מה היא סוכנות הדירוג מודי'ס?
חברת מודי'ס היא אחת משלושת סוכנויות דירוג המובילות בעולם, שבעזרת מחקר ונאליזה, מדרגת את שווי האשראי שנוטלים גופים מסחריים או ממשלתיים, וקובעת את האיתנות הפיננסית שלהן.
דירוג של מדינות מתבסס על שלל פרמטרים הקשורים בהיקפי החוב שלהן וסוגו, בצמיחה הכלכלית, בסחר החוץ, בסביבה התקציבית והמוניטרית, וגם במאפיינים פוליטיים וממשליים פנימיים, כמו איכות המוסדות ואיתנותו של שלטון החוק.
מי שמשלם על הדירוג הן המדינות עצמן, שמועות לעובד שעדיף לשלם ולקבל את הניתוח, גם אם הוא לא ימצא חן בעיניהן, מאשר לא לשלם ולאותת לעולם שמדובר במדינה לא יציב שלא כדאי לעשות איתה עסקים או להשקיע בה.
דירוג האשראי של ישראל כיום הוא מהטובים בעולם, כאשר הדירוג נע בין A ל-AA – דירוג שמוביל אותנו להיות בין 20 המדינות המובילות בעולם שאפשר לחתום עליה בביטחון שהמדינה תעמוד בכל התחייבויותיה ותחזיר את ההלוואות שהיא נוטלת במלואן ובזמן שנקבע.
מה קרה אתמול?
מודי'ס פרסמה דוח חריג ולא מתוכנן (כלומר אף אחד לא ציפה לו או הזמין אותו) למשקיעים, שמזהיר בעצם שבעקבות חקיקה והמחאות שקמו בעקבותיה- כלכלת ישראל לא נחשבת יציבה: "יש סיכון ממשי שמתחים פוליטיים וחברתיים ימשיכו - וישפיעו לרעה על הכלכלה הישראלית", נכתב בדוח המיוחד. "החששות שלנו החלו להתממש - היקף ההשקעות הייטק הישראלי בשפל של 4 שנים".
האזהרות האלה מצטרפות לאזהרות מחודש אפריל, אז הורידה מודי'ס את תחזית דירוג האשראי של ישראל מ"חיובי" ל"יציב", והאיתות הנוסף הזה להדאיג מאוד את כולנו.
יש לציין כי מודיס התייחסו בעיקר לענף ההייטק וציינו כי "ההשקעות בחברות ההייטק הישראליות החלו לרדת, והענף גייס 3.7 מיליארד דולר בחצי השנה הראשונה – הסכום הכי נמוך מאז 2019. אמנם האטה שכזו נראית גם בעולם, אבל יש סימנים שבישראל הירידה כפולה".
בנוסף הם ציינו כי לפי נתונים מרשות החדשנות בישראל, יותר מ-80% מחברות הסטארט-אפ בישראל בחרו להירשם בחוץ לארץ ולא בישראל מתחילת השנה – לעומת 20% בלבד אשתקד. לדברי מודי'ס, "הדבר הזה משקף ככל הנראה את המשמעות של אי-הוודאות שנוצרה בעקבות הרפורמה המשפטית".
צריך להבהיר: הדירוג של ישראל כרגע נותר על כנו. הדו"ח של מודי'ס סך הכל ציין את מה שהיה כבר ידוע: ענף ההייטק בישראל, שמהווה 15% מהתוצר הגולמי במשק, נפגע קשות. לכאור לא משהו שכבר לא ידענו כבר, אבל הצורך של מודי'ס לכתוב את זה שוב, שחור על גבי לבן- מבשר רעות להמשך.
איך זה ישפיע עלינו בטווח הקצר?
כבר בתחילת יום המסחר בבורסה, ובמיוחד עם היוודע כוונת הסוכנות לפרסם דוח חריג, נצבעו המסכים באדום בוהק. המדדים המובילים, מדד ת"א 35 ומדד ת"א 125, נפלו אתמול 2% היום עוד 3% במדד הדגל ת"א 35. זה איפס את התשואה מתחילת השנה. הבנקים נפלו היום ב-4.8%, אחרי נפילה של 4% אתמול - ובסך הכל 8% ביומיים. הנדל"ן משלים גם הוא נפילה של 8%.
נפילות בבורסה לא משפיעות רק על המשקיעים. הן פוגעות בכיס של כולנו דרך הפנסיה, והחסכונות שמושקעים כולם בבורסה. אי אפשר לדעת מה יילד יום כמובן, ויכול להיות שזוהי נפילה רגעית שלאחריה יהיו עליות. אבל מצב של חוסר ידיעה בהחלט משפיע על השווקים. בטח עם החקיקה תמשיך להיות חד צדדית.
המשך חקיקה ללא הסכמה יתדלק גם את האינפלציה ואת היחלשות השקל, והתוצאה היא שהרבה יותר ישראלים יתקשו לסגור את החודש. איך? אם ערך השקל לעומת הדולר והאירו ימשיך לרדת, כלומר הדולר יעלה הרבה יותר שקלים מבעבר- המשמעות היא שהסחורות שאנחנו מייבאים לארץ מתייקרות, כי אם פתאום עולה יותר לקנות אותן. זה נוגע בראש ובראשונה למזון שאנחנו מורכים בסופר- אם ליבואן יהיה יקר יותר לייבא את המזון- בהכרח אנחנו נשלם עליו יותר.
איך זה ישפיע עלינו בטווח הארוך?
במידה ומודי'ס תחליט להוריד את דירוג אשראי של מדינת ישראל, הפירוש המיידי הוא העלאת ריבית משמעותית להלוואות שנוטלות מדינת ישראל וחברות ישראליות בשוקי הכספים בעולם. מדינת ישראל תצטרך לממן את תוספת ההחזר מהיכן שהוא, מה שיוביל להעלאות ריבית, אולי אפילו חדות, לנוטלי ההלוואות בארץ, כי גם הבנקים בארץ נוטלים הלוואות מחו"ל.
גם עסקים, ובעיקר עסקים קטנים ובינוניים, שנטלו הלוואות מהבנק, לא יוכלו לעמוד בהחזרים וילכו לפשיטת רגל, או שייקרו עוד את המוצרים שלהם כדי לעמוד בהחזרים.
חברות ישראליות שמחליטות להוציא מכאן את הפעילות שלהן, בהכרח ישפיעו על הכלכלה. גם המיסים שהן משלמות ייעלמו, וגם העובדים שהן העסיקו ימצאו את עצמם מובטלים. בהתחשב בזה שבשנים האחרונות ההייטק היה הקטר של המשק הישראלי, והמיסים ששילמו עובדי הענף היו גבוהים- היעדר הכסף בהכרח יוביל את ישראל להיות מדינה ענייה יותר, דבר שימשיך להשפיע על התחומים החשובים בחיינו: רווחה, בריאות וחינוך.