ריבית בנק ישראל לחודש יוני נותרה על כנה ברמה של 0.5% בלבד, זאת בדומה להערכות שפרסמו בתקופה האחרונה כלכלנים מובילים בשוק ההון. כך מסר לפני זמן קצר (ב') בנק ישראל.
בנק ישראל מסביר, כי הותרת ריבית יוני ברמתה הנמוכה ללא שינוי, יחד עם הצעדים הנוספים הלא שגרתיים שנוקט בהם בנק ישראל - של רכישות המט"ח והאג"ח הממשלתיות, תורמים לחיזוק יכולתו של המשק להתמודד עם ההשלכות של המשבר הכלכלי העולמי על המשק הישראלי. החלטה זו תומכת בהשגת יעד האינפלציה, בפעילות הכלכלית הריאלית וביציבות המערכת הפיננסית.
הגורמים להחלטה, לפי בנק ישראל, הם האינפלציה החזויה על ידי החזאים ועל ידי שוק ההון ל-12 החודשים הבאים, שנמצאת בסביבת מרכז יעד האינפלציה. נתונים המגיעים מהתחום הפיננסי ולאחרונה גם מהתחום הריאלי, מצביעים על אפשרות להתמתנות המגמה השלילית בפעילות הכלכלית. עם זאת, התחדשות הצמיחה צפויה רק לקראת סוף השנה. בשלב זה, הריבית הנמוכה יחד עם הכלים הנוספים שמפעיל בנק ישראל תומכים בהחזרת הצמיחה החיובית למשק. לשון ההודעה של הבנק.
ממוצע תחזיות האינפלציה בשוק, לחודשים מאי ויוני, הוא לעלייה של 0.3% ו-0.4% בהתאמה. כך, לפי תחזיות אלה, כבר בחודש הבא צפויה האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים להיכנס לתוך היעד ולהישאר בתוכו בשנה הקרובה. אומרים בבנק.
מאז פרסום מדד מארס, עלו הצפיות לאינפלציה ל-12 החודשים הבאים, כך שהצפיות הנגזרות משוק ההון בחודש מאי וממוצע הציפיות בימים האחרונים הן לעליה של 1.9% ו-2.2% בהתאמה. לפי שוק ההון והחזאים, ריבית בנק ישראל לחודש יוני לא צפויה להשתנות. בעוד שנה, לפי החזאים תעמוד ריבית בנק ישראל על 1.3% ולפי שוק ההון על 2.2%.
ע"פ תחזית בנק ישראל, התוצר יתכווץ ב-1.5% ב-2009. לפי תחזית זאת, התחדשות הצמיחה צפויה לקראת סוף השנה.
נזכיר, כי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, עדיין מפעיל שני כלים מוניטריים לא קונבנציונליים: רכישת מט''ח (100 מיליון דולר מדי יום) ורכישת אג''ח ממשלתיות בשוק המשני (200 מיליון שקל ליום).
נציין כי בימים האחרונים חלו שינויים משמעותיים בשני השווקים, כאשר בשוק המט"ח המקומי התחזק השקל כנגד הדולר, שצנח בחדות ושבר את רמת 4 השקלים. גם בשוק האג"ח המקומי נרשמה בימים האחרונים ירידה משמעותית במחירי האג"ח הממשלתיות ועלייה ברמות התשואה, גם התחזקות השקל בזירה המקומית, וגם ארוע זה - מושפעים מהמתרחש מעבר לים בזירה הגלובלית.