אם אתם רוצים להתקרב לטיול-אחרי-צבא שלכם, זה הזמן לשנות גישה: בזמן הצבא אפשר, ורצוי, לחסוך כסף. תקופת השירות היא הזדמנות מצוינת ללמוד איך לנהל את הכסף כדי לא לתת לו בעתיד לנהל אתכם - והחיסכון הכספי שתשיגו עד סוף השירות יהיה בעצם התוצאה של המיומנות הזאת.

למעשה, תקופת השירות עבור חיילים רבים היא הפעם הראשונה בה מקבלים משכורת קבועה שנכנסת בכל חודש לחשבון הבנק. כיום, חיילים בשירות סדיר מרוויחים בממוצע 1200 שקלים בחודש כשקרביים מרוויחים 1620 שקלים, תומכי לחימה 1170 שקלים וחיילי העורף 810 שקלים. אם נצא מנקודת הנחה אופטימית שבה אתם חוזרים כל ׳חמשוש׳ הביתה, עומדים לרשותכם בין 202 שקלים ל-405 שקלים לסופ״ש, תלוי במשכורת שלכם. כמובן, רבים מכם לא בדיוק חוזרים כל סופ״ש, ולכן הסכומים האלה יכולים להיות אפילו כפולים! אז נכון, הכסף הזה גם מממן פחיות, חטיפים או דאודורנט מהשק״ם ואף אחד לא אומר שצריך לוותר על הפינוקים הקטנים האלה. מה שכן צריך לעשות, זה להתנהל לפי תקציב.

הא״ב של ניהול תקציב בצבא

כדי לנהל את הכסף שלכם כמו שצריך בתקופת הצבא הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להכיר את ההוצאות הקבועות שלכם. להבין על מה הולך לכם הכסף באופן קבוע, להחליט האם כל הדברים האלו הכרחיים ואם הם כן - לנסות להוזיל אותם. חבילת סלולר, למשל, יכולה להגיע היום ל-40 שקלים בחודש בלבד. השלב הבא והיותר טריקי, הוא לבדוק לאן ״נוזלים״ לכם שאר הכספים: מה הן ההוצאות המשתנות שלכם. הוצאות משתנות יכולות להיות צרכים מפתיעים הכרוכים בסכום כסף גבוה יחסית. למשל, טיפולי שיניים או משקפיים, אבל אותם, אם לא ידעתם, אתם יכולים לקבל מהצבא בחינם! הסוג השני של הוצאות משתנות הוא אותן קניות מהשק״ם או מהמכולת בדרך לבסיס. ברב הפעמים, מדובר בדברים שאולי יש בבית ההורים ואפשר להביא לבסיס מראש, ולגבי נשנושים שקונים מחוץ לבית - זכרו שבשק״ם הם יהיו זולים הרבה יותר. עשרות השקלים האלו שתחסכו בשבוע יכולים להפוך לעוד כוס בירה בסוף שבוע או להצטבר על גבי חודשים למאות שקלים שניתן יהיה לשים בצד ולחסוך.

מועדוני חיילים: לבלות רק עם הטבות

כאמור, גם כשיוצאים הביתה יש הוצאות. כשזה מגיע לבילויים ושופינג חשוב לעקוב אחרי 2 כללים: הכלל הקצת-מבאס הוא להגביל את הערב שלכם לסכום שלא זולגים ממנו בהתאם לתקציב החודשי שלכם. הכלל הכיפי יותר, הוא לבדוק לפני כל יציאה או קנייה האם יש הנחות או מבצעים לחיילים. מועדון יותר ומועדוני הטבות נוספים מעניקים הנחות למסעדות, חנויות, הופעות ועוד. חוץ מהם, עומד לרשותכם גם ״כרטיס הכוכבים״ של צה״ל אשר בהתאם למס׳ הכוכבים שקיבלתם יאפשר לכם לערוך שופינג מוזל במיוחד ברשתות הלבשה. לפי סקר שערך מרכז המחקר והמידע של הכנסת בשנה שעברה, עולה כי חיילים רוכשים מגוון מוצרי הלבשה למרות שהם מסופקים להם ע״י הצבא, למשל: גרביים, מגבות רחצה וגופיות קצרות. רכישת מוצרים אלו ומוצרים שהצבא נותן באופן חלקי כמו חם צוואר או בגדים טרמיים בחנויות המקבלות את ״כרטיס הכוכבים״ יאפשר לכם לחסוך סכומי כסף משמעותיים, אם כי ההמלצה היא כמובן קודם כל לדרוש ולנצל את מה שניתן בחינם ע״י הצבא! אגב, ישנם מקומות נוספים המעניקים הנחות והטבות לחיילים כך שכל מה שצריך לעשות הוא פשוט להתרגל לשאול.

צרת הגיהוצים הקטנים

נקודת תורפה בולטת כשזה מגיע להוצאות חיילים היא הנטייה לגהץ סכומים קטנים בכרטיס האשראי בחנויות של תחנות דלק ומכונות שתייה או חטיפים. כמובן, אף אחד לא מצפה שתעבירו שירות צבאי מבלי לקנות מסטיקים, משקה מרענן או חטיף – אבל הבעיה היא שההוצאות הקטנות האלו מצטברות לכדי עשרות או מאות שקלים בחודש, ו״הגיהוץ״ שלהן לעתים כלל לא מורגש. אז מה עושים? כדי להיות יותר מודעים לכל אותם חיובים קטנטנים, אתם יכולים לבקש מהבנק או חברת האשראי שירות sms שיתריע לכם בלייב על כל הוצאה. אפשרות אחרת היא לעבור מכרטיס אשראי לכרטיס דביט: כרטיס שבו כל גיהוץ יורד מחשבון הבנק באותו הרגע ולא רק בסוף החודש, מה שלגמרי גורם להרגיש את ההוצאות בדיוק כמו שמרגישים פרידה משטר שהיה בארנק.

אריק ציקוטאי (צילום: כפיר סיון,  יח
אריק צ'יקוטאי|צילום: כפיר סיון, יח"צ

  

אפס עמלות ובלי מסגרת אשראי

המלצה נוספת לניהול נכון של הכסף שלכם בזמן הצבא קשורה לחשבון הבנק שלכם. בתור חיילים, אין שום סיבה שתשלמו עמלות וגם כדאי לכם לא להתעסק עם מסגרת אשראי. מסגרת האשראי בעצם מגדירה את גודל המינוס אליו אתם יכולים להיכנס, רק שעל מינוס משלמים ריבית - וחבל. הרי כסף לא יכול להיות במינוס, הוא יכול להיות רק בפלוס! כשאתם במינוס ועדיין מצליחים לגהץ לא מדובר בנס פח השמן, אלא בכסף של הבנק שמותר לכם לשימוש בתשלום. מעבר לזה, להתחיל את האזרחות שאולי נראית עדיין רחוקה עם מינוס בבנק זה לגמרי פחות כיף.

בשורה התחתונה, התנהלות כלכלית נכונה בצבא דורשת מכם אחריות, אבל האחריות הזו משתלמת! ביחס לדברים האחרים שאתם עושים בשירות שלכם לעקוב אחר הוצאות, לעמוד בתקציב ולהיצמד להטבות זה לגמרי קטן עליכם. אם תעשו את זה לאורך זמן תוכלו לעבור את השירות בלי להיכנס למינוס, ואפילו להשתחרר עם קצת כסף בצד.

הכותב הוא אריק צ'יקוטאי, סמנכ"ל שירות ובנקאות, Pepper, הבנק הדיגיטלי מבית לאומי