ההוצאות של הישראלים בכרטיסי אשראי צנחו בשיעור של 1.3% בין החודשים פברואר לאפריל, זאת למרות נתון שיא של הוצאות בחודש מרץ - כך עולה מנתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. זאת לעומת 3 החודשים שקדמו לכך - בין נובמבר לינואר, אז חלה עלייה של 1.4% באותם הנתונים. עם זאת, כשמחשבים את הנתונים מחודש ינואר עד אפריל בניכוי מגמת העונתיות (שינויים במספר ימי הפעילות במשק או צריכה מוגברת המאפיינת לדוגמה את עונת החגים) ניתן לראות עלייה בשיעור של 3.1%.

סיקור N12

התחומים המרכזיים שבהם הייתה ירידה בצריכה, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה: בענף ציוד ושרותי תחבורה - ירידה של 7.4%, בענף הרהיטים ירידה של 6.6%, בענף מוצרי חשמל ואלקטרוניקה ירידה של 4.9%, בענף הלבשה והנעלה ירידה של 4.6%, בענף דלק, חשמל וגז ירידה של 3.8% ובענף שירותי רפואה ותרופות ירידה של 1.9%. 

עם זאת, נרשמו גם עליות בהוצאות בחלק מהענפים: בענף הפנאי והבילוי חל זינוק בגובה 9.9% בהשוואה לשנה שעברה, בענף הביטוח חלה עלייה של 4.6%, בענף שירותי טיסות, תיירות ואירוח עלייה של 1.2% ובענף המזון והמשקאות (כולל שירותי אוכל) חלה עלייה בגובה של 1%.

בתחילת חודש אפריל דיווחנו כי הישראלים הוציאו בחודש מרץ האחרון יותר מ-40 מיליארד שקל - הסכום הגבוה ביותר שהוציאו בחודש אחד אי פעם, למעלה ממחצית ממנו באונליין. זהו גידול של 10% לעומת מרץ שעבר - וגידול של 35 מיליארד שקל לעומת חודש פברואר. ולמרות זאת בשקלול של שלושת החודשים מפברואר ועד אפריל מדובר על ירידה ב-1.3% לעומת אשתקד.

עוד עליית ריבית? "ניאלץ להמשיך"
"

עליות הריבית התכופות שעליהן הכריז בנק ישראל בשנה החולפת, כשהאחרונה שבהן רק בשבוע שעבר, נועדו למתן את הצריכה במשק ולהאט את האינפלציה. הריבית הגבוהה נועדה "לקרר" את יכולת הקנייה של הישראלים, כך שהביקושים יפחתו ועליות המחירים החדות יפסיקו. לפי הנתונים האחרונים על ההוצאות בכרטיסי אשראי, נראה שהצעד של בנק ישראל משיג את מטרתו.  

נגיד בנק ישראל אמיר ירון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יעלה את הריבית פעם נוספת? הנגיד אמיר ירון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לאחר העלאת הריבית האחרונה בשיעור של 0.25%, עומדת הריבית כעת על 4.75% - וריבית הפריים על 6.25%. בכנס אלי הורביץ לכלכלה ולחברה שנערך השבוע רמז הנגיד להעלאת ריבית נוספת בהחלטה הבאה בחודש יולי בעת שהתייחס להיחלשות השקל: "מאז החלטת הריבית האחרונה השקל פחת ב-2-3%, ואם המהלך ימשיך - נאלץ להמשיך בהידוק המוניטרי".

בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מבהירים כי הנתונים על רכישות של צרכנים פרטיים בכרטיסי אשראי מתקבלים מכל חברות כרטיסי האשראי הפועלות בישראל - ומחולקים לפי ארבע קבוצות רכישה ראשיות ולפי ענפי משנה, בהתאם לסיווג בתי העסק על ידי חברות האשראי. הרכישות בכרטיסי אשראי מדווחות לפי סכום הרכישה של הצרכנים בבתי העסק ומתייחסות לרכישות של ישראלים בארץ בלבד.