"רצף נדיר של חמש שנות בצורת, שהסתברותו 1:50 שנה, הביא את משק המים הישראלי למחסור החמור זה 100 שנה במים טבעיים", נכתב בהצעת ההחלטה שהונחה אתמול (א') בוועדת השרים. ההצעה כוללת בן השאר הכפלת כמות המים המותפלים עד 2030, הקמת שני מתקני התפלה נוספים, בשורק ובגליל המערבי, ושיקום שבעה נחלים באזור הצפון בעלות של 73 מיליון שקלים.
לפי מועצת רשות המים הצריכה הביתית משתנה מאדם לאדם ונעה בין 100 ל-230 ליטר לנפש ליום, ובממוצע כ-165 ליטר כל יום עיקר הצריכה מתחלקת בין הדחת אסלות – 55-60 ליטר (35%) ,רחצה – 55-60 ליטר (35%),שתייה, בישול והדחת כלים – 30 ליטר (20%),כביסה וניקיון – 8 ליטר (5%) וגינון – 8 ליטר (5%).
נכון לראשון ביולי 2017 תעריפי המים בישראל מתומחרים כך שתעריף הנמוך, כלומר עד 3.5 מ"ק לכל נפש בכל חודש ולא פחות מ- 7 מ"ק ליחידת דיור עולה שקלים 6.546 למ"ק כולל מע"מ (מטר מעוקב מכיל 1,000 ליטר) וגביית המים בתעריף גבוה עולה 12.327 שקלים למ"ק כולל מע"מ.
איך תחסכו בחשבון המים שלכם?
בדקו את מספר הנפשות בדירה. אחת התלונות הנפוצות ביותר לקבלת חשבון מים מנופח נובעת מטעות קטנה הנובעת מעדכון מספר הנפשות החיות בדירה. כל בן משפחה מקנה לכם 5 קוב של מים במחיר בסיסי, ויכול לחסוך עד 20 שקל לחשבון.
גרים בדירה שכורה? אחת לשלוש שנים תידרשו לשוב ולדווח ולצרף מסמכים המעידים על מספר הנפשות המתגוררות בנכס, שאם לא כן מספר הנפשות יחזור להיות 2.
שכחתם לעדכם בזמן הוספת בן משפחה? אפשר לקבל החזר רטרואקטיבי מקסימום 4 חודשים. חשוב לבדוק את מספר ימי הצריכה מכיוון שכמות הקוב מחושבת באופן יחסי למספר ימי הצריכה עליהם מבוססת החשבונית. יש לעדכן את תאגיד המים המקומי באמצעות טפסים שאפשר להוריד מאתר התאגיד המקומי, בצירוף צילום של תעודת הזהות וספח, או אישור משרד הפנים על הכתובת.
בדקו שאין נזילה בדירה. עברו על הברזים וודאו כי הם אינם מטפטפים גם שאינם בשימוש. שימו לב שמיכלי ההדחה האסלות לא דולפים.
בדקו שאין נזילה סמויה בדירה. סיגרו את כל הברזים בדירה כולל את זה של מכונת הכביסה ובדקו את הפרפר המרכזי במד המים. אם הוא ממשיך להסתובב, סביר שיש נזילה. במקרה זה יש להזמין אינסטלטור שיתקן את הנזילה. חשוב לקבל ממנו אישור ולהעביר אותו לתאגיד המים באזורכם על מנת שיחייבו אתכם בתעריף הנמוך (התעריף הבסיסי).
בדקו את מד המים. אם החשבון מופרז יחסית לתקופה קודמת, ושללתם נזילה, יש לבדוק את מד המים ולהחליפו במידת הצורך. ניתן להחליף את מד מים כל 5 שנים ללא עלות בדיקת והחלפתו היא באחריות תאגיד המים, ואסור לו לדרוש על כך תשלום.
אם יימצא כי ישנה בעיה במד המים והצרכן חויב בשל כך, על התאגיד לחשב את הכמות הממוצעת של הצריכה הרגילה, ולא לחייב את הצרכן בגין הצריכה העודפת. שימו לב כי אם יימצא שמד תקין והצריכה הייתה גבוהה יותר, התאגיד רשאי לחייב בתעריף הגבוה את הצריכה העודפת.
עברתם דירה? בדקו שחשבונות המים עברו על שם הדייר הבא או על שם הבעלים החדשים של הנכס. יש לשים לב למספר הנכס, כתובת, גוש, חלקה ותת חלקה, המצויים בנסח הטאבו של הנכס. וכמובן לוודא שהמספר תואם למספר הנכס בארנונה.
בדקו האם המספר שמופיע בחשבונית תואם את המספר המופיע על מד המים שלכם. שלא תקבלו בטעות חשבון של מישהו אחר
שימו לב לסעיף הצריכה משותפת. הצריכה המשותפת היא צריכת המים של כל הבניין ומתחלקת באופן שווה בין כל הדיירים. חישוב הצריכה המשותפת נעשה על ידי הפחתת הכמות הפרטית של כל דיירי הבניין מהכמות שנמדדה במד הראשי של הבניין.
אם אין לכם בבניין גינה או אם סיבה לשימוש מופרז במים (בריכה לדוגמה), הצריכה המשותפת צריכה להיות נמוכה מאוד. אם כמות הקוב בצריכה המשותפת נראית לכם גבוהה, כדאי לבדוק אם יש נזילה או אם המד לא תקין.