בצעד חסר תקדים הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון, דורית סלינגר, לשלול רישיונה של סוכנות הביטוח "בינה" מתל אביב, בבעלות רמי רוזנטל, והטילה עליה קנס כספי של מיליון שקלים בעקבות שורה ארוכה של תלונות על הטעיה והונאה של לקוחות. ההחלטה אף אושרה בבית המשפט המחוזי שדחה את ערעור הסוכנות. עם זאת, רוזנטל כבר הודיע שיערער על ההחלטה לבית המשפט העליון.
הקנס הגדול שם במוקד את התופעה של מוקדנים שאינם מורשים למכור ביטוח שמתקשרים ללקוחות ומנסים למכור להם פוליסות מיותרות ויקרות. המוקדן מקפיד להציג את עצמו כמי ש"בא לעזור". הוא מבקש לעדכן את פרטיכם בחברה, מציע בדיקה של הפוליסות הקיימות, עובר להטבה שלא ידעתם שמגיעה לכם או מדווח על "מבצע חד פעמי". השיחה מסתיימת כאשר קניתם פוליסה שאין לכם צורך בה.
לרשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון הגיעו תלונות של לקוחות על שיחות בהן הציגו המוקדנים את עצמם כנציגי האוצר, נציגי קופת החולים, וטענו כי "גילו" שאין ללקוחות כיסוי סיעודי במסגרת הביטוח המשלים. מדובר בשקר בוטה – הכיסוי קיים, אולם אפשר להרחיב אותו באופן פרטי. טקטיקה ידועה נוספת היא דרבון לקוחות לרכוש ביטוח בריאות באופן מידי, כיוון שהפוליסה משתנה. אלא שהפוליסה אמנם משתנה, אבל ניתן לקנות בכל עת פוליסה חדשה.
גם בנושא המחיר נוהגים מוקדנים להטעות לקוחות. הם נוקבים במחיר הפרמיה החודשית, אבל "שוכחים" שהיא מתייקרת בכל שנה. לא פעם נשאלים הלקוח שאלות אישיות – את נשואה? את גרה בכתובת זאת? את סובלת מהמחלה הזאת והזאת? בדרך זו מבצעים המוקדנים חיתום רפואי חלקי, ומצליחים למכור במחיר מציאה ביטוח חיים למי שענה על השאלות בלי שיידע במדובר בחלק מהחיתום. לאחר מכן, חברת הביטוח מסרבת לשלם, כיוון שהלקוחות לא העניקו הצהרת בריאות מלאה.
למעלה מ-120 תלונות הגיעו לרשות לגבי סוכנות "בינה" ומנהליה, והממונה מציינת כי מדובר במספר תלונות גבוה וחריג בהיקפו. רובן דומות לדוגמאות שניתנו כאן. בעקבות התלונות החלה הרשות בפעילות מעקב וביקורת אחר פעילות הסוכנות שכללה האזנה לעשרות שיחות שביצעה הסוכנות ללקוחות.
בביקורת גילתה הרשות כי הסוכנות מטעה בתיאור עסקאות הביטוח ואף רכשה עבור המבוטחים פוליסות ללא ידיעתם והסכמתם. ברשות שוק ההון הסבירו ל-mako, שמדובר בשיחות בהן המוקדן מתחקר את הלקוח, מבצע חיתום חלקי על ידי שאילת שאלות, ואם הוא לקוח של הסוכנות או של החברה, מחייבים אותו באמצעי התשלום המעודכן שלו.
בנוסף, הפעילה הסוכנות מוקד טלפוני על ידי עובדים ללא רישיון מתאים. נמצא כי בשיחות רבות בוצעה הטעייה חמורה של מבוטחים במטרה לשכנעם לרכוש פוליסות ביטוח. המוכרנים הונחו למכור פוליסות תוך הטעיית הלקוחות באמצעות תסריטי שיחה מובנים.
עוד קובעת הממונה: "הטעיית המבוטחים נעשתה בדפוסי פעולה שונים - הסוואת מטרת השיחה מהלקוח (השיחה החלה כהצעה ללקוח לבדוק את הביטוחים שלו, למשל), העברת נתונים מוטעים ללקוח, טשטוש דרישת אישור תשלום עבור המוצר החדש, הטעיית הלקוח לגבי סכום הפרמיה החודשית, הקראת הצהרת בריאות ללא הקדמה וללא הסבר מלווה והימנעות ממתן תשובות ישירות ועוד. השיחות נמצאו מטעות ומשקפות התנהגות שאינה חוקית ושאינה הולמת התנהגות בעל רישיון. נדגיש כי השיחות גרמו לנזק של ממש ללקוחות ומבוטחים".
הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון דורית סלינגר: "הביקורת שביצענו היא חלק מפעילות ענפה של רשות שוק ההון נגד הפעלתם של מוקדים טלפוניים למכירת מוצרי ביטוח. נמשיך לפעול למיגור התופעה הפסולה של מכירת ביטוחים בלתי מקצועית ובלתי ראויה במוקדים טלפוניים".