אחרי שנים של דיונים – החל מחודש מאי ניתן יהיה לקבל אשרת E2 –אשרת עבודה על בסיס השקעה בארה"ב.
לפני מספר חודשים אישרה ועדת הפנים של הכנסות את התקנות לאשרת עבודה למשקיעים ישראלים בארה"ב. בשבוע שעברה הושלמו ההליכים הבירוקרטיים מול הממשל האמריקאי ונקבע תאריך יעד בו יוכלו ישראלים ותושבי ארה"ב להשקיע, זה במדינה של זה, ולקבל אשרת עבודה על בסיס השקעה בלבד.
קבלת אשרת 2E מותנת בעיקר בכך שהמבקש יוכיח שהוא מעמיד לרשות העסק שיפתח, הון עצמי בסכום מספק כדי להבטיח את מימון העסקתו בתקופת ההקמה וכן שהעסק יצור מקומות עבודה לאזרחים אמריקאים.
למעשה בינואר 2017 אישרה ממשלת ישראל את התקנות ההדדיות עם ארה"ב המאפשרות קבלת אשרת E-2 לישראלים שמעוניינים לעבוד בארה"ב ומסוג ב' 5 לאמריקאים שירצו לעבוד בישראל על בסיס השקעה בישראל. היות ובישראל לא היה קיים מסלול של מתן אשרת עבודה לאזרח זר על בסיס השקעה היה צריך לתקן שורה של תקנות וועדת הפנים של הכנסת נדרשה לאשרן.
אישור מתווה האשרה פותח דלת למשקיעים פרטיים וחברות אשר ישקיעו בארה"ב בכל תחום עסקי בהיקפים שיביאו ליצירת מקומות עבודה לעובדים אמריקאים. בכלל זה חברות סטארט-אפ ישראליות, אנשי עסקים, יהלומנים, חברות שיווק, נדל"ן וגיוס הון.
להשקיע בעסקי מזון, מספרות ומוסכים
את המהלך לקידום אשרות העבודה ההדדיות יזם וקידם בעשור האחרון עו"ד צבי קן תור, שותף במשרד עוה"ד קן תור & עכו, העומד בראש ועדת האשרות בלשכת המסחר ישראל אמריקה. לדבריו, במונח השקעות מסחריות ניתן לכלול גם עסקי מזון מכל סוג, מספרות, מוסכים, שירותים אישיים וכל עסק קמעוני בעל יחוד. לשכת המסחר מתכננת לקיים מספר סמינרים על מנת להדריך את הגורמים שיביעו עניין להגיש בקשות לקבלת האשרות.
לדבריו, התקנות אף יוצרות מצב בו לראשונה בהיסטוריה של ישראל, יוכלו רק אזרחי ארה"ב לקבל אשרת עבודה בישראל על בסיס השקעה, יוכלו להישאר בישראל לתקופה שמעל 63 חודשים, ובן הזוג יוכל לקבל אשרת עבודה כללית.
עו"ד צבי קן תור מסביר כי קידום האמנה נעשה בתאום עם רשות האוכלוסין שתמכה וסייעה לאורך כל הדרך. כדי לקדם את התהליך גויסה גם אייפא"ק שפעלה להגשת חוק קצר וספציפי אשר המאשר את הענקת האשרה לאזרחי ישראל ואשר נחתם על ידי הנשיא אובאמה במאי 2012.
מי יכול להנות מההסכם?
האשרה מתאימה לכל בעל עסק, יזם או איש עסקים שעומד במספר קריטריונים של "השקעה מסחרית":
• השקעה של 150- 200 אלף דולר, תוכל לזכות את המבקש בקבלת האשרה. מדובר על סף השקעה נמוך יחסית. השקעה ממוצעת בעסק בישראל אינה רחוקה מסכום זה.
• ההשקעה חייבת להיות גבוהה יותר מסכום המספיק למחייה של המגיש והמשפחה.
• תכלית ההסכם הינה ניתוב השקעות תוך יצירת מקומות עבודה לישראלים ולאמריקאים כאחד ועל כן, במסגרת התוכנית העסקית, יידרש המבקש להוכיח כי השקעתו צפויה ליצור מקומות עבודה.
מה היה עד עכשיו?
עבודה בארה"ב טעונה קבלת אשרת עבודה. עד כה, נדרש המבקש לעמוד בתנאי סף מחמירים מאוד וקריטריונים נוקשים, שקיימים בכל אחד מסוגי האשרות:
אשרת L 1: אשרה זו ניתנת רק לאנשים שעבדו עבור חברה מסוימת, ברצף, לפחות שנה אחת במשך שלוש השנים שקדמו לבקשת הוויזה, בתפקיד בכיר, מינהלי או ניהולי (L-1B), או בתפקיד הדורש ידע מקצועי מעמיק בתחומי העיסוק של החברה (L-1B), ואשר ימשיכו לעבוד בתחומי ארה”ב באותה חברה, או בחברת בת אמריקאית שלה, בחברה קשורה, או בחברת האם של המעסיק הנוכחי.
אשרת1- E: בכדי להיות זכאי לוויזת E-1 על המועמד ממדינת האמנה לעסוק בסחר בהיקף רחב אשר עיקרו (51% לפחות) מתקיים בין מדינת האמנה לבין ארה”ב. כמו כן, החברה האמריקאית והעובד הזר חייבים להיות בני אותו לאום. לדוגמא, אזרח ישראלי יכול לקבל ויזת E-1 רק אם יועסק בארה”ב על ידי חברה שהבעלות בה היא לפחות 50% ישראלית.
אשרת H-1B: מאפשרת כניסה לארה”ב, על בסיס זמני, של מועמדים מקצועיים, לצורך עבודה במקצוע או בתחום ההתמחות המסוים שלהם שמצריכה יישום מעשי ותאורטי של ידע מקצועי ביחד עם תואר ראשון (לפחות), או תואר מקביל לו. האשרה כפופה למכסה, אותה ניתן להגיש בתאריך מסוים.
מה הכוונה כל יזם או בעל עסק?
הכוונה היא לכל עסק קמעונאי בעל יחוד שרק ניתן להעלות על הדעת. האשרה למעשה זמינה לכל סוגי החברות, מחברות קטנות ועד תאגידים גדולים. מכוח האשרה ניתן יהיה להקים עסק מקומי כגון מסעדות, מספרות, חנויות, עסקי שירותים ועסקים קמעוניים שיש להם פוטנציאל לפעילות בהיקף שיאפשר לייצר מקומות עבודה למקומיים. כמו כן האשרה מהווה פתרון לחברות ההייטק והסטארט-אפ הישראליות אשר עד היום התקשו מאוד בקבלת היתרי עבודה לעובדיהן. המהלך נולד בעקבות תלונות ובקשות של חברות ישראליות רבות לפעול לתיקון המציאות הבלתי אפשרית שבה הן לא יכולות לפעול בארה"ב, לשלוח עובדים ישראלים, לנהל את השיווק בעזרתם או ליזמים לעבוד בארה"ב באשרת עבודה רגילה.
האם תוקף האשרה מוגבל בזמן?
האשרה החדשה ניתנת לפרק זמן של עד 5 שנים, אותה ניתן להאריך בקלות יחסית וזאת בניגוד לנעשה ביתר האשרות: הן נקובות בזמן שהייה מרבי והארכתן כרוכה בהליך פרוצדוראלי מורכב. כמו כן את הבקשה לאשרה ניתן להגיש בקונסוליה האמריקנית בישראל ולא ישירות בארה"ב.
ומה לגבי היתר עבודה לבת/ בן הזוג?
בן הזוג של עובד בסטטוס E2 יכול לקבל אישור עבודה ללא צורך בהצעת עבודה תקפה ממעביד בארצות הברית.
האם גם השקעה בנדל"ן תזכה בקבלת אשרה?
השקעה פאסיבית אינה יוצרת מקומות עבודה ולפיכך לא מזכה בקבלתה. כך גם אם מדובר על השקעה בתיק מניות. למעשה תנאי הסף הוא כי יהיה מדובר על עסק " פעיל ואמיתי". לדוגמה: צייר שמוכר מעת לעת את יצירותיו – סביר להניח שבקשתו לא תאושר. זאת לעומת מצב בו הוא פותח גלריה ומעסיק בה עובדים. גם פתיחת מלכ"ר או למעשה כל התארגנות שאינה עסקית – לא תאפשר קבלת אשרה זו.