ביקורת בתוך הממשלה על הודעתו של שר האוצר, ישראל כ"ץ, לפיה יותר מעתה לעצמאים שסגרו את העסק למשוך עד שליש מקרן הפנסיה שלהם. "זהו מהלך בעייתי, שגם אם יעזור לאנשים בטווח הקצר, הוא יבוא על חשבון הטווח הארוך. האנשים שימשכו את הפנסיות הם מאוכלוסיות חלשות יותר, שגם ככה אין להם הרבה חסכונות לעתיד" – כך אמר היום ל-N12 שר בליכוד, חבר לסיעתו של כ"ץ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לדבריו של השר, "יכול מאוד להיות שאנשים ימשכו כספים מהפנסיה גם בלי סיבה מוצדקת, סתם כי הם רוצים לשפץ עכשיו את הבית או לבזבז מבלי לחשוב קדימה". והרי זה בדיוק התרחיש שגרם לממשלה, עד היום, למנוע פירעון מוקדם של כספים פנסיוניים, באמצעות הצבת חומת מס גבוהה מאוד של עשרות אחוזים.

התקנות החדשות שפירסם אתמול (ד') כ"ץ, יחד עם הממונה על רשות שוק ההון ד"ר משה ברקת, יאפשרו לעצמאים הקורסים במשבר הקורונה למשוך כספים מהקרנות בפטור ממס. ואולם, יש הרואים בכך שימוש ב"נשק יום הדין" וחוששים שמאות אלפי ישראלים ישלמו על כך ביוקר, כשיצאו לפנסיה ויתקשו לקיים את עצמם מתוך קרן פנסיה מדולדלת.

שר האוצר ישראל כץ (צילום: N12)
שר האוצר, ישראל כ"ץ|צילום: N12

עוד קיים חשש מסוים לירידות בשוק ההון, במידה ועצמאים רבים ימשכו בו-זמנית סכומים גדולים מקרנות הפנסיה. כמה כסף הישראלים ימשכו? כמובן שמוקדם עדיין לדעת, אבל אנשי מקצוע נוקבים בהערכה ראשונית של כ-10 מיליארד שקל.

בניגוד לשכירים שאיבדו את עבודתם במשבר וזוכים לרשת ביטחון כלכלית מהמדינה עד יוני 2021, עצמאים שקרסו אינם זכאים לדמי אבטלה. משנת 2017 מחויבים עצמאים לחסוך לפנסיה, כאשר שליש מן ההפקדות מוגדרות כ"רכיב סיוע במצב אבטלה". כך, כבר לפני יותר מ-3 שנים הוחלט לאפשר לעצמאים להסתייע בקרן הפנסיה שלהם במקרה של סגירת העסק. אלא שמאז ועד אתמול לא אושרו התקנות שמתירות את משיכת הכספים.

אלא שייתכן והתקנות החדשות יאפשרו משיכות כספים מאסיביות בהרבה לעומת רוח החוק המקורי מ-2017. הרי מרבית העצמאים היו שכירים בעברם וצברו סכומים בקרן הפנסיה. במידה והם איחדו את הקופות כשיצאו לדרך עצמאית, הם יוכלו למשוך כעת שליש מהכסף שצברו בכל הקריירה – ולא רק שליש מהכסף שהפקידו כעצמאים ב-3 השנים האחרונות.

 "נזילות ללא תלות בבנקים"

רו״ח בני יונה, מנהל מחלקת מיסוי שוק ההון במשרד ברכה ושות׳, מסביר כי "התקנות החדשות יאפשרו משיכת כספים מהחיסכון הפנסיוני בפטור ממס, הן בעתות משבר והן בעת הפסקת עבודה בשגרה". כלומר, גם אחרי שמשבר הקורונה יבוא אל סופו, עצמאים מובטלים יוכלו עדיין למשוך את הכסף.

רו״ח בני יונה (צילום: יח
רו"ח בני יונה|צילום: יח"צ

לדבריו של יונה, "לעצמאי שנמצא במשבר כלכלי היתרון הוא גדול - מאפשר לו מחייה ונזילות בתקופת משבר ללא תלות בבנקים והלוואות - ולכן זה חשוב מאוד. מאידך, המשיכה היא על חשבון החיסכון לפנסיה. חיוב הפנסיה לעצמאיים נועד במטרה שאוכלוסייה זו כשתגיע לגיל פרישה תהיה לה הכנסה מינימלית. המשיכה המוקדמת תפגע בזה".

בניסיון לצמצם את הנזק העתידי לפנסיות, מציע יונה את הצעד הבא: "לדעתי, יש להוסיף בחקיקה מנגנון כך שלאחר המשבר יוכלו העצמאים להחזיר את המצב לקדמותו מבלי שייפגע החיסכון והפטור העתידי".

אבי סלמה, מנכ"ל בנק Hyposwiss ישראל, הצטרף לביקורת על המהלך: "משיכת כספים פנסיוניים היא פתרון מסוכן לאוכלוסייה הכללית. מדובר בסיכון מהותי לעתידם הכלכלי של העובדים ולכן צריך להשתמש בכלי הכלכלי הזה בתבונה ובזהירות".

מלשכת השר כ"ץ לא התקבלה תגובה.