מחקר חדש מצא כי כ-40 אלף מקרי מוות מוקדם בשנה באיחוד האירופי ובבריטניה קשורים לחשיפה לתחמוצת חנקן הנפלטת מבישול בכירי גז ביתיים. זהו האומדן המקיף הראשון מסוגו באירופה לנזקי הבריאות הקשורים לשימוש בכירי גז.
החוקרים מאוניברסיטת חאומה הראשון בספרד מצאו שהשימוש בכירי גז קשור גם למאות אלפי מקרים של אסתמה בקרב ילדים באיחוד האירופי ובבריטניה. כשליש ממשקי הבית באירופה משתמשים בכירי גז לבישול, כאשר בעת השימוש נפלטים תחמוצת חנקן וחלקיקים מזהמים הקשורים למחלות נשימה ולתמותה מוקדמת. בנוסף, נפלטים גזי חממה כמו פחמן דו-חמצני התורמים להתחממות הגלובלית.
"מנקודת מבט של בריאות הציבור, כירי גז הם רעילים", אמרה חואנה מריה דלגדו-סבוריט, החוקרת הראשית במחקר, בראיון לסוכנות הידיעות בלומברג. לדבריה, בעיית התמותה המוקדמת "חמורה הרבה יותר ממה שחשבנו".
המחקר, שעדיין לא עבר ביקורת עמיתים, מומן על ידי קרן האקלים האירופית. החוקרים ממליצים לאוורר היטב את החדר בעת השימוש בכירי גז ולשקול מעבר לחלופה חשמלית. הבעיה חמורה במיוחד במדינות בהן נפוץ הבישול בגז, כמו בריטניה, רומניה, פולין ואיטליה.
יש לציין כי על אף המגמה העולמית למעבר לבישול באינדוקציה, בישראל עדיין קיימת פופולריות גבוהה לשימוש בכירי גז ביתיים. ממצאי המחקר מעלים שאלות משמעותיות לגבי ההשלכות הבריאותיות של מגמה זו.
הנציבות האירופית בוחנת כעת את תקני התכנון של כירי גז, ועשויה להחמיר את המגבלות על פליטות תחמוצת חנקן, יעילות אנרגטית וסימון זיהום. פרופסור כריסטיאן פפרנג מאוניברסיטת ברמינגהם, שלא היה מעורב במחקר, הגדיר אותו כ"קריאת השכמה לקובעי המדיניות", בשל ההשפעות הבריאותיות המשמעותיות שנמצאו.