תג המחיר של מערכת הבחירות החמישית: עלות הבחירות למשק הישראלי מוערכת (בסבב הנוכחי) בכשני מיליארד שקלים לפחות, מה שלא מונע מהמפלגות להמשיך ולבזבז עשרות מיליונים שקלים על חשבון משלם המיסים. הפרסומים ברשתות החברתיות, שלטי החוצות והגימיקים השונים שמציע כל קמפיין, עשויים כולם להגיע למאות אלפי שקלים - שמגיעים כולם מכספי המיסים, הכסף שלנו.
למפלגות השונות חובות בלתי נתפסים למדינה - על סך 171 מיליון שקלים. למפלגת הליכוד חוב של 51 מיליון שקלים, ליש עתיד 16 מיליון שקלים, חוסן לישראל חייבת לקופת המדינה 15.3 מיליון שקלים, ימינה ותקווה חדשה - 10 מיליון שקלים וישראל ביתנו 9 מיליון שקלים.
מדוע זה קורה? המפלגות מקבלות את המימון שלהן לפי חישוב של מספרי המושבים בכנסת הנוכחית והכנסת הבאה. במערכת הבחירות הקודמת - 1.42 מיליון שקלים לערך לכל מנדט. התקציב הזה לא הספיק להן, ולכן רגע לפני פיזור הכנסת והבחירות האחרונות, חברי הכנסת הקפיצו לעצמם את המימון, ל-1.6 מיליון לכל מנדט.
מה קורה אם המפלגות מבזבזות יותר מהמימון שיקבלו? או שסתם מבזבזות בחוסר אחריות? במכון הישראלי לדמוקרטיה מסבירים לנו, שהן יכולות לקחת הלוואה מהמדינה -3 שנים ולהחזיר את החוב, קצת בכל חודש מהמימון השוטף. ומה קורה כאשר מפלגה בחובות לא נבחרת לכנסת? כלום. מפלגת העצמאות לדוגמה חייבת למדינה 4 מיליון שקלים ובבית היהודי חייבים 3.2 מיליון.
בוחרים כלכלה
מערכת הבחירות הנוכחית מתנהלת בצל עלויות מחירים במשק, אינפלציה, והתייקרות של מחירי הדירות - כל אלו מכבידים מאוד על הציבור בישראל, מה שעשוי להתבטא גם בבחירה בקלפי.
כאשר שאלנו את הישראלים מה הנושא החשוב להם ביותר בהצבעה, כמחצית (50%) אמרו כי יוקר המחיה הוא הנושא הקריטי ביותר מבחינתם, 18% מציבים בראש סדר העדיפויות את נושא הביטחון, 8% דת ומדינה ורק 7% מצביעים על השאלה - כן נתניהו או לא נתניהו, כאשר 5% בלבד מציבים את החינוך במקום הראשון.
60% ממצביעי הליכוד שנשאלו האם יתמכו או לא יתמכו בממשלה שתתחייב לטפל ביוקר המחייה גם אם נתניהו לא יהיה חלק ממנה, השיבו כי יתמכו - רק 25% לא יתמכו. מנגד, כששאלנו את מצביעי יש עתיד והמחנה הממלכתי - אם תקום ממשלת אחדות שתבטיח לקדם את הנושאים שחשובים להם, האם יסכימו שהמפלגה לה הם מתכוונים להצביע תשב בממשלה עם נתניהו? 56% השיבו בשלילה ו-38% בלבד אמרו שזה מה שישכנע אותם בלגיטימיות של ישיבה עם נתניהו.