16 שנים מלאו לנער נועם מחולון בדצמבר 2024, וכפי שהחוק מחייב אותו, הוא ביקש לקבל את תעודת הזהות הראשונה שלו. בתחילה הוא ניסה לקבוע תור בלשכת רשות האוכלוסין בעיר בה הוא מתגורר – חולון. "אבל המערכת (GoVisit) הפנתה אותנו לערים מרוחקות דוגמת סכנין, דימונה, כרמיאל ואילת," מספר אביו. "במקרים נדירים הופיעו תורים בערים במרכז, אך אלו היו לרוב בשעות הבוקר המוקדמות, מה שחייב אותנו כהורים להפסיד יום עבודה, ואת נועם – יום לימודים שלם".
לבסוף נמצא תור לסניף במרכז בתאריך 28.7.25, בשעות אחר הצהריים. "מיד קפצתי על ההזדמנות והזמנתי. לרגע הרגשתי שהצלחתי במשימה בלתי אפשרית," מספר האב, "אלא שלפני מספר ימים התברר לנו כי בדיוק בתאריך זה, נועם זומן לשבוע גדנ"ע שייטת, שלב משמעותי בדרך לגיוסו לצה"ל. לכן נאלצנו לדחות את התור. חזרנו לאתר זימון התורים של משרד הפנים, אך כצפוי שוב אין כל תור פנוי באזור המרכז. האפשרויות שנותרו הן ערים מרוחקות בלבד. התחושה היא של חוסר אונים מוחלט. אין מענה אנושי, אין למי לפנות ואין פתרון באופק".
>> רק לא במרכז: המרוץ המטורף אחרי תור לדרכון
על פי רשות האוכלוסין וההגירה, הפועלת תחת משרד הפנים, היא מפעילה 55 לשכות לקבלת קהל ברחבי המדינה. רק 10 מהן, פחות מ-20%, ממוקמות בגוש דן, שבו מרוכזת למעלה מ-40% מאוכלוסיית ישראל. לשכות חדשות אכן נפתחות, במשורה. איפה? בינואר השנה נפתחה בטקס מרשים לשכה חדשה בנתיבות.
"כל יום נפתחים מאות תורים"
"נושא זמינות התורים הוא נושא הנמצא במעקב קבוע בחודשים האחרונים, וגם קודם לכך," טוענים ברשות האוכלוסין וההגירה. "חל שינוי משמעותי בהיקף התורים הזמינים ובכל יום נפתחים מאות תורים בנוסף לתורים הקיימים. בימי חמישי נפתחים תורים בכלל הלשכות.
"נדגיש כי לרשות הציבור קיימות 55 לשכות שמרביתן נמצאות במרכז הרחב של הארץ ולא בפריפריה. לא מוכרות לנו תלונות מהתקופה האחרונה, לאור כלל השיפורים שבוצעו בהיקפי הזמינות".

אז ברשות די מרוצים מהמצב. לכן ניסינו בתחילת השבוע בעצמנו לקבל תור להנפקת תעודת זהות חדשה באזור המרכז לטובת תושבת גבעתיים, שגם לה זו תעודת זהות ראשונה. מה קיבלנו? האופציה הקרובה ביותר והכי קרוב לבית היא לעוד 3 חודשים – בספטמבר, בלשכה בבני ברק (רמת גן בכלל לא עלתה כאופציה). ואם זה דחוף? האפשרויות למחר ולימים הקרובים הן בקצרין, נצרת עילית, דיר אל אסד וכרמיאל.
הציבור בכלל אשם בתורים הארוכים במרכז
שאלנו נציג בכיר ברשות, למה אין תורים לימים הקרובים באזור המרכז? למה הרשות לא מתמקדת באזור זה, אף שמדובר בתופעה שנמשכת כבר כמה שנים?
"אנחנו מדינה קטנה, יש 55 לשכות וזה הרבה יחסית," טען הבכיר. "אנשים יכולים לנסוע קצת יותר רחוק ולהגיע ללשכות עם תורים פנויים בפריפריה, אם זה דחוף להם". להזכיר, התורים הפנויים הם לא סתם "בפריפריה", אלא ממש במקומות מאוד מרוחקים מהמרכז.
ברשות מציינים עוד לזכותה, כי "בשנתיים האחרונות אנחנו מזרימים המון תורים ברמה של 120% במקום 100% קיבולת. בנוסף, בכל יום חמישי בבוקר, אנחנו מזרימים תורים שהתפנו לשבוע הקרוב ואפילו ליום המחרת כשהחלוקה נעשית באופן מבוקר, כדי שלא ייווצר פקק ביום כלשהו".
נציג הרשות עמו שוחחנו, מפנה עוד האשמה כלפי הציבור: "מי שצריך חידוש דרכון מקבל הודעה חצי שנה לפני שהוא פג תוקף, משהו שהוא צריך לעשות פעם ב-10 שנים בלבד. למה לא להיערך בזמן? ואז הוא רוצה לטוס ונזכר כמה שבועות לפני הטיסה שהוא צריך לחדש את הדרכון שלו. אני אמנם אנסה לתת כמה שאני יכול, אבל אדם כזה, שנזכר ברגע האחרון, שיאשים את עצמו ולא את המדינה – חצי שנה אחורה הוא היה יכול למצוא הרבה תורים פנויים. גם לבדיקות רפואיות מסוימות יש תורים של חצי שנה ויותר, אבל הציבור מתלונן יותר על תור לחידוש דרכון מאשר על בדיקה רפואית חשובה".
יש לכם אולי בכל זאת בשורות בנושא?
"די התגברנו על התורים ואפשר למצוא תורים, ומי שנכנס בבוקר בשבע עד שמונה לאתר GoVisit, יכול למצוא תורים קרוב לאזור המגורים שלו. זאת אומרת, מי שצריך דחוף, שינסה דרך האתר כמה בקרים - אני בטוח שהוא יצליח.
"מעבר לזה, פיתחנו ברשות בשנים האחרונות מכונה בהנגשה עצמית להגשת בקשה לתעודת זהות ודרכון ביומטריים, מעין לשכה דיגיטלית. עד עכשיו זה היה בפיילוט (אגב, הבשורה על המכונות הדיגיטליות יצאה מהרשות כבר ב-2022. ר"מ), בזמן האחרון תיקנו המון באגים, ואני מקווה מאוד שבתוך חודש יותקנו מכונות דיגיטליות מהדגם החדש בתל אביב, בלשכה ביפו ובבת ים. אנחנו מתכננים שעד סוף השנה יפעלו לפחות 100 מכונות דיגיטליות כאלו".
המכונה תוכל להנפיק לי דרכון חדש?
"אם יש לך דרכון או תעודת זהות ביומטרית, ואת רוצה לחדש, כשתבואי לקבוע תור המערכת תציע לך להגיע למכונה בלשכה הקרובה לביתך. המכונה תקלוט את הפרטים שלך ותאשר הנפקה. הדרכון או תעודת הזהות יגיעו באמצעות שליח לאחר שבועיים. המכונות יחסכו המון תורים לטובת הטיפול בנושאים אחרים בהם מטפלת הרשות. ליד כל מכונה יעמוד פקיד שיסייע לציבור בתפעול שלה," הוא מבטיח.
למה לא להוסיף כוח אדם ולפתוח עוד לשכות במרכז?
"בשנים האחרונות לא נוסף כוח אדם בלשכות. המדינה מעדיפה היום להשקיע בטכנולוגיות ולחסוך לאזרחים את הטרחה להגיע ולעמוד בתור. כך למשל, היום דרך האזור האישי אפשר לקבל בתוך כמה שניות תעודת לידה חתומה דיגיטלית, תעודת פטירה, תמצית רישום רגילה, תמצית רישום מורחבת, ספח חדש לתעודת זהות, שינוי כתובת ועוד. אנחנו משקיעים המון משאבים כדי לתת לציבור את האפשרות לצרוך את השירות מרחוק ולא לבוא פיזית; ככל שישתמשו יותר בשירותים הדיגיטליים, ייפתחו יותר תורים למי שאין לו ברירה וצריך להגיע בעצמו ללשכה".
אז תקוותנו תלויה בהבטחות הרשות. בינתיים יש שתי דרכים, כאמור, שכבר דובר עליהן לא מעט, שיכולות לסייע לקבלת תור מהיר – להיכנס לאתר הממשלתי גו וויזיט בכל יום מ-07:30 בבוקר ועד שמונה פלוס. דרך נוספת – להיכנס לאתר ביום חמישי בבוקר, אז גם נפתחים תורים לאותו היום וגם לשבוע הקרוב. מניסיון שלנו ושל אחרים – זה דורש כמה ניסיונות, במיוחד כשמדובר בלשכות הרשות באזור המרכז.