ראשי האיחוד האירופי נפגשים היום (שבת) בפריז לוועידת פסגה שזימן נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, כדי לדון בדרכים להחזיר את היציבות והאמון למערכת הבנקאית באירופה, לאור המשבר הפיננסי. המטרה של סרקוזי היא להרגיע את הציבור ואת המגזר העסקי באירופה ולהראות כי הממשלות מסוגלות להציע פיתרונות למצב ולערוב לכספם של האזרחים.
צרפת, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, הזמינה למפגש את קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, את ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני, את ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון ואת נשיא הבנק האירופי המרכזי ז'אן-קלוד טרישה.
הפסגה צפויה לעסוק באפשרות שהמנהיגים באירופה ינקטו פעולות דומות לאלה שיזם הממשל האמריקני בתוכנית החילוץ שאושרה אתמול סופית בבית הנבחרים. בין היתר, מנהיגי אירופה ידונו בצורך לערוב לפיקדונות של הציבור בבנקים, כדי לייצב את המערכת הפיננסית במרחב האירו.
בימים האחרונים עסקו הבנקים המרכזיים באירופה בחילוצם של בנקים מסחריים שנקלעו לקשיים. חמישה חילוצים כאלה עלו לממשלות באירופה כ-100 מיליארד דולר. פעולת החילוץ האחרונה היתה זו של ממשלת הולנד לתאגיד הבנקאי פורטיס, שהולאם לאחר שהוזרמו אליו 23.3 מיליארד דולר.
בקרב מנהיגי אירופה שוררת אי הסכמה באשר לצעדים הנדרשים. חלק מהמדינות ערבו לפיקדונות הציבור עד לגובה של 20 אלף אירו. ממשלת אירלנד, לעומת זאת, החליטה על ערבות חריגה, ללא הגבלה בסכום. בצרפת לא ממש מתלהבים מהגישה הזאת.
פרנסואה פילון, ראש ממשלת צרפת אמר אתמול (ו') כי "העולם נמצא על פי תהום בשל מערכת חסרת אחריות". סרקוזי עצמו טוען מזה זמן שהפיתרון לבעיה טמון בהורדת הריבית בגוש האירו. הגישה הזו מתנגשת עם המדיניות העקבית והעצמאית של נשיא הבנק המרכזי האירופאי, טרישה, שרק השבוע השאיר את הריבית האירופית על 4.25% במונחים שנתיים.