לאור הירידה המפתיעה במדד, גופים פיננסיים כמו בנקים ובתי השקעות צופים כי בנק ישראל יוריד את הריבית כדי להקל על משקי הבית ועל העסקים הקטנים. אלה מצאו את עצמם במצב קשה עוד יותר החודש, ועם פתרונות חלקיים בלבד מצד הבנקים.
עם זאת, חלקם סבורים שלאור היחלשות השקל הנמשכת, הנגיד לא יוריד את הריבית ויותיר אותה ללא שינוי. רק על עובדה אחת אין ויכוח: בנק ישראל לא יעלה את הריבית בהודעה הצפויה ביום שני הבא.
בבנק לאומי צופים שבעקבות ירידת מדד המחירים, בנק ישראל יוריד את הריבית בחצי אחוז לפחות. הכלכלן הראשית של הבנק, ד"ר גיל בפמן, ציין שתיתכן הפחתה גבוה יותר, אך היא תחייב העלאה של הריבית בשלב מאוחר יותר, אולי אף מעבר לרמתה הנוכחית.
בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים מתונים יותר בהערכות, והבהירו שהם מתקשים לראות ירידת ריבית חדה כפי שמגולמת בשווקים כרגע. "הפחתת ריבית מנוגדת למכירות מט"ח (של בנק ישראל. ר.מ.), ואם הריבית תפחת בחדות, לחצי הפיחות יחריפו. עם זאת, לא ניתן לשלול ירידת ריבית קלה שמאותתת על הירתמות של הבנק המרכזי לסיוע לעסקים ומשקי בית", אומרים בבנק.
דיסקונט: הריבית בדרך למטה
נירה שמיר, כלכלנית ראשית, בנק דיסקונט, סבורה גם היא, שמדד ספטמבר מעיד על כך שהאינפלציה מאטה, עוד בטרם פרצה המלחמה. לכן גדולים הסיכויים להפחתת ריבית. בדיסקונט מעריכים שהריבית תרד למרות העלייה בשער הדולר (שהגיעה לשיא חדש), שגם היא תורמת לעליית מחירים. להערכתם התערבות בנק ישראל בשוק המט"ח דווקא סוללת את הדרך להורדת ריבית, אולי עוד לפני יום שני הבא. גם שם מעריכים ירידה של חצי אחוז בריבית, ואף יותר.
"ישראל נכנסה למלחמה כאשר מומנטום הצמיחה נחלש בחודשים האחרונים ונטל הריבית החל לגבות מחיר ממשקי הבית", מסכים גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות. "במקביל, מגמות האינפלציה בישראל מתמתנות. המלחמה אליה ישראל נכנסה צפויה להיות ארוכה ותגבה מחיר משמעותי מהביקוש במשק. בנוסף, צרכי המימון של הממשלה צפויים לזנק באופן משמעותי ולכן, על מנת לשמור על היציבות הפיננסית ולספק תמיכה למשקי הבית בעת זו, אנו מעריכים כי בנק ישראל צפוי לפעול להפחתת ריבית".
"באוקטובר נראה עליה במדד"
לעומת התחזיות להורדת הריבית בשבוע הבא, יש גם גופים פיננסיים, ובעיקר בתי השקעות, שסבורים שלא תהיה הורדת ריבית בשבוע הבא והיא תישאר ברמתה היום ללא שינוי.
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, טוען כי לעומת הירידה במדד ספטמבר, באוקטובר המגמה תתהפך. שיבושים באספקה של התוצרת החקלאית והגידול בהוצאות הממשלתיות יובילו לעליות מחירים.
להערכתו, האוצר יצמצם משמעותית את ההקלה במס הבלו על הדלק. עם זאת, בטווח הרחוק ההשפעה של המלחמה תוביל לירידה במחירים (לאור ירידה בביקושים ובתיירות), ולכן הריבית לא תרד.
רפי גוזלן, כלכלן ראשי, IBI בית השקעות, מציין צרה אחרת שהמשק צפוי להתמודד איתה: הורדת דירוג האשראי של ישראל. בבית ההשקעות סבורים כי בתקופת המלחמה ואחריה בנק ישראל צפוי להתמקד בשמירה על היציבות הפיננסית. "השימוש בכלי הריבית ימתין לשלב מאוחר יותר ואנו מצפים להותרת הריבית ללא שינוי בהחלטה הקרובה," אומר גוזלן.
מחירי הדירות ימשיכו לרדת
בנק הפועלים והראל ביטוח ופיננסים מתייחסים גם לשוק הדיור בסקירה שלהם היום. לדברי קליין מהראל: "מחירי הדירות ממשיכים לרדת זה החודש החמישי ברציפות. הנתון האחרון הוא לאמצע אוגוסט, כלומר נראה להערכתנו עוד חודשיים של ירידה מתונה לפני שהמלחמה תבוא לידי ביטוי בנתונים. ב-12 החודשים האחרונים מדד מחירי הדירות עלה ב-1 אחוז בלבד, כאשר בחודשים הבאים אנו צופים שהמספר יהפוך לשלילי. אנו צופים המשך ירידה במחירים לאור הריבית הגבוהה, הירידה בסך העסקאות בפועל והמשך הגידול בהיצע הדירות החדשות שנותרו למכירה".
בנוסף, טוען קליין, כי גם חלק מהגורמים שמיתנו את הירידות בחצי השנה האחרונה כגון גל העלייה, כנראה יתפוגג לאור המלחמה, והלחצים להמשך ירידת מחירים יתגברו.
בחטיבה הפיננסית של בנה"פ אומרים: "אנו צופים כי בחודשים הקרובים מחירי הדירות יוסיפו לרדת וקצב הירידה אף עשוי להתגבר ככל שהמלחמה תתארך".