לאחר תקופה של עיכובים רגולטוריים ולאחר פיילוט שנערך בקרב "חברים ומשפחה", השיק היום פפר, הבנק הדיגיטלי מקבוצת לאומי, את אפליקציית ההשקעות חדשה בשם פפר אינווסט (Pepper Invest).
מדובר באפליקציה המיועדת ללקוחות שמחזיקים בחשבון בפפר מעל גיל 18. האפליקציה תאפשר מסחר עצמאי במניות בסכום השקעה החל ב-50 שקל. השיטה שבאמצעותה מתאפשרת ההשקעה בסכומים כה נמוכים היא האפשרות שמציעה האפליקציה להשקיע גם בשברי מניות. בשלב זה, האפליקציה מאפשרת מסחר בכ-100 מניות של חברות מהגדולות בארה"ב (בהתבסס על מדד S&P 100 (1,321.7 -0.52%) ). ביניהן למשל מניות פייסבוק (189.93 -0.11%) , אפל (217.73 -1.46%) , אמזון (1,794.16 -1.5%) , קוקה קולה (53.91 -1.12%) , פורד (9.17 +0.77%) , סטארבקס (90.07 -1.63%) , גולדמן סאקס (213.74 -0.69%) , נייקי ונטפליקס (270.75 -5.53%) . בעתיד מתכננים בפפר להרחיב את האפשרות למוצרים נוספים, כמו קרנות סל אמריקאיות (ETF's) , איגרות חוב וניירות ערך נוספים.
עם ההרשמה לפפר אינווסט, נפתח לכל לקוח חשבון השקעות דולרי נפרד, שמשמש רק לצורך מסחר בניירות ערך זרים. במצב שבו אין יתרה דולרית מספקת לצורך מימון הרכישה, יושלם הסכום החסר מחשבון העו"ש בפפר באופן אוטומטי, על ידי המרתו משקלים לדולרים בעת מתן הוראת הקנייה. ניתן להעביר הוראות מסחר בכל שעה, כשהפעולות יבוצעו בפועל בסמוך לסוף יום המסחר בבורסה האמריקאית (כשעתיים לפני סגירת המסחר). הוראת קנייה בודדת מתחילה ב-50 שקל ומוגבלת ל-50 אלף שקל, כששווי התיק כולו לא מוגבל.
בנוסף, נקבעה מגבלת רכישה של100 אלף שקל ביום מסחר אחד. דמי הניהול השנתיים הם 0.8% משווי התיק, ללא קשר לסכום ההשקעה או לכמות הפעולות המבוצעות בשנה. דמי הניהול הם אחידים ולא יתווספו אליהם עלויות נוספות (כמו עמלת קנייה ומכירה, עמלת שמירה, ברוקר ועוד).
אם רוצים להשוות את גובה דמי הניהול ביחס לעמלות הממוצעות בבתי ההשקעות ובבנקים אחרים, ניתן לעשות זאת באמצעות מחשבון הבורסה לניירות ערך. הכדאיות תלויה בכמות הפעולות המתבצעות. למשל, דמי הניהול הממוצעים הנמוכים ביותר בתיק בשווי של עד 25 אלף שקל עבור ני"ע זרים הם בבית ההשקעות פסגות - 0.0668%, ואליהם מצטרפות עמלות קנייה ומכירה של 0.5461%. בחשבון השקעות בנק מצטרפים לכך גם דמי משמרת, בדרך כלל עם עמלת מינימום.
שפה פשוטה לחסרי ניסיון בתחום
הרעיון של פפר אינווסט הוא להנגיש את עולם ההשקעות לקהל חדש, שאין לו ניסיון בשוק ההון, שיוכל להתחיל להתנסות במסחר עצמאי בסכומים קטנים וללמוד את השוק. בפפר מציינים כי לפי הבדיקה שעשו, רק 10% מהציבור משקיע בעצמו בשוק ההון (כלומר, שלא דרך מוצרי החסכון הפנסיוני), והם מנסים להגיע לאותם 90% שלא עושים זאת.
לצורך ההנגשה ללקוחות שאלה הם צעדיהם הראשונים בשוק ההון, משתמשת האפליקציה בשפה פשוטה, הכוללת מידע על המניות, ניתוח ביצועי עבר וסיכום מספרי של המלצות אנליסטים המסקרים את המניות בארה"ב - שעיקרו המלצת "קנייה/החזקה" או "מכירה". עוד כוללת האפליקציה חדשות, עדכונים, ומילון מונחים של עולם שוק ההון.
האפליקציה אינה מספקת ייעוץ השקעות. עובדה זו מעלה את החשש שלצד הנגישות, הציבור שפחות מודע לסיכוני ההשקעה בשוק ההון יוכל להפסיד כסף בקלות יחסית. כך למשל, אם המניה יורדת או עולה ביותר מ-5%, הלקוח יקבל על כך הודעה. בהיעדר ליווי מקצועי שייעץ ללקוח שלא בהכרח למכור בהפסד, לקוחות עלולים למכור ולקבע את ההפסדים שלהם. בפפר מציינים בהקשר זה כי המטרה היא לאפשר ללקוחות ללמוד ולהתנסות במסחר בשוק ההון, בהתחלה בסכומים קטנים, וכי בסופו של דבר צריכה להיות גם אחריות אישית של כל אחד.
כבר כיום יש מגוון רחב של פלטפורמות המאפשרות מסחר עצמאי בניירות ערך. לבנק לאומי עצמו יש את לאומי טרייד, המאפשרת מגוון ערוצי השקעה בשוקי ההון בישראל ובחו"ל. בפפר סבורים שקהל היעד של שתי האפליקציות שונה: בעוד שקהל הלקוחות של לאומי טרייד הם לרוב בעל ניסיון בתחום ההשקעות, פפר אינווסט פונה גם למי שאין לו ניסיון קודם בהשקעות. דגש נוסף בפפר אינווסט הוא האפשרות לסחור בשברי מניות, מה שמאפשר רכישת מניות של חברות גדולות בסכומי השקעה קטנים.
מנכ"לית פפר, מיכל קיסוס-הרצוג, אמרה כי היא "מאמינה שאנו עומדים בפני מהפכה בעולם ההשקעות, ושבפפר אינווסט אפשר כבר לראות איך זה קורה בפועל. פפר אינווסט מאפשרת, לכל מי שמעוניין בכך, לסחור במניות מובילות בארה"ב, גם בסכומים נמוכים מאוד. ללקוחות הצעירים שלנו זה אומר לעשות את הצעדים הראשונים שלהם בשוק ההון בקלות, עם עקומת למידה גבוהה.
"הצעירים של היום הם בעלי אוריינטציה פיננסית גבוהה, אבל לא תמיד יש בידיהם את הכלים, הניסיון או הכסף הדרושים כדי להשקיע בשוק ההון בכלל, ובחו"ל בפרט. עם פפר אינווסט זה אפשרי. לא רק בגלל הטכנולוגיה שמחוללת שינוי בדרך שבה אנו צורכים שירותים פיננסיים, אלא בשל שינוי בתפיסה של עולם ההשקעות והפיכתו לאינטואיטיבי וקל".
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
מה יעשה ליברמן? התשובה הפשוטה שמצביעי גנץ לא יאהבו
רעידת אדמה בשוק התקשורת? "הוט וסלקום ניהלו מגעים למיזוג"