בריטניה מסתכלת קדימה ומניחה שהרע מכל מאחוריה. המספרים צונחים בחדות. מספר החולים המאומתים עמד בתחילת אפריל על 7,500 ביום. בשבוע האחרון כבר דווחו 445 חולים בלבד. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון הודיעה במסיבת עיתונאים כי השיפור יימשך, המדינה צפויה לחזור לשגרה מלאה כבר בנובמבר השנה, או אף קודם לכן, ואף סימן את חג המולד כתאריך יעד לסיום תקופת הריחוק החברתי.

מדובר בהמשך של תהליך שהחל ב-11 במלאי, אז פתחו הרשויות הבריטיות את הסגר, והחלו לעודד חזרה לעבודה ויציאה מהבית לא רק לפעילות גופנית. בתחילת יוני נפתחו כל מוסדות הלימוד עד לחופשת הקיץ. בספטמבר צפויים בתי הספר והגנים לחזור לפעילות מלאה.

ביוני כלל החנויות, גני חיות והגנים הציבוריים קיבלו הרשאה לפתוח את שעריהם למבקרים, משחקי הכדורגל חודשו ללא קהל (באוקטובר הממשלה תבחן לאפשר הכנסת קהל למשחקים), ובתי קולנוע, מוזיאונים והמספרות נפתחו עם הגבלות שמירה על ריחוק והקפדה על היגיינה. חובת לבישת מסיכה נאכפת רק בזמן נסיעה בתחבורה ציבורית, בבתי חולים ומרפאות, בעוד שאין חובה על לבישת מסכה בהליכה ברחוב או בפארקים.

ברמנית בלונדון מוזגת בירה לאחר הסגר  (צילום: ap)
הפאבים נפתחו מחדש|צילום: ap

הבאים בתור להיפתח היו הפאבים, בתי קפה, ומסעדות. מינימום המרחק של הריחוק החברתי צומצם משני מטר למטר אחד בלבד, זאת בעיקר בשביל לאפשר למסעדות לעבוד. בנוסף, חלק מהרחובות במרכז לונדון נסגרו חלקית בשביל לאפשר למסעדות לפזר שולחנות ברחובות. כמו בניו יורק, רחובות מרכזיים הפכו לחד סטריים בשביל להגדיל את שטח המדרכות ולאפשר למסעדות להוסיף כסאות בחוץ.

החל ב- 10 ביולי בריטניה פתחה את שעריה ללא צורך בבידוד לתיירים מכ- 70 מדינות ביניהן: צרפת, יוון, ספרד, הולנד, איטליה, טורקיה, בלגיה, פינלנד, נורבגיה וגרמניה ועוד. לא במפתיע, ישראל עדיין לא ברשימה.

בסוף השבוע צפויים להיפתח גם חדרי הכושר, הבריכות ומתקני הספורט ובאוגוסט מתוכננים להיפתח התיאטראות ואולמות הקונצרטים שכבר התחילו למכור אונליין כרטיסים להופעות.

>> בברצלונה מתכוננים לסגר נוסף: "עלינו לקחת צעד אחורה"

על רקע המשבר הכלכלי העולמי, קל היה לשכוח שבריטניה הכניסה את עצמה במודע למשבר עם הברקזיט, שממנו עדיין לא התאוששה לגמרי. ובכל זאת, הודיעה הממשלה שתעודד בעלי

עסקים וחברות שיחליטו לא לפטר את עובדיהם ותממן 80 אחוז משכרם עד לגובה של 2,500 פאונד בחודש. העובדים הונחו להצטרף לתוכנית Coronavirus Job Retention כדי לוודא שזכויותיהם נשמרות. על פי התוכנית גם עצמאיים שנאלצו לסגור את עסקיהם בגלל נגיף קורונה, זכאים לתכנית הבטחת הכנסה של הממשלה.

תור מחוץ לחנות
תור מחוץ לחנות בלונדון|צילום: ap

 

בתחום הדיור פועלת עיריית לונדון להבטיח ששוכרים, ובמיוחד בעלי הכנסה נמוכה, יקבלו את התמיכה שהם צריכים ומגיעים להם מהממשלה. זה כולל מדיניות לתמיכה בשוכרים פרטיים על מנת לאפשר להם  להישאר בטוחים בבתיהם ולשלם את שכר הדירה שלהם במקרה של קשיים כלכליים, כמו גם לסייע לבעלי הבית המתקשים בתשלום המשכנתא שלהם.

מעבר לכך, ראש העיר קורא לממשלה למנוע ממשכירים להגיש הודעות פינוי ודואגת שמערכת הטבות הרווחה תכסה כל עיכוב בתשלומי שכירות של דיירים פרטיים שאינם מסוגלים לשלם.  

מבקרים בגלריית וואלאס בלונדון, 15.7.20 (צילום: Leon Neal, Getty Images)
גם המופעים ישובו בקרוב|צילום: Leon Neal, Getty Images

למרות המחוות הנדיבות, כלכלת בריטניה במצב עגום למדי, ולונדון עומדת בראשה. לראשונה מזה 60 שנה האינפלציה ירדה בחודש מאי והחוב הציבורי גדל למעל 100 אחוזים מהתמ"ג. על פי נתוני לשכת המסחר הבריטית, עסקים באי פועלים רק במחצית מהיכולת שלהם לפני הנגיף, כשהמשק עדיין "נמצא בהילוך ראשון", זאת בצל מספר המשרות הפנויות בבריטניה שצונח בהתמדה והתחרות על אלו המפורסמות היא קשה בהתחשב בזכות הפיטורים שנגרמו בגלל המגיפה.