העלמת מס הינה עבירה פלילית אשר העונשים בגינה נעים בין קנסות כספיים, מאסר על תנאי וכמובן עונשי מאסר בפועל. עונשי המאסר נעים בטווח של עד שנת מאסר על הרשעה בעבירות טכניות (כגון אי הגשת דוחות שנתיים או אי העברת ניכויים), ועד מאסר של 7 שנים בגין השמטת הכנסות או דיווחים כוזבים שנעשו במזיד. במקרים מסויימים הליכים פליליים בעבירות מס מסתיימים בתשלום כופר במקום ההליך הפלילי.
לאחרונה, ובצדק, אנו עדים למגמה שבה בתי המשפט מחמירים בעונשים המוטלים על עברייני המס ולא בוחלים לשלוח אותם לתקופות ארוכות מאחורי סורג ובריח. העלמת מס שהייתה בעבר ספורט לאומי הופכת ללא כדאית בימים אלו, במיוחד לאור הירידה המתמשכת בשיעורי המס בישראל. בין אם מעלים המס הורשע בבית המשפט ובין אם הגיע להסדר כופר, עליו לשלם את סכום המס בצירוף קנסות והפרשי הצמדה, אליו מצטרפים שכ"ט למייצגים ו/או סכום הכופר, כך שבסוף הסכום שישלם גבוה משמעותית מהסכום שהיה משלם אילו היה מדווח בזמן אמת.
עוד ב-mako כסף:
- האנשים הכי עשירים ב-19 מדינות בעולם
- אתם מספרים לבני הזוג שלכם הכל על חשבון הבנק שלכם?
- תביעה נגד yes: השתמש בחשמל של בניינים ללא אישור
הטיפול במס הכנסה כולל שני מסלולים: המסלול האזרחי, (משרדי השומה השונים), במסלול זה הדוחות המוגשים על ידי הנישומים עוברים בדיקה של מפקח מס, ובמקרים בהם לדעת מפקח המס יש לתקן את הדוחות ולשלם מס נוסף, נערך דיון מול הנישום בסופו יוצאת שומה סופית, בין אם בהסכמה ובין בצו.
המסלול השני הוא המסלול הפלילי, במסלול הפלילי הטיפול עובר למחלקת החקירות, כאשר לחוקרים במחלקה זו סמכויות חקירה, חיפוש ומעצר בדומה לקצין משטרה, כמובן רק בכל הקשור לעבירות מס. תיקים מועברים לטיפול פלילי על ידי המפקחים בפקידי השומה האזרחיים במקרים בהם עולה חשד כי הדוחות שהוגשו כוזבים בין אם בגלל השמטת הכנסות ו/או ניפוח הוצאות או חשדות אחרים. במקרים אחרים המידע יכול להגיע ממחלקת מודיעים המקבלת מידע מאזרחים, (לדוגמה: מתחרים עסקיים, בני זוג בהליכי גירושים, וכדומה), מתביעות המתנהלות בבתי משפט, כתובות בתקשורת ועוד.
חשוב לדעת שבניגוד למרבית העבירות הפליליות לגביהן תקופת ההתיישנות הינה עד 7 שנים, בכל הקשור לעבירות של השמטת הכנסות או דיווח כוזב במזיד, תקופת ההתיישנות על פי פקודת מס הכנסה הינה 10 שנים.
מניסיוני כחוקר בכיר לשעבר במחלקה הפלילית של מס הכנסה אני יכול לומר שבמרבית המקרים החשודים בעבירות מס הינם בעלי עסקים נורמטיביים אשר זוהי להם הפעם הראשונה שבה הם נעצרים ונחקרים בחשד לפלילים. חוסר הידיעה על מהות ההליך, הזכויות שמגיעות להם, ואופן הפעולה של מחלקת החקירות במס הכנסה גורם להם לבצע טעויות קריטיות כבר בשלבים הראשונים של החקירה.
בחדר החקירות
החקירה הפלילית מתחילה בחקירה סמויה. בשלב זה החוקרים אוספים מסמכים ומידע מצדדים שלישיים כגון: בנקים, לקוחות, ספקים, מאגרי מידע ממשלתיים, (טאבו, רשות מקרקעי ישראל, בתי המשפט, רשם החברות ועוד). במקרים מסויימים פונים לחשוד עצמו ומבקשים ממנו להגיש מסמכים ודוחות שונים בתואנות אזרחיות, על מנת "לנעול" אותו על הדיווח הכוזב.
לאחר קבלת כל הממצאים בחקירה הסמויה, אשר עורכת בדרך כלל מספר חודשים, נערכת הערכת מצב על מנת לברר שאכן קיים עוגן לפתיחה בחקירה גלויה. העוגן הוא ראיות לכאורה המעידות על ביצוע עבירה שניתן להוכיח אותה כמעט בוודאות כבר לאחר שלב החקירה הסמויה. לאחר שנמצא כי אכן קיים עוגן נערכים למעבר לשלב החקירה הגלויה, הוצאת צווי חיפוש בבית המשפט, ותיכנון יום החקירה הראשון. בדרך כלל, מדובר ביום החשוב ביותר בחקירה.
אם קיימות ראיות לביצוע עבירות, הפתיחה בחקירה נערכת בהתפעה על ידי דפיקה על דלת ביתו של החשוד בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות, אם זומנתם לחקירה באמצעות מכתב או באמצעות רואה החשבון שלכם אתם יכולים להירגע מעט, בדרך כלל במקרים כאלה מדובר על חשדות שאינן חמורים.
הפרטים בצו נכונים? בשלב זה עליך לבדוק את הפרטים על גבי הצו. יש לבדוק כי הצו חתום על ידי שופט והוא בתוקף (צו תקף ל-30 יום מיום הוצאתו), הוא על שמך והכתובת הרשומה בו נכונה. פרטים שאינם תואמים הם עילה לביטול הצו. בקש מהחוקרים להראות לך את תעודות ההסמכה שלהם, בדוק כי החוקרים מוסמכים לביצוע החיפוש והחקירות על ידי בדיקת המצאות ותוקף תעודות חוקר החוקר שלהם.
אל תוותרו על העדים. החוק מאפשר לך לבקש כי בעת החיפוש יהיו נוכחים שני עדים. החוקרים ינסו לשכנע אותך לוותר על העדים, מומלץ כי כבר בשלב זה תבקש מהחוקרים לזמן אנשי מקצוע מטעמך שישמשו כעדים בחיפוש. החוקרים ינסו למנוע ממך לזמן אותם, עמוד על זכותך. החוקרים מחוייבים להמתין זמן סביר להגעת העדים, אם החיפוש הוא באזור ת"א, לא ניתן להזמין איש מקצוע מאילת, אבל המתנה של כשעה הינה סבירה והחוקרים מחוייבים לאפשר לך לחכות להגעת העדים שבחרת.
הכל רשום? החוקרים ייקחו כל מסמך אשר לדעתם קשור לעסקיך, כמו כן החוקרים יקחו מחשבים, טאבלטים, התקני זכרון וכדומה. יש לוודא שהחוקרים עורכים רשימה מדוייקת של כל המסמכים והחפצים שנתפסו במהלך החיפוש. בדרך כלל החוקרים ינסו להשלים את החיפוש מהר ככל האפשר ויערכו רשימות כלליות. חובתם לערוך רשימה מפורטת וספציפית, עליך לדאוג לקבל העתק ממנה בטרם יעזבו החוקרים את מקום החיפוש עם המסמכים שנתפסו.
לא לנדב מידע. בשלב החיפוש החוקרים ינסו להתקרב לנחקר, על מנת ליצור אווירה נעימה שתקל עליהם בהמשך החקירה ולקבל מידע ראשוני מהנחקר, תוך שהם שואלים שאלות כלליות. מומלץ למסור כמה שפחות מידע, לענות על שאלות הכוללות פרטים כלליים, לא מומלץ להתייחס לשאלות הקשורות לעסקים, דוחות כספיים וכדומה, כל מה שתאמר כעת יכול לשמש את החוקרים בהמשך.
במקביל לחיפוש בבית החשוד חוקרים אחרים נכנסים לחיפוש בעסק, על מנת למנוע מצב של העלמת מסמכים ההגעה לעסק ולביתו של החשוד מתואמת לאותה שעה. אם יש צורך נערכים במקביל חיפושים באתרים נוספים הקשורים לעסק ונלקחים לחקירה אנשים הקשורים אליו. ברוב המקרים חוליה של חוקרים תיגש למשרדו של רואה החשבון של החשוד על מנת לקבל ממנו מסמכים הקשורים לעסקו של החשוד, רואה החשבון ילקח לצורך מתן עדות, במקרים חריגים יחקר תחת אזהרה.
לא בלי עורך דין. בסיום החיפוש החקירה עוברת למשרדי מס הכנסה. כבר בתחילת החקירה על החוקרים להודיע לך אם החקירה הינה תחת אזהרה ומה החשדות המיוחסים לך. במקרים בהם הודיעו לך שהחקירה באזהרה, כלומר קיים חשד לביצוע עבירה פלילית, יש לעמוד על זכותך להתייעץ עם עורך דין לפני מסירת גרסה כלשהי. החוקרים ינסו למנוע את הפגישה בשלב זה, חשוב מאוד לא לוותר ולהתעקש על היוועצות לפני מסירת הגרסה הראשונה, מה שיאמר בשלב זה יהיה קשה מאוד לחזור ממנו בהמשך.
בלי לחץ. מטרת החוקר להוביל את החקירה לכיוון הרצוי לו. לחוקר יתרון ממשי בכך שיש בידיו מידע שהנחקר אינו יודע עליו. הנחקר לא יודע מה בדיוק החשדות נגדו ואילו ראיות יש כבר בידי החוקרים. הנחקר נמצא במצב לחץ חריג ומפוחד, בדרך כלל לנחקר זו פגישה ראשונה עם החוק ועם מצב מלחיץ של חקירה פלילית. בדרך כלל חדרי החקירות הם חדרים ללא חלונות כך שלנחקר אין תחושת זמן, הקירות ריקים מתמונות על מנת שהנחקר לא יוכל למקד את מבטו בדברים אחרים מלבד החוקר. נסה להתרכז בחקירה עצמה ולהימנע ממצבי לחץ אשר ישפיעו אל תשובותיך והתנהלותך.
לא צריך לשתוק תמיד. בשלב ראשון החוקר יתחיל בשאלות כלליות ופשוטות על מנת לנסות ולרכך את הנחקר, ליצור אווירה יותר ידידותית שתאפשר בשלב השני לקבל ממנו את כל המידע הרצוי. לנחקר זכות שתיקה אולם לא מומלץ לנצל אותה בשאלות טריויאליות, הגישה הרווחת היא שמי שאין לו מה להסתיר ישתף פעולה עם החוקרים ויענה על כל השאלות
לא לחתום בלי לקרוא. כנחקר מומלץ שלא תתפוס עמדה של משיב בלבד, אלא אמור דברים שחשוב שייאמרו, גם אם החוקר לא שאל אותך עליהם. יש להקפיד שכל מה שנאמר אכן נרשם על ידי החוקר, בתום גביית ההודעה, ולפני שאתה חותם עליה, עליך לקרוא היטב את ההודעה שמסרת. אם מדובר בחקירה ארוכה המשתרכת על כמה עמודים, מומלץ לבקש לקרוא את ההודעה בתום כל עמוד. אם ההודעה אינה משקפת את דבריך במדויק, עליך לבקש מהחוקר לתקן אותה. אם החוקר מסרב - אל תירתע והתעקש על כך. על תחתום אם לדעתך הדברים שנאמרו אינם מקבלים ביטוי מלא בכתב. קשה מאוד לטעון בשלב מאוחר יותר שנאמרו דברים שלא נרשמו על ידי החוקר.
אם אינך זוכר את התשובות או הנתונים שהחוקר שואל לגביהם, אמור כי אינך זוכר. אם אתה נשאל על מסמכים ספציפיים יש לבקש לראות את המסמכים בטרם תשיב על השאלות. אם אינך מסוגל להתייחס למסמכים המוצגים לך - מפאת לחץ, בלבול וכו' - אמור לחוקר כי אינך מסוגל להשיב, נמק את הסיבה לכך.
אם אתה נשאל שאלות מקצועיות, או מתבקש להתייחס לדוחות כספיים ומסמכי הנהלת חשבונות שאינך מתמצה בהם, אמור לחוקר כי אינך מבין בנושאים אלו והפנה אותו לאיש המקצוע שערך אותם אשר יענה על השאלות במקצועיות.
רצוי מאוד לענות בנימוס ולהתייחס לחוקר בכבוד, החוקר מבצע את עבודתו ואין לו דבר אישי כנגד הנחקר. התייחסות פוגעת ומעליבה יכולה לעורר אנטגוניזם ומוטיבציית יתר אצל החוקר.
בחקירת מס לא קיימת שיחה שלא לפרוטוקול. כל מה שתאמר לחוקר ו/או לנחקר אחר לפני גביית ההודעה, בהפסקה, במהלך גביית ההודעה ובסיומה - יכול לשמש נגדך, גם אם ההודעה מוקלטת, וגם אם החוקר אומר לך אחרת. שום דבר אינו מקרי; פגישה של נחקר עם חשוד אחר במסדרון או בשירותים, חוקר "טוב" וחוקר "רע", כניסה של חוקר נוסף לחדר - כל אלה אינם מקריים ועליך להיזהר ממלכודות.
הודאה לא מבטיחה הקלה בעונש. יתכן ובשלב מסוים החוקרים יציעו לנחקר להודות בעבירות המיוחסות לו ויבטיחו לו שבתמורה ההליך ימליצו לסיים את ההליך בכופר או בעונש קל אחר, דברים אלו אינם נכונים. הודאה באשמה בשלב החקירה לא תביא לעונשים קלים בבית המשפט ואינה מבטיחה סיום ההליך בכופר.
היזהר משיבוש הליכים לאחר החקירה. עבירת שיבוש ההליכים, דוגמת השמדת מסמכים, תיאום גרסאות ועוד, היא עבירה חמורה ויש להיזהר ממנה.
בדרך כלל בסיומה של החקירה החשוד ישוחרר לביתו בתנאים מגבילים. למחרת יערך הליך מעצר ושחרור בערבות בבית המשפט. היחידה החוקרת תמשיך לחקור מספר חודשים נוספים בסיומם יוזמן הנחקר לאימות מול הממצאים החדשים. לאחר שלב זה תסוכם החקירה. חקירה יכולה להסתיים בשלושה אופנים: סגירת התיק, תשלום כופר או העברת התיק לפרקליטות להגשת כתב אישום.
הכותב הינו שותף במשרד עינב כהן & סלובודיאנסקי המתמחה בביקורת חקירתית ויצוג נחקרים בעבירות מס. בעברו שימש כחוקר בכיר במחלקה הפלילית של רשות המסים
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il