ב-29 במארס 2019 — בעוד ארבעה חודשים וכמה ימים — יתרחש אירוע ראשון מסוגו בהיסטוריה: בריטניה, אחת המדינות המתועשות הגדולות ביותר, ביתו של מרכז הפיננסים של העולם, עומדת לצאת מהאיחוד האירופי — הפרויקט השאפתני שאיחד כלכלית בין רוב מדינות אירופה. לאחר משא ומתן שנמשך כשנתיים, הגיעה אתמול ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, לפריצת דרך במשא ומתן עם האיחוד, והציגה תוכנית שהוסכמה על נציגי שני הצדדים.

שרי הקבינט של מיי נדרשים לאשר את התוכנית בפגישה שצפויה להתקיים ביום רביעי. התוכנית אינה נחשבת הסכם סופי מלא, שאישורו יידרש בפסגה בדרג הפוליטי בסוף נובמבר, והצבעה סופית עליו בפרלמנט מתוכננת לדצמבר.

מה ידוע על התוכנית?

מיי הגישה לאישורי שרי ממשלתה מסמך המשתרע על 400 עמודים, ואולם הם לא הורשו לקחת אותו הביתה. פרטי התוכנית עדיין לא ידועים, אולם לפי הערכות, בריטניה לא תתנתק בצורה חדה מהאיחוד האירופי. במהלך יום שלישי אחר הצהרים זומנו השרים למעון ראש הממשלה ברחוב דאונינג 10, דיווח העיתון "גרדיאן", כדי לעבור תדרוך לקראת פגישת הקבינט.

מה עלול לשבש את מימושה של התוכנית?

עד שעות ספורות לפני הודעתה של מיי על כינוס הקבינט נראה היה שהפסגה בסוף נובמבר לא תתקיים, לאחר שהמשא ומתן הגיע שוב ושוב למבוי סתום. סלע המחלוקת העיקרי עד כה היה מעמד הגבול האירי לאחר הברקזיט.

ראש ממשלת אירלנד, ליאו ורדקר, אמר אתמול בפגישה עם מחוקקים לפני ההכרזה על התוכנית, כי הוא נדרש להתנהל בזהירות — שכן המגעים עם בריטניה נכנסים לשלב רגיש ביותר. הוא אותת על נכונותו לפשרות מול בריטניה, ואמר כי האיחוד האירופי צריך לגלות "נדיבות" במשא ומתן עם הממלכה. עוד אותת ורדקר כי הוא מוכן לגלות גמישות בכל הקשור לסוג הסדר הגבול בין אירלנד לצפון אירלנד שתחת ריבונות בריטניה, ואמר כי הדבר הקובע יהיו התוצאות בשטח.

תומכי היציאה מהאיחוד בממשלתה של מיי ובפרלמנט מתעקשים כי צפון אירלנד לא תקבל פטור מהסכם היציאה מהאיחוד, באופן שישאיר את בריטניה כלואה בהסכם מכסים עם האיחוד האירופי. מקור באיחוד האירופי אישר כי נוסח "יציב", לדבריו, של המסמך נשלח ללונדון — אך עדיין לא נחשב הסכם של ממש, שכן עדיין נדרש הסכם מלא בדרג הפוליטי. "צריך לראות אם זה יתפוס", אמר המקור לגרדיאן.

צפו בידיעות הכי צבעוניות מרחבי הגלובוס (צילום: רויטרס, חדשות)
כלבים מפגינים נגד הברקזיט|צילום: רויטרס, חדשות

מיי תצטרך לשכנע את שרי ממשלתה לאשר את התוכנית - והיא עלולה להתקל בהתנגדויות בעיקר מצד המצדדים בהתנתקות חדה. לאחר מכן יצטרכו מדינות האיחוד האחרות לאשרר אותה. מכיוון שהמגעים נעשו בהתייעצות עם נציגי המדינות, יש לכך סיכוי טוב. לאחר אישור הממשלות כולן, תצטרך מיי את אישור הפרלמנט בבריטניה. אישורה הסופי של התוכנית ייעשה בפרלמנט האירופי. עד מארס 2019 התהליך אמור לבוא לסיומו. 

מה החשיבות של הברקזיט וניהולו?

השלכות היציאה של בריטניה מהאיחוד על כלכלתה — ועל הדינמיקה של הסחר העולמי — עשויות להיות מרחיקות לכת.

מה היתה תגובת השווקים לחדשות על ההסכם?

הליש"ט זינקה ב-1.4% מול הדולר לרמה של 1.3028 דולר, וב-0.8% מול היורו לשער של 1.1544 יורו לליש"ט. בורסת לונדון נסגרה ללא שינוי, לאחר שנפלה ב־8.3% מתחילת השנה.

מדוע בריטניה עוזבת את האיחוד האירופי?

במשאל עם שנערך בבריטניה ביוני 2016 הצביעו 51.9% מהמשתתפים בעד יציאה מהאיחוד, לעומת 48.1% בעד הישארות בו. שיעור ההצבעה היה 71.8%, עם יותר מ-30 מיליון מצביעים. סקוטלנד וצפון אירלנד היו החלקים היחידים בממלכה המאוחדת (שכוללת את אנגליה, ויילס, צפון אירלנד וסקוטלנד) שבהם הצביע רוב בעד הישארות.

מהו האיחוד האירופי?

האיחוד הוא שותפות כלכלית ופוליטית ששורשיה נעוצים בתום מלחמת העולם השנייה, ושכוללת היום 28 מדינות אירופיות. האיחוד נועד לטפח שיתוף פעולה כלכלי, כשהתפישה הרווחת היתה שמדינות שסוחרות אחת עם השנייה נוטות פחות להילחם אחת בשנייה.

מאז התפתח החזון, ונהפך ל"שוק יחיד", שמאפשר מעבר סחורות ואזרחים ללא הגבלה בין גבולות האיחוד. זאת, כאילו המדינות החברות הן מדינה אחת, עם פרלמנט על־מדינתי שמחוקק חוקי גג בנושאים כמו איכות סביבה, תחבורה, זכויות צרכנים וזכויות אדם. בתוך האיחוד יש קבוצה קטנה יותר בשם גוש היורו, שבה חברות 19 מדינות המשתמשות במטבע אחיד — היורו.

מתי אמורה בריטניה לעזוב את האיחוד?

בריטניה צפויה לצאת מהאיחוד ב-11 בבוקר יום שישי, ה-29 במארס 2019, שנתיים לאחר הפעלת "סעיף 50" — שמתווה את מנגנון היציאה לכל מדינה שרוצה לעזוב את האיחוד.

ראש ממשלת בריטניה העוזבת, תרזה מיי (ארכי (צילום: sky news, חדשות)
צילום: sky news, חדשות

מה קרה לכלכלת בריטניה מאז משאל העם?

הליש"ט נפלה ב–11% ביום שלאחר משאל העם על הברקזיט, והשלימה נפילה של יותר מ–13% מאז. היא נסחרה אתמול בשער של 1.29 דולר במהלך המסחר.
תחזיות פסימיות לקריסה כללית בממלכה לא התממשו, וההאטה בצמיחה היתה מתונה מאוד: מקצב של 1.8% בשנה ב–2016, וברבעון השלישי של 2018 ל–1.5% במונחים שנתיים. שיעור האבטלה בשפל של 43 שנה — 4%; והאינפלציה היא 2.2% — גבוהה יחסית בגלל חולשת המטבע.

כמה עלה הברקזיט לבריטניה עד כה, וכמה יעלה לה בסוף התהליך?

יש מחלוקת לגבי העלויות הכספיות ארוכות הטווח של הברקזיט לבריטניה. האיחוד רוצה שבריטניה תסדיר את כל חובותיה לפני היציאה הסופית. לדוגמה, תשלומי פנסיה לפקידי האיחוד; עלות מיקום מחדש של סוכנויות האיחוד שנמצאות כיום בלונדון; ומחויבויות של בריטניה במסגרת תקציב האיחוד. ההערכה הרווחת היא שהחשבון הסופי יגיע ל–39 מיליארד ליש"ט.

מהי עמדת המגזר העסקי?

עסקים גדולים נוטים לתמוך בהישארות של בריטניה באיחוד האירופי, משום שזה מקל עליהם להעביר כספים, עובדים ומוצרים ברחבי העולם. חברות רבות החלו לפעול להעברת המטה שלהן למדינות אחרות ביבשת, ואחרות איימו כי יעזבו את בריטניה ויצמצמו כוח אדם אם הברקזיט אכן יתממש.

על פי הערכה שפירסמה באחרונה חברת המודיעין העסקי פופלוס וורלד, 7,900 חברות בריטיות יקרסו ו-41.8 אלף משרות יאבדו ב-12 החודשים אחרי הברקזיט — וזאת במקרה של הסכם בין הצדדים. במקרה שלא יהיה הסכם, מספר החברות שיקרסו יהיה 12.5 אלף ומספר המשרות שיאבדו — 66.2 אלף.

מדוע התעכבה התוכנית ליציאה?

תרזה מיי, ראש ממשלת בריטניה, הציגה כמה תוכניות יציאה, אך לא הצליחה לקבל את אישור ממשלתה והאיחוד האירופי. אחת התוכניות הידועות היא תוכנית צ'קרס, שלפיה בריטניה תאמץ חוקים שמשקפים את חוקי האיחוד לגבי סחורות, או שהאיחוד ובריטניה יהוו "שטח מכסים משולב", כלומר, בריטניה תוכל ליישם מכסים מקומיים ומדיניות סחר על סחורות שמגיעות אליה, אך לגבות מכסים של האיחוד על סחורות שעושות דרכן לאיחוד האירופי. בריטניה תהיה חופשיה לחתום על הסכמי סחר משלה עם מדינות ברחבי העולם — דבר שכיום הוא בלתי־אפשרי משום שהיא חברה באיחוד המכסים של האיחוד האירופי ומצייתת לחוקיו. לתוכנית התנגדו גם תומכי היציאה וגם מתנגדיה, בטענה שהיא פשרה גרועה.

מה הבעיה עם אירלנד?

לפי הסכם יום שישי הטוב — הסכם השלום בין אירלנד לבריטניה — הגבול בין הרפובליקה של אירלנד לצפון אירלנד (ששייכת לבריטניה) אמור להישאר פתוח למעבר אנשים וסחורות. אם בריטניה יוצאת מהאיחוד, אליו שייכת אירלנד, ייסגר הגבול. האיחוד מציע פשרה המכונה Backstop, שלפיה צפון אירלנד תוחרג מהמכסים שיוטלו על בריטניה, ואולם מיי מתנגדת למתן זכויות יתר לצפון אירלנד.

מהם התרחישים השונים להסכם?

בתרחיש המכונה "ברקזיט קשה" לא יוותרו כמעט קשרים בין בריטניה לאיחוד, ובריטניה תאבד את החברות בשוק ואת ההטבות של אזור הסחר החופשי בו. היא תידרש לחתום על הסכמי סחר מחודשים עם האיחוד ועם מדינות אחרות בעולם. ב"ברקזיט רך", בריטניה תישאר חלק מהשוק היחיד ומאיחוד המכסים, תסכים לפשרה לגבי מעבר אנשים, ותעניק לאזרחי האיחוד זכות להתיישב במדינה.

מה יקרה אם לא ההסכם החדש לא יאושר?

לאחר דחיית תוכנית צ'קרס אמרה מיי: "עדיף לצאת בלי הסכם מאשר לחתום על הסכם גרוע". המפלגה השמרנית ומפלגת הלייבור מעדיפות לגבש הסכם — כי האי־ודאות של יציאה ללא הסכם עלולה לגרום לטלטלה כלכלית ופוליטית קשה. הממשלה נערכת לתרחיש של אי הגעה להסכם, אך מדגישה כי הסיכוי לכך נמוך.

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il

 

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:

מגזין "פורצ'ן" נמכר לאיש עסקים תאילנדי ב-150 מיליון דולר

"העלמת מס במאות מיליוני שקלים": המלונות דורשים למסות את Airbnb