היורו נפל היום (שלישי) ב-0.3% מול הדולר, לרמה של 0.9913 דולר ליורו - הרמה הנמוכה ביותר של המטבע ב-20 השנים האחרונות, מאז 2002. אחרי שבחודש יולי היורו והדולר השתוו, היורו התחזק מעט בחודש האחרון, אך אתמול נפל מתחת לדולר וכעת הגיע לשיא שלילי. כעת נסחר היורו ברמה של 3.25 שקלים, בעוד שהדולר נסחר ברמה של 3.28 שקלים.
הסיבות להיחלשות המטבע האירופאי נעוצות במספר גורמים. המידי ביותר הוא החשש ממשבר אנרגיה באירופה בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה. רוסיה משבשת את אספקת הגז שלה לאירופה בתגובה לתמיכת המערב באוקראינה ולסנקציות הכלכליות שהוטלו עליה.
מחירי הגז באירופה הרקיעו שחקים לאחר שמונופול הגז הרוסי גזפרום הודיע אתמול שישבית את נורד סטרים 1, צינור הגז החשוב ביותר בהעברת גז מרוסיה לגרמניה, למשך 3 ימים בסוף החודש בשל עבודות תחזוקה. העבודות הלא מתוכננות מעמיקות את הסכסוך סביב הגז הרוסי ואת חוסר הוודאות לגבי אספקתו, דבר שמעורר חששות לגבי משבר לקראת החורף האירופאי. החוזים שעוקבים אחרי קרנות מחקות חוזי גז נסגרו ביום שני במחירי שיא.
משבר האנרגיה מייקר את המחירים בכל אירופה ומשפיע על רמות האינפלציה הגבוהות, שהגיעה ל-9.6% ביולי. אך בזמן שבארה"ב העלו את הריבית כבר 4 פעמים, לרמה של2.25%-2.5%, כדי להילחם באינפלציה, באירופה הבנק המרכזי העלה את הריבית בפעם הראשונה בחודש שעבר, והיא כעת ברמה של 0.5%.
לעומת שאר מדינות המערב ולמרות האינפלציה המשתוללת, אין צפי שהבנק המרכזי האירופי ימשיך באופן עקבי בהעלאות ריבית אגרסיביות. הסיבה לכך היא השוני במצבן של המדינות באיחוד האירופי, ובפרט במדינות שמתמודדות עם חובות גדולים, כמו איטליה ויוון. ריבית גבוהה תייקר את החוב של המדינות הללו ועלולה להוביל אותן בסופו של דבר לפשיטת רגל.
הריבית הנמוכה באירופה, והידיעה שהאיחוד לא יוכל להעלותה ברמה מספיקה כדי להילחם באינפלציה, מחלישות את היורו. גם נאומו של נשיא הפד, ג'רום פאוול, בסוף השבוע הקרוב בכנס השנתי של נגידי הבנקים המרכזיים בארה"ב, שבו הוא צפוי להדגיש את מחויבות הבנק להעלאות הריבית ולמלחמה באינפלציה – לא מסייע ליורו.