יום ראשון בערב, אחת מרשתות המזון הגדולות בארץ. המקום הומה בלקוחות. לקוח קבוע כבן 55 נכנס לחנות עם מעיל מרווח. בעיצומן של הקניות הוא מכניס למעיל בקבוקי סבון נוזלי לידיים, קופסת כפפות חד פעמית, שתי אריזות של פסטה ושקית פירות יבשים. הוא ניגש לקופה בהליכה קצת מוזרה, כשבעגלה שלו רק כמה פירות וירקות וסבון נוזלי לניקוי רצפות.
"מדובר בלקוח שקונה בחנות יותר מעשר שנים, אנחנו כבר חברים. אני מביט באופן קבוע במצלמות, וכשהמצלמה התמקדה בו ראיתי שהוא הולך בצורה מוזרה מאוד. כאילו הוא סוחב משהו כבד", שיחזר קצין הביטחון של הסופר. "התחלתי לחשוד שההליכה לא נובעת מבעיה רפואית אלא מגניבה". הקב"ט איפשר ללקוח לסיים את הקניות, ורגע לפני שפסע החוצה ביקש ממנו להתלוות אליו לאחד מצדי הסופר כדי לא לבייש אותו לעיני הלקוחות. "עוד לפני שהתחלתי את הבדיקה, הלקוח פרץ בבכי. הוא התנצל, ביקש סליחה. הוא טען שפוטר לפני כשבועיים מהמסעדה בה עבד ושהמצב הכלכלי בבית קשה מאוד. הוא עוד לא קיבל דמי אבטלה, אשתו חולה והוא לא יודע איך ישרוד את חג הפסח עם שני ילדיו", סיפר הקב"ט.
לדברי הקב"ט, המקרה הזה מסמל יותר מכל את המשבר הכלכלי שהחל עם התפשטות הקורונה בישראל. למעלה מ-500 אלף ישראלים הגישו בקשה לדמי אבטלה לאחר שהוצאו לחופשה ללא תשלום – ואת הביטוי לכך ניתן לראות בסופרים: גם קציני ביטחון מרשתות אחרות בדרום ומרכז הארץ מזהים עלייה ניכרת במקרי הגניבות – שעלולה להסב לרשתות השיווק נזק של עשרות מיליוני שקלים. לדבריהם, לרוב מדובר דווקא בלקוחות קבועים שלא מצליחים להתמודד עם המשבר.
"רק בסופר שלי תפסתי בשבועיים האחרונים יותר מ-20 לקוחות, חדשים וקבועים, שגונבים בגלל המצב הכלכלי הקשה", אמר קב"ט מאזור הנגב, שזיהה גם הוא זינוק של מאות אחוזים במקרי הגניבות. "אני לרוב מבקש מהם לשלם על המוצרים או להחזיר אותם, ומזהיר אותם שבפעם הבאה אזמין משטרה. "מדובר בכל פעם בגניבות בשווי של מאות שקלים. אנשים חוששים להישאר רעבים, אז הם רוכשים מוצרים עם תוקף ארוך: קופסאות שימורים, מזון יבש, שוקולד, מוצרי ניקיון ואפילו עוגות לפסח. הכסף מתחיל להיגמר לאנשים וכנראה שאין להם ברירה אלא לגנוב. זה לא נעים לערוך חיפוש על גופם של לקוחות קבועים, ובכלל זו תחושה נוראית בעיקר בימים אלה".
הקב"טים חוששים שהגניבות רק ילכו וייגברו עם התפתחות המשבר. "אני מעריך שעל כל לקוח שתפסתי, חמישה או אפילו שבעה הצליחו לחמוק לי מתחת לרדאר", הסביר קב"ט העובד במרכול באשקלון. "כל גניבה יכולה להגיע לאלפי שקלים".