ירשתם סכום כסף נכבד מהדודה. זכיתם בסכום מכובד, אך לא עצום, בלוטו. קיבלתם פיצויים ממקום העבודה. בקיצור, חשבון הבנק שלכם שמח יותר פתאום. אחרי שכיסיתם חובות, עדיין נותר לכם סכום יפה. 100 אלף שקל, למשל. בפני משקיעים קטנים כמוכם יש לא מעט אפשרויות קורצות, אבל גם לא מעט אפשרויות שיכולות לגרום לכם לתלוש שיערות מרוב תסכול. אלה הן האפשרויות הכי גרועות שמציע לכם השוק, במיוחד בתקופה הנוכחית.

תכניות חיסכון בנקאיות

הריביות בתוכניות החיסכון השונות של הבנקים, או בפיקדונות, עלובות כל כך, שעדיף לחסוך את הדלק של הנסיעה לבנק מאשר להשקיע בהם. אם תפקידו את הכסף לשלוש שנים, תוכלו לקבל ריבית של 0.1% לשנה ועל הרווחים עוד תשלמו מס (25%); אם תפקידו לחמש שנים תקבלו בין חצי אחוז ל-0.7%, ולעשר שנים תקבלו יותר מ-1% לשנה לפני מס. על הדרך, הבנקים לא יישכחו לגבות מכם עמלות.

עוד ב-mako כסף:

68 מיליונרים בליגת העל הישראלית
10 דרכים להוריד את מחיר הקניות בסופרמרקט
10 הרגלים שגורמים לכם להתרושש

קרקע חקלאית

הבית עם הגג האדום בפרסומת שמציעה לקנות קרקע חקלאית ב-100 אלף שקל מפתה רבים. אבל לא כשמדובר ב-100 אלף שקל שתרצו בחזרה עם קצת רווח בעתיד הקרוב. לרוב, הכסף שאתם משקיעים בקרקע חקלאית לא נושא תשואה שנתית או חודשית במשך שנים ארוכות. בנוסף, קיימת הסכנה שתיפלו בידיהם של נוכלים, שמוכרים שטחים באמצעות ייפוי כוח מזויף, או מוכרים קרקע סמוכה לקו מתח גבוה, שסיכויי ההפשרה שלה אפסיים.

חשוב להבין ולזכור - לא כל קרקע זוכה להפשרה, גם אם זה שקנה את המגרש הצמוד הצליח להפשיר. רוב הקרקעות החקלאיות לא יופשרו עוד עשרות שנים לפחות.

הקרקעות שכן כדאי להשקיע בהן הן אלו הקרובות לערים הגדולות, שכלולות בתכניות מתאר ויופשרו בשנים הקרובות. מנגד, כאן לא יספיק לכם חיסכון קטן, כי קרקעות כאלה יקרות מאוד.

טויוטה פריוס חדשה בתערוכת הרכב של פרנקפורט 2015 (צילום: Hannelore Foerster, GettyImages IL)
הרגשה טובה, השקעה גרועה. טויוטה פריוס החדשה בתערוכת הרכב בפרנקפורט|צילום: Hannelore Foerster, GettyImages IL

רכב חדש

אם לא לוקחים בחשבון את ההנאה שברכישת רכב חדש מהניילונים, רכב חדש מפסיד מערכו כ-5 אחוזים ברגע שהוא עולה על הכביש, משום שהוא כבר לא נחשב לרכב חדש, אלא ליד-ראשונה. רכב חדש לאחר שלוש שנים יכול להפסיד מערכו 30%. אז תמצאו את עצמכם במצב שבו הרכב מתיישן, והכסף כבר נעלם. רכב חדש נוסף לא ייצא לכם מזה.

אגרות חוב ממשלתיות

אגרות חוב ממשלתיות נחשבות לאלטרנטיבה נזילה לא רעה לתוכניות חסכון בנקאיות, אולם התשואה עליהן נמצאת בשפל היסטורי חסר תקדים – פחות מאחוז בממוצע, וגם על הרווחים שלהן משלמים מס. הרווח המקסימלי נמצא בהצמדה למדד באג"ח צמוד, אולם גם הוא לא מרשים בשנים האחרונות.

מק"מ

מק"מ, סוג של פיקדון לטווח קצר, מונפק לתקופה של שנה לכל היותר. לעיתים הוא מפתה משקיעים שרוצים "לשמור" על כספם ולהרוויח מעט בתקופה קצרה. עם זאת, במקרה שתרצו להוציא את כספכם לפני תום התקופה, התשואה השנתית, הנמוכה ממילא, תהיה נמוכה אפילו יותר. ההמשך מתיש אף יותר. אם תרצו לקנות מק"מים לתקופה ארוכה יותר, תיאלצו לפדות את המק"מ הקיים ולקנות חדש. אז, כמובן, תשלמו עמלה נוספת. במקרה הטוב, לא תפסידו כסף.

ברוקר בחדר העסקאות של הבנק הבינלאומי הראשון (צילום: דיויד סילברמן, getty images)
ברוקר בחדש העסקאות של הבנק הבינלאומי. למצולם אין קשר לכתבה|צילום: דיויד סילברמן, getty images

השקעה רק במניות או במניה אחת

שוק המניות קורץ למשקיעים הקטנים, שבטוחים שהשקעה בו תביא להם את הרווח הגדול ביותר בזמן הקצר ביותר. אם זה היה המצב, אז למה לעצור בהשקעה של 100 אלף שקל? אפשר לקחת הלוואה ולהשקיע גם 300 אלף שקל. אלא שהמשמעות של חשיפה למניות בשיעור של 100% היא חשיפה מלאה לסיכונים הנלווים לאפיק השקעה זה.

משקיעים רבים מפרשים את הסיכון הכרוך בהשקעה במניות אופן מצומצם מאוד, וחושבים שאם לא ייגררו אחרי עליות וירידות יומיות, הסבלנות תשתלם להם בטווח הארוך. תיאורטית זה נכון, אבל אין לנו יכולת לדעת מראש כיצד נגיב למשבר. ההיסטוריה מלמדת, שמשקיעים, במיוחד משקיעים קטנים, לא מעריכים את מידת עמידותם בתהפוכות הבורסה; כשהשוק צולל וכולם מוכרים, והיועץ מתקשר ומציע למכור כדי להציל חלק מהכסף, תחושת האימה, דפיקות הלב (גם התקפי לב) מכריעות את הסבלנות. תהליך קבלת ההחלטות, למרבה הצער, אינו רציונלי. במקרה הקיצוני, התוצאה עלולה להיות אובדן מלא של כל החסכונות. צריכים דוגמה? היזכרו במניות הבנקים בשנות השמונים. אותן "מניות שתמיד עולות", שהתרסקו בחדות והותירו רבים עם חובות ענק.

בנוסף, יש מי שמשקיעים במניה אחת ("טבע" הייתה ועודנה מניה מסוג זה, למשל). המשמעות של צעד כזה היא חשיפת יתר לסיכון המערכתי המשפיע על אותה מניה – החל ממיתון עולמי, החלטה שגויה של הנהלת החברה בה השקעתם ועוד.

כתבה זו אינה מהווה ייעוץ פיננסי או המלצה לביצוע השקעות