הגופים הבנקאיים והפיננסיים הבינלאומיים הגדולים ביותר פרסמו היום (שישי) דברים מטרידים באשר למצבו ולערכו של המטבע הישראלי, ברקע המשך ההתקדמות במהפכה המשפטית. תאגיד השירותים הפיננסיים הבינלאומי "דויטשה בנק" הוציא הודעה שבה הוריד את ההמלצה להשתמש בשקל. מאוחר יותר, הג'יי פי מורגן צ'ייס העריכו שנטיית הפיחות בערכו של השקל תימשך – "בעקבות הסיכונים הפוליטיים".
במסמך המפורט של ה"דויטשה בנק", שנשא את הכותרת "השקל – זול אבל לא מעודד", יוחס ההמלצה השלילית על המטבע למתרחש בזירה הפוליטית והכלכלית בישראל – בדגש על חוק ביטול עילת הסבירות והדיון בבג"ץ בעניין. "עם הרעש הפוליטי שעומד לעלות במשך השבועות הקרובים, ובהתחשב בתחזית החיובית ביותר שלנו – אנו הופכים לניטראליים", כתבו.
בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש אתמול עם משלחת סוכנות הדירוג מוד'יס שמבקרת בישראל – לקראת החלטת דירוג האשראי שתתפרסם בחודש הבא. בפגישה שאלו הנציגים את נתניהו על מצב בחקיקה ועל המגעים לפשרה. במהלך הימים האחרונים הם נועדו עם בכירים באוצר ובמגזר הפרטי. בכירים שנפגשו איתם אומרים שהם מעודכנים היטב בכל האירועים האחרונים.
לפני כחודש וחצי פרסמה סוכנות דירוג האשראי דוח באופן חריג ולא מתוכנן על ישראל, בעקבות אישור החוק לביטול עילת הסבירות. במוד'יס פירטו בפתח הדוח את ההשלכות על כלכלת ישראל, בדגש על מגזר ההיי-טק: "זה מדאיג במיוחד משום שענף ההיי-טק הפך למנוע הצמיחה מרכזי של ישראל", הסבירו. "יש סיכון ממשי שמתחים פוליטיים וחברתיים ימשיכו - וישפיעו לרעה על הכלכלה הישראלית. החששות שלנו החלו להתממש - היקף ההשקעות הייטק הישראלי בשפל של 4 שנים".
השבוע אמר נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון כי "לאור אי הוודאות שיש כרגע במשק, אנחנו רואים מתחילת השנה פיחות עודף של כ-10%, זה מביא לאינפלציית יתר של כ-1.5% וזה כמובן גם חייב אותנו עם יד נוקשה יותר בתחום הריבית