השבירה של איציק סעידיאן, הלום קרב ממבצע צוק איתן, קרתה בעיתוי מצמרר - רגע לפני יום הזיכרון. רובנו לא הכרנו את איציק, אבל כולנו הרגשנו את האגרוף בבטן כששמענו ששרף את עצמו. במשרד הביטחון כבר הודיעו על חקירת המקרה וסיוע לבני המשפחה, אבל זה מעט מדי ומאוחר מדי.

העובדה שהלום קרב נכה צה"ל הגיע למצב שהוא שורף את עצמו, מקבעת את העובדה שמדובר ברשלנות ומחדל של המדינה כולה, ובפרט של אגף השיקום במשרד הביטחון, שם נלחמו מול סעידיאן על גובה הכרה באחוזי הנכות: 25 אחוזים או 50 אחוזים.

לכל אחוז כזה יש משמעות אדירה מבחינת הלום הקרב ונכי צה"ל. צלילה לנתונים מלמדת שהמדינה חוסכת על החלשים, במקום בו גם כך היא משלמת להם סכום זעום על נפש פצועה.

מה זה אחוזי נכות וכמה זה שווה?

על פי "הוראת אגף שיקום נכים מס' 01.40" שהתעדכנה בשנת 2010, מי שנקבעו לו עד 9 אחוזי נכות יוכר כנכה צה"ל אולם לא יקבל אף לא שקל אחד מהמדינה. אחוזי נכות אלה יקנו לו הנחות בלבד, למשל ברישום לנישואים או ארנונה. עניין של עשרות שקלים בלבד.

מי שהוכר כנכה צה"ל ונקבעו לו בין 10 ל-19 אחוז לא יקבל קצבה חודשית והוא יהיה זכאי למענק חד פעמי בלבד. מדובר בסכום שנע בין 50,830.20 שקלים ל-10 אחוזי נכות ועד ל-192,259.45 שקלים בעבור 19 אחוזי נכות. הסכומים אולי נשמעים גבוהים, אולם קחו בחשבון שזה אמור לפצות את הזכאים לכל חייהם.

החל מ-20 אחוזי נכות, ישנה הכרה בפונה כנכה צה"ל וזכאות לקצבה חודשית. גובה הקצבה שאמורה לכסות טיפולים ומחייה מתחיל מ- 940 שקלים לחודש למי שקבעו עבורו ז 20 אחוזי נכות. כל אחוז מעבר ל-20 מוסיף 47 שקלים.

עכשיו קחו את הסכום הזה ונחזור לאיציק סעידיאן. משרד הביטחון קבע שהלום הקרב מצוק איתן, שראה איך שבעה מהחברים שלו נהרגים מול עיניו, שסבל מסיוטים, לא תפקד ולא הצליח לעבוד, היה זכאי לסכום חודשי בגובה 1,175 שקלים בלבד.

סעידיאן נלחם מול משרד הביטחון על קבלת 50 אחוזי נכות. אם היו מקבלים את בקשתו היה מקבל סכום בגובה 2,350 שקלים בלבד. אפשר רק לדמיין מה עובר על אדם ששורף את עצמו בעבור סכום נמוך שכזה.

במקרה של נכה מאה אחוז, מדובר בקצבה חודשית בגובה 4,700 שקלים בלבד.

יש לציין כי ישנם פיצויים נוספים בהתאם למצבם הרפואי של נכי צה"ל, לניידות ולמצבם הכלכלי. מדובר בין השאר בהקלות במיסים, התאמת הדירה במקרה בו הנכה על כיסא גלגלים, העסקת עובד סיעוד, מימון לימודים אקדמיים ועוד.

_OBJ

הליך התביעה בלתי אפשרי ויקר

כפי שכבר אפשר להבין מלא מעט סיפורים שהתפרסמו בשנים האחרונות, הליך התביעה להכרה בנכות אינו פשוט ומצריך מאמץ רב ולא מעט בירוקרטיה. בהתחשב בעובדה כל אחוז שווה כסף, הפונה חייב לקחת עורך דין לאור המצב. פרוצדורה שיכולה לעלות לו בעשרות אלפי שקלים.

רק הפנייה הראשונה תעלה למבקש זכאות נכות כ-900 שקלים, והוא ישלם גם סכום דומה אם יגיע לבית המשפט. לאחר מכן, הוא ישלם לעורך דין סכום שנע בין 5,000 ל-10,000 שקלים, וזה בהנחה שהתיק לא ימשך תקופה ארוכה ולפעמים גם שנים.

אז הסיפור הזה יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים, תלוי מצב של כל אדם. חשוב לציין כי ישנם לא מעט עורכי דין ועמותות שפועלים בהתנדבות ולכן מומלץ לפנות אליהם.

מדינת ישראל משקיעה בתקציב הביטחון שלה כ-70 מיליארד שקלים בכל שנה ואיציק סעידיאן אינו הראשון שניסה לקחת את חייו. על פי הנתונים של ארגון נכי צה"ל, בכל שנה מתאבדים בממוצע כ-20 נכי צה"ל. כבר ב-2020 קבעה וועדה ברשות אלוף במיל אייל בן ראובן שקיים מחדל בשל מחסור במשאבים וכוח אדם, בניסיון לחסוך בכסף על חשבון נכי צה"ל. לפני כשנה שר הביטחון בני גנץ והשר לנושאים אזרחיים וחברתיים במשרד הביטחון, מיכאל ביטון, הודיעו כי יינתן מענה ייעודי לנפגעי פוסט טראומה בעלות של 50 מיליון שקלים, אולם די ברור שבכל מקרה המצב לא השתנה.