מי המשתתפים? מירי (29) מפעילת מחשב בסופר, "בק אופיס, שילוט, ספקים, סחורות". נשואה כעשור לרון (33) מנהל בחנות דגים. יצחק (9) לומד בכיתה משולבת לילדים עם בעיות שפתיות ובעיות קשב וריכוז, רוני (3.5) גן עירייה, אליה (שנתיים) נמצאת במעון של נעמ"ת וארנב קטן.
דיור: "עד לפני שלושה וחצי חודשים גרנו בדירה של 2.5 חדרים ביהוד, ועברנו לדירה של 5 חדרים במרכז יהוד".
שעות עבודה: רון עובד שישה ימים בשבוע, ראשון עד 12:00. כל שאר השבוע מהבוקר עד 19:00, בימי שלישי לומד, ובימי ששי עד השעה 17:00. מירי עובדת מ-8:00 עד 15:45.
בשעות הפנאי: "אני מתנדבת בעמותות בחגים, מארגנים תרומות למשפחות נזקקות". מירי עושה הליכות ספורט שלוש פעמים בשבוע. לרון אין שעות פנאי.
כמה מרוויחים? רון מרוויח בחודש 8,500 שקלים נטו. מירי 7,500 שקלים.
היסטוריה תעסוקתית: "תמיד עבדנו בעבודות שבהן הרווחנו שכר מינימום, כמו לדוגמא בסופר. לא ציפינו שיהיה לנו מעבר לזה. אנחנו שורדים וזורמים, לא מבקשים יותר מדי. עובדים הרבה שעות כדי להגיע למשכורת מקסימלית".
מצב חשבון: "כרגע אנחנו במסגרת של 8,000 שקלים ובמינוס 4.000 שקלים - סטנדרטי כמו כולם. עד לפני 8 חודשים היו לנו חובות על סך 200 אלף שקלים כאשר 140 אלף שקלים לבנק, עם מינוסים וריביות, ושאר החובות לחברות כמו אורנג' והוט.
איך הגענו לחובות? "רון לא היה במצב מאוזן. הטיפולים של רון לבעיות קשב וריכוז פסיכולוגים, קלינאיות תקשורת - עלו הרבה כסף, והקופה לא מממנת. משכורת מינימום לא עוזרת לסגור את החודש, וחלה הידרדרות. המשפחה שלנו כבר לא האמינה בנו, כמה אתה יכול לקחת מהם? הרווחה הרימה ידיים, ועובדת סוציאלית סיפרה לי על ארגון כתף לכתף. הגעתי אליהם לתהליך של שנה וחצי, בו אנו מחויבים לפגישות שבועיות בהן אנו מתמודדים עם הכול. הם גם הפנו אותנו לקורס מנהל עסקים. היום רון בתהליך של פשיטת רגל, כדי לנקות את עצמו מהחובות. בעוד שנתיים נקבל הפטר חובות. בכתף לכתף קיבלנו מלווה צמוד שעזר לנו לנהל את המהלך הזה, ולמצות את הזכויות הסוציאליות שלנו".
יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il
רכב: "עד עכשיו נסענו בתחבורה ציבורית, הכול כאן קרוב ביהוד. לאחרונה קיבלנו רכב דרך העבודה של רון, אבל אין לנו הוצאות עליו".
הוצאות משתנות: "חשוב לנו לקחת את הילדים פעם בשבוע לבילוי מהנה כמו סרט או החלקה על הקרח, שהעלות של זה היא בסביבות 300 שקלים לשבוע".
מערכת היחסים שלי עם הבנק: "מעולה. הם מציעים הלוואות ואנחנו לא לוקחים, משתדלים לא להיכנס יותר מדי לאוברדרפט. פעם היינו אומרים: 'לא נורא, ניכנס למינוס', והיינו לוקחים הלוואות. היום אנחנו מודעים לריביות ולעמלות שלוקחים לנו בזכות הקורס שאנחנו לומדים. כשהבנקים היו אומרים לנו שיש ריביות של 14 אחוז על ההלוואות, לא היינו מודעים למה שזה אומר. הם ידעו שאנחנו במצוקה כלכלית, ניצלו את זה וגרמו לנו להרגיש שהם עושים לנו טובה שהם מאשרים את ההלוואה. כך נכנסנו למעגל של הלוואות, כדי לסגור את המינוס לקחנו שוב הלוואות, עד שהגענו למצב של הלוואות בגובה 60-70 אלף שקלים רק כדי לסגור את המינוסים. לי ולרון אין חשבון משותף. היום החשבון של רון בפשיטת רגל, ואנחנו מתנהלים בעיקר עם החשבון שלי".
על מה מוותרים? "על יציאות שלי ושל רון, בעבר היינו יוצאים, לא דפקנו חשבון ואמרנו לעצמנו שאנחנו צריכים את זה, וכך גדל המינוס. היום אנחנו לא מבלים, יש לנו מרפסת קטנה שצמודה לחדר שינה, כשאנחנו רוצים לבלות יחד, אנחנו מכינים קפה ויושבים במרפסת. כשהתחלנו את התהליך בכתף לכתף, עישנו שתי קופסאות סיגריות ביום וההוצאות רק על זה בחודש היו 3,500 שקלים. היום עברנו לגלגל, לכל אחד מאיתנו מוקצה שקית אחת בשבוע, ואם הוא סיים לפני זו בעיה שלו. בקרוב נתחיל תהליך של גמילה מסיגריות בקופת חולים".
איך מתמודדים עם המינוס וההוצאות? "בעיקר עוקבים אחרי ההוצאות, אם בחודש אחד יצא לי יותר, אני יודעת שבחודש הבא פחות אצא עם הילדים או אקח אותם לדברים שלא עולים כסף כמו גינה, בעיקר משתדלים להיות מאוזנים עם החשבון".
תוכניות במגירה: "פעם בית היה בגדר חלום, היום זו מטרה, מתי שהוא יהיה לנו. היום אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לשים 1,000-1,500 שקלים בצד לחיסכון כדי שבעתיד נוכל לקנות דירה. בנוסף, יש גם חיסכון לילדים מעבר לביטוח הלאומי, לכל ילד אני מפקידה 200 שקלים".
על מה חולמים? "החלום הידוע - בית עם גינה. לסיים עם פשיטת רגל ולתת לילדים יותר ממה שנותנים היום כמו למשל חופשות משפחתיות".