שני מועמדים כל כך שונים. טראמפ, הנשיא המכהן, טיפוס "שונה" ממה שהאמריקאים מכירים כנשיאים, וג'ו ביידן, דמורקט ישנוני (או כמו שטראמפ מכנה אותו סליפי ג'ו) שלא כל כך ברור מה המצע שלו.

קשה לדעת מה יהיו התוצאות, כי אף אחד באמריקה של 2020 לא מאמין יותר בסקרים, אשר משתנים מידי שעה, אך ישנם מספר מדדים שמציגים לנו את הכיוון, בהיבט הטכני נטו של שוק ההון, אשר נחקרו מחקרית לאורך השנים, ומציגים לנו קשר ישיר בינם לבין תוצאות הבחירות הצפויות.

נתון ראשון: מדד S&P בשלושת החודשים האחרונים

מדד S&P הוא המדד הנצפה הרחב ביותר של 500 מניות של חברות אמריקאיות גדולות. המדד נחשב כאינדיקטור עבור הכלכלה האמריקאית והוא רכיב באינדקס של האינדיקטורים המובילים. 

על פי מחקר שנערך על ידי  Stovall's Sector Watch,  עלייה במדד S&P מיום 31/7 עד 31/10 בשנת בחירות, ניבאה באופן מסורתי את בחירתו מחדש של האדם המכהן או המפלגה המכהנת, וירידת מחיר בתקופה זו הצביעה על החלפת השלטון. מאז 1948, טכניקת ניבוי זו עשתה עבודה מצוינת והציגה שיעור דיוק של 88 אחוזים בניבוי בחירתה מחדש של מפלגת השלטון (הניבוי נכשל פעם אחת בלבד בשנת 1968). 

כיום, המדד עומד ללא שינוי. אז איך נדע מי הזוכה?  אם נקזז את ארבעת ימי המסחר האחרונים - תשואת S&P500 עמדה על היא 6.7 אחוזים.

צריך להבין כי מעולם לא היו ירידות חדות בימים האחרונים של אוקטובר בשנת בחירות, ויכולות להיות לזה כמה סיבות. המרכזית שבהן היא התפוצצות פרשיית האנטר ביידן, המקשר את ג'ו ביידן, לשחיתות חמורה כביכול. הפרשה, שהתפוצצה בדיוק לפני 4 ימים והובילה לירידות חדות במדד, הובילה לאי ודאות לגבי עתידו של המועמד הדמוקרטי, והשווקים מגיבים לאי ודאות בירידות.

השוק אומנם מראה כי הוא ללא שינוי כעת, אבל גם אם ננטרל את הימים האחרונים הרי שעלייה במדד (או חוסר שינוי) תומכת בהישארותו של טראמפ בשלטון.

נתון שני: קשר בין מדד ה- S&P לבין חוזים עתידיים על הדולר

החוזה העתידי הוא התחייבות לספק או לרכוש נכס כלשהו (סחורה, מטבע חוץ, נייר ערך וכו') במועד עתידי, כאשר המחיר (או שער חליפין במקרה של מטבע חוץ) נקבע מראש והתשלום מתבצע במועד מסירת הנכס או הסחורה.

נועם שפלטר, מייסד שותף בבי ריץ מיידסט, נציגי גרנט  (צילום: אוהד ארד, דניאל יחזקאל)
נועם שפלטר|צילום: אוהד ארד, דניאל יחזקאל

אם ניקח את המדד הזה, אשר נחקר על ידי LPL Research, ניתן למצוא את הקשר בין מדד ה- Ice USDollar Index – חוזה עתידי על הדולר, למדד ה- S&P.אם בשלושת החודשים שלפני הבחירות החוזים העתידיים על הדולר שליליים- כלומר הצפי הוא שהדולר ירד ולעומת זאת מדד S&P חיובי – המפלגה המכהנת תזכה. 

יש לציין כי המדדים הנבדקים גם הם לא כוללים את ארבעת ימי המסחר האחרונים, בהן היו ירידות חדות אשר מחקו לחלוטין את העלויות של הרבעון האחרון. גם על פי נתון זה – המועמד המוביל לזכייה הוא הנשיא המכהן, דהיינו טראמפ.

נתון שלישי: תשואות ה- S&P בחודש אוקטובר בלבד

נתון נוסף שנבחן, על ידי European Journal of Social Science, הוא הקשר בין תשואת חודש אוקטובר לבחירת המפלגה המכהנת. על פי מדד זה, אשר נבחן מאז שנת 1928, בכל שנת בחירות, אם חודש אוקטובר היה שלילי – המפלגה השלטת הפסידה בבחירות ואם המדד היה חיובי – נשארה בשלטון. מדד זה לא קלע בשנת 2012 בלבד, כאשר אובאמה נותר בשלטון למרות ירידות בשוק בחודש זה.

על פי מדד זה, חודש אוקטובר נסגר שלישי עם ירידות של 2 אחוזים במדד ה S&P אך אם נקזז את ארבעת ימי המסחר האחרונים, אליהן התייחסתי קודם, מדובר בעלייה של 2.4 אחוזים בחודש אוקטובר – על כן, מדד זה לא החלטי ויש לבחור עמדה – האם להתייחס לכל החודש במלואו (ואז מציג הפסד של טראמפ) או לקזז את ארבעת ימי המסחר האחרונים (ואז מציג ניצחון של טראמפ).

אולי כדאי שנתחיל לקחת ברצינות סקרי מאפיות

סקר עצמאי של אתר Statespoll.com היה אחד היחידים שקלע לתוצאות הבחירות בשנת 2016, כולל דיוק חלקי ברשימת המדינות הדמוקרטיות והרפובליקניות וכמה הפתעות ביחס לסקרי העיתונות, פרסם היום את התחזית שלו, והיא מפתיעה מאוד. 

 

על פי האתר, טראמפ לא רק שזוכה אלא מחזק את כוחו ביחס למועד הקודם. ההערכות של האתר מתבססות על מספר מודלים הכוללים סקרים, רישום מצביעים למפלגות, נתונים וטרנדים מהרשתות החברתיות, נתוני ההצבעה בדואר (VBM), סקרים פנים מדינתיים ועוד.

ניתן לראות שבעוד שישנם 203 אלקטורים ודאיים (או כמעט וודאיים) לדמוקרטים, לרפובליקנים יש 232 אלקטורים וודאיים (או כמעט וודאיים), אך בניגוד לדמוקרטים להם נספרו 13 אלקטורים "מתנדנדים", לרפובליקנים יש 90 אלקטורים במצב זה, אשר נוטים להיצבע כרפובליקנים.

נתונים אלה אכן מפתיעים, אך יש לזכור כי מדובר בסקרים נרחבים המשלבים מספר רב של מקורות ולא מוצגים מטעם גוף תקשורתי כזה או אחר, אשר במועד בחירות זה תופסים "צד" באופן מובהק ולכן יש לקחת את הסקרים המופיעים בתקשורת בזהירות מרבית.

לסיום אתייחס גם לקוריוז חביב, אך יציב, אשר ידע לנבא את הזוכה בתשע מערכות הבחירות האחרונות בצורה מדוייקת – הסקר של מאפיית Busken שבסינסינטי. מאפיית Busken שבסינסינטי אוהיו, אופה ומוכרת מאז שנת 1984 עוגיות הנושאות את דיוקנאות שני המועמדים. על פי רכישת העוגיות, הם מנבאים מי יהיה הזוכה בבחירות. עד כה, בכל תשעת מועדי הבחירות מאז שהחלו את ה"ניסוי", המאפייה הצליחה לנבא במדויק את זהות הזוכה. וגם השנה, המאפייה פרסמה את ה"הימור" שלהם – טראמפ.על פי המאפייה, טראמפ קיבל 8,439 עוגיות בעוד ביידן רק 7,052 עוגיות.

על אף כל האמור לעיל במאמר זה, יש לזכור שלושה דברים משמעותיים אשר עשויים להשפיע על הנתונים שהוצגו ועל ההערכות שבוצעו על בסיסן:

1. עד כה, בכל שנות הניתוח של שווקי ההון בשנות בחירות, לא חל אירוע בגודל משמעותי בינלאומי כמו מגיפה עולמית. החל מחודש פברואר, העולם מתמודד עם מגיפה עולמית, אשר הביאה לסגירת שווקים, חקיקת חוקים שונים המשפיעים ישירות על הכלכלה.


2. בשל המגיפה, הבנק המרכזי של ארה"ב הזרים מאות מיליארדי דולרים למשק האמריקאי על מנת לתמוך בתושבים ובחברות השונות אשר נפגעו במהלך ההתמודדות עם המגיפה. סכומי אלה עשויים להשפיע על השווקים שכן סביר כי חלקם הופנו גם לשוק ההון ועשויים להטות את הנתונים ביחס לשנים קודמות.

3. בארבעת ימי המסחר האחרונים השווקים יורדים בחדות בצורה אשר עשויה לשנות לחלוטין את ניתוח הנתונים. ירידות אלה עשויות להיות קשורות למימושים טבעיים לאחר העליות של החודשים האחרונים, לחוסר הוודאות בבחירות, להתפוצצות פרשיית האנטר וג'ו ביידן ולמאבק הכלכלי של המדינה בגופי התקשורת הגדולים. על כן, לא ניתן לקבוע בוודאות האם ההערכות מוטות או לא בשל ימי מסחר אלה.

הכותב הוא שותף מייסד בבי ריץ מיינדסט נציגי גרנט קרדון בישראל