הקיצוצים המתוכננים של משרד האוצר בתקציב משרד החינוך ובתקציב מערכת ההשכלה הגבוהה עשויים להביא להשבתה רצינית של בתי הספר, האוניברסיטאות והמכללות. היום נפגשו ראשי ארגוני המורים, יוסי וסרמן ורן ארז, עם ראשי הרשויות והשלטון המקומי והחליטו כי אם הממשלה לא תבטל את כוונתה לקצץ בצורה גסה בתקציב החינוך, בתי הספר יושבתו לקראת סוף השבוע הבא.
"השלטון המקומי לא יקבל את הקיצוצים של ממשלת ישראל", אמר היום יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט. "נצא למאבק תקיף וחסר פשרות. לא ייתכן שממשלה שרק נכנסה לתפקידה מקבלת כלשונה תוכנית שהגו פקידים שחלקם אינם מבינים את המשמעות של מעשיהם".
שר החינוך: "לא נשלים עם הגזירות"
בין הקיצוצים המתוכננים במערכת החינוך לפי הצעת משרד האוצר, בהיקף של כמיליארד שקל, נמצאת הפחתה דרסטית בהיקף בתי הספר שייכנסו לרפורמת "אופק חדש" בשנת הלימודים הקרובה. כשבמקום 680 בתי ספר, ייכנסו רק 200 בתי ספר. משמעותה העיקרית של הרפורמה היא תוספת שכר למורים בבתי ספר היסודיים, תוספת שעות פרטניות וכן כיתות לימוד קטנות יותר.
"מערכת החינוך מדשדשת כבר 60 שנה ויש לנו שלושה ימים כדי לשכנע את ראש הממשלה שאסור לו לפגוע בחינוך", אמר היום יוסי וסרמן, יו"ר הסתדרות המורים, ממובילי הרפורמה. גם בארגון המורים מחו היום על הקיצוץ המתוכנן של כמיליארד שקל בתקציב החינוך. לדברי יו"ר הארגון, רן ארז, "אנחנו יוצאים לדרך משותפת ומחויבים לראשי הרשויות כדי להציל את מערכת החינוך. אין לנו יותר לאן לרדת".
שר החינוך, גדעון סער, אמר היום במפגש עם כתבים כי "האוצר עשה צעדים חד-צדדיים ללא הידברות עם משרד החינוך. אי אפשר להשלים עם הגזירות האלה. המשמעות של הקיצוצים הללו למערכת החינוך היא קטסטפורלית. מדובר בפגיעה קשה ביותר בחינוך ובהשכלה הגבוהה". בסביבתו של סער מאמינים כי הצעת האוצר איננה מוחלטת והם מתכוונים להיאבק נגדה עד להצבעת הממשלה על הצעת האוצר ביום שלישי הקרוב. בנוסף, הם מאמינים כי גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מאמין בנושא החינוך והוא יהיה קשוב לעניין.
מחר: כינוס חירום של ראשי האקדמיה
גם במערכת ההשכלה הגבוהה מוחים על צעדי האוצר. על פי חוק ההסדרים והצעת המחליטים של האוצר, מתוכנן קיצוץ גם בתקציבי האקדמיה, שינוי מבנה הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) האחראית על חלוקת התקציבים בין מוסדות ההשכלה הגבוהה וכן אפשרות להקפאת העלאות השכר כפי שהושגו בהסכמי השכר שנחתמו עם המרצים באוניברסיטאות לאחר שביתות ארוכות בנושא. מחר אמור להתקיים כינוס חירום של אנשי ההשכלה הגבוהה בהשתתפות ראשי האוניברסיטאות והמכללות, המרצים, ארגוני הסטודנטים ושרים וח"כים מהכנסת.
פרופ' צבי הכהן, יו"ר הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות, אמר הערב ל"גלובס" כי "לא ייתכן שבאוצר גם רוצים להשתלט על האוניברסיטאות דרך סירוס הות"ת וגם לקצץ את התקציבים המגיעים לאקדמיה. האוצר סימן לו כמטרה את האוניברסיטאות. אלמלא האוניברסיטאות, פקידי האוצר לא היו מקבלים את הג'ובים שלהם באוצר. הם כל הזמן תוקפים את האקדמיה ועד שהם לא יהרסו כל חלקה טובה שם, הם לא ינוחו".
גורמים במערכת ההשכלה הגבוהה טוענים כי נשקלת האפשרות להשבית את המערכת במחאה על הקיצוצים המתוכננים של האוצר בתקציב. "אם לא תהיה ברירה, אז נעשה מה שצריך לעשות", אומר פרופ' הכהן. "לא ניתן יד ונשב שאננים כשאנחנו רואים שהורסים את האקדמיה, שזה אחד הדברים המוצלחים ביותר במדינה".
הסטודנטים: אם יקצצו, נפעל בדרכים המוכרות לכולם
תוך כך, גם הסטודנטים מאיימים לשבות ולהפגין במחאה על גזירות אפשריות נגדם. באוצר מתכננים להפחית את סבסוד שכר הלימוד לסטודנטים מ-26% ל-20%, דבר שייקר בכ-1,000 שקל את שכר הלימוד עבור כל הסטודנטים הלומדים באוניברסיטאות ובמכללות המתוקצבות. בנוסף, מתכוונים באוצר לבטל את סבסוד שכר הלימוד עבור סטודנטים הלומדים משפטים, חשבונאות ומינהל עסקים.
"הצעות הקיצוצים בתקציב, עליית שכר הלימוד והפגיעה בשכבות החלשות במדינת ישראל מהוות פשיטת רגל אידאולוגית, מוסרית וערכית של השלטון במדינת ישראל", אמר היום יו"ר התאחדות הסטודנטים, בועז טופרבסקי. אנו מקווים כי הגזרות יבוטלו לאלתר ולא - נאלץ לפעול בדרכים המוכרות לכולם על מנת להציל את המדינה".