לפני שבוע יצר קשר עם מיטל גונן אדם שלא מוכר לה בוואטצאפ, וטען כי הוא פונה אליה בעקבות מודעה באתר יד2, שבה פרסמה למכירה מכונת מיצים.

גונן אישרה כי אכן המוצר עומד למכירה, ואותו אדם ביקש לרכוש אותו ממנה, אבל טען שבגלל שהוא גר רחוק ממנה באשקלון, הוא יוציא שליחות למרכז, וישלח לה כסף הן עבור המכונה והן עבור השירות.

כשגונן הסכימה, ה"קונה" שלח לה קישור שנראה כמו קישור של אתר יד2, וטען כי הוא הזמין שליחות דרך חברת השליחויות שלהם. הוא הסביר לה שעל מנת לקבל את הכסף, היא צריכה להכניס לקישור ולהזין את פרטי האשראי . לאחר מכן היא קיבלה ממספר טלפון בלתי מזוהה קוד, אותה נתבקשה גם להכניס לקישור המקורי שנשלח על ידי ה"קונה" כביכול מאתר יד2.

בשלב הזה גונן כבר התחילה לחשוד כשראתה שיש בכרטיס האשראי שלה פתאום 2 חיובים בסך 443 שקלים, ו-415 שקלים במטבע זר. היא ביקשה מה"קונה" ליצור איתה קשר, אבל כשזה נעלם והפסיק לענות לה, היא הבינה שמדובר בעוקץ וניסתה לפנות לעזרה לחברת כרטיסי האשראי.

"פניתי לחברת האשראי שלי, כאל , אשר טענו כי ראו עוד מספר מקרים דומים, חלקם באותו יום", סיפרה גונן, "אבל הם טענו שהם לא יכולים לעזור לי למרות שהם מבינים שמדובר במקרה של עוקץ".

לא מקרה העוקץ הראשון

בחודשים האחרונים יש עלייה במקרי העוקץ מסוג זה. על מנת להיזהר, צריך לזכור כמה דברים חשובים:

  1. לעולם אל תעבירו את פרטי כרטיס האשראי שלכם לגורם אחר. בטח אם הוא זה שאמור לשלם לכם.
  2. אל תזינו קוד שהגיע אליכם ותעבירו אותו הלאה, לעולם, במיוחד אם הוא הגיע ממספר לא מזוהה.
  3. אל תיכנסו ללינקים שמספק הקונה הפוטנציאלי. אם כבר נכנסתם, ודאו בשורת ה-URL שאתם אכן באתר הנכון. לעיתים ההבדלים עשויים להיות מינוריים ומבלבלים כמו סיכול אותיות, סיומת שונה או משהו אחר שמכוון כדי להטעות.
  4. סימני אזהרה נפוצים כי מדובר בעוקץ מהסוג הזה כוללים הודעות בעברית קלוקלת, הלחץ מהצד השני לבצע את העסקה בדחיפות.

 

תגובת כאל: "פרטי כרטיס אשראי והקוד הסודי בפרט, הינם אישיים ואין להעבירם לאנשים פרטיים שאינם בתי עסק מוסמכים ומוכרים".

"אנו קוראים ללקוחותינו ולמחזיקי כרטיסי אשראי בכלל להיות ערניים לניסיונות עוקץ ברשת ולא למסור כל קוד הזדהות שהוא לאדם פרטי בטלפון, למניעת הונאות ותרמיות".