אחד הפרקים המיתולוגים בסדרת הקאלט "סקס והעיר הגדולה" שגרמה לאלפי נשים לדדות ברחבי העיר על עקבי סטילטו אימתניים ולהזמין קוסמופוליטן (וביניהן גם כותבת שורות אלו), הוא הפרק שבו גיבורת הסדרה קארי בראדשו נאלצת לגייס במהרה כספים כדי לרכוש את הדירה שבה היא מתגוררת בשכירות. כשהיא מנסה להבין לאן נעלמים הכספים שהיא הרוויחה במשך כל כך הרבה שנים היא מגלה שרובם ככולם בוזבזו על נעליים.

אז אמנם רובנו לא מוציאים כדבר שבשגרה 400 דולר על זוג נעליים ורוכשים 100 כאלה, אבל עם יד על הלב לרובנו יש את נקודת התורפה הזו, הקריפטונייט של כל אחד מאיתנו, שמוביל אותנו לא פעם להוצאת כספים לא רציונאלית, בין אם מדובר בחיבה מוגזמת לבגדים חדשים, נסיעות מרובות לחופשות בחו"ל או מסעדות גורמה. לקראת חג הקניות האמריקאי "יום שישי השחור" (שהפך בשנים האחרונות "לחג של כולנו") אספנו כמה סיפורים שכאלה, של אנשים שלא משנה כמה כסף יש להם בארנק, הם מתעקשים להוציא אותו.

התמכרות הובילה למשבר

איפה עובר הגבול בין חיבה לגיטימית בגבולות הסביר לשופינג לבין התמכרות של ממש שפוגעת בהתנהלות היומיומית שלנו? התשובה לשאלה הזו כמובן אינה חד משמעית אבל אפרת בשרי, כוכבת יוטיוב, בלוגרית ועוסקת בתחום הדיגיטל מעידה על עצמה שבמשך תקופה ארוכה חיה הרבה מעבר לגבול הלגיטימי הזה.

איך שופינג הפך מפעולה לגיטימית להתמכרות ומה הנקודה שבה זה קרה?
"אני לא חושבת שהייתה נקודה ספציפית שבה זה קרה, זו פשוט הייתה התנהלות מתמשכת ולקויה. בכל פעם שיצאתי לקניות, סיימתי את היום עם ערימות פריטים שלא תכננתי לקנות ובמרבית המקרים גם לא הייתי באמת צריכה.

"הרצון להתיישר עם טרנדים קיימים, השפע המסנוור ומבצעים - בעיקר מבצעים - גרמו לי להרגיש שאני מסיימת כל סיבוב קניות בתחושה קטנה של חרטה והלקאה עצמית של 'למה אני צריכה את זה' אבל לא באמת עשיתי עם זה כלום. לא החזרתי את הפריטים ולא הפסקתי לקנות, אבל כן הרגשתי מאוד רע עם עצמי".

 מה היה מסע הקניות הכי יקר שלך?
"פריטים יקרים אף פעם לא היו הקטע שלי, אבל כן לקנות פריטים זולים במאסות. מבחינתי מסע קניות רצחני הוא כזה שמסתיים בכמה מאות שקלים שגיהצתי באשראי, בונה על מה שייכנס בחודש הבא או על תשלומים. וכשיש יותר מאחד כזה בחודש אנחנו בבעיה."

קרה שגם בתקופה שהיית לחוצה כלכלית המשכת לקנות בצורה לא פרופורציונלית?
"חד משמעית כן. הלחץ הכלכלי הוא משהו מתמשך שהרגשתי כל הזמן, אבל זה לא מנע ממני להמשיך ולקנות.  המשכתי לשכנע את עצמי שאני צריכה דברים שאני לא, שזו הזדמנות שלא תחזור וכל מיני משפטים שמעידים על איבוד שליטה בעיניי.  בסופו של דבר הרגשתי שהמינוס רק גדל ואני לא מצליחה להשתלט עליו, שלא לדבר על לצמצם אותו, ובערך בנקודה הזו הבנתי שאני צריכה לקחת את עצמי בידיים ולעשות איזשהו שינוי".

בכמה את מעריכה את כל ההוצאות שהוצאת בתקופת ההתמכרות על שופינג?
"קשה לי להעריך סכום מדויק כי זו הייתה התנהלות רבת שנים, בערך מהרגע שבו התחלתי להרוויח את כספי לבד. לא אגזים אם אומר שמדובר בעשרות אלפי שקלים לאורך השנים".

קעקוע של לילו פניקס (צילום: אלבום פרטי)
קעקוע של לילו פניקס|צילום: אלבום פרטי
 

קעקועים או לא להיות

ללילו פניקס שלו יש חיבה מיוחדת ורבת שנים לקעקועים, וגופה עטור בשלל קעקועים אמנותיים ומיוחדים שניכר שנעשו ביד אומן.

"בתור ילדה בכלל לא אהבתי קעקועים. בגיל 16.5 התחלתי לחשוב על הקעקוע הראשון: ידעתי שהוא יהיה מאחד הספרים האהובים עליי – 'הנסיך הקטן'. התלבטתי במשך שנה וחצי באיזה איור לבחור. ההתלבטות הייתה ארוכה כי חיכיתי ליום ההולדת 18 מתוך כבוד לחוסר חיבתה של אמא שלי (אנדרסטייטמנט) לקעקועים. ביום ההולדת 18 המיוחל הלכתי וקיעקעתי מתחת לעורף את השושנה. קעקוע קטן, כי אמרתי לעצמי שעדיף קטן ובמיקום שלא אראה כל הזמן כדי שלא יימאס עליי. כעבור שלושה חודשים כבר היה לי קעקוע שני, ומשם רק המשכתי. כל קעקוע מסמל סיפור מחיי, אבן דרך משמעותית, והוא רק צובר משמעויות נוספות עם הזמן. את כולם אני אוהבת יותר ויותר ככל שהשנים עוברות, והם לחלוטין חלק אינטגרלי ממי שאני".

כמה קעקועים יש לך?
"יש לי שמונה קעקועים - חלקם קטנטנים, חלקם ממש גדולים (בגודל של חצי שרוול) כאשר שניים מהם הם קאברים (כיסויים) לקעקועים פחות מוצלחים והספירה רק ממשיכה. בימים הקרובים אני מתחדשת בקעקוע נוסף לאוסף".

מה הקעקוע הכי יקר שלך?
"חצי שרוול על האמה שעלה לי 2,100 שקלים ונדרשו שני תורים של כמה שעות מענות ומהנות אצל המקעקע שלי, אבי, ופריסה למיליון תשלומים" .

על מה את מוכנה לוותר בחיי היום יום כדי שתוכלי להשקיע בקעקוע?
"אני מוכנה לוותר על הוצאה על מותרות אחרות כמו בגדים ובילויים במסעדות וכדומה. לא יצא לי לטייל המון בחו"ל, אבל זו לעולם לא הייתה או תהיה שאלה של חשמל/תרופות/הוצאות על הבת שלי מול קעקועים. זה תמיד יורד מהתקציב שאני מקציבה לעצמי ולא לה, כמובן".

סנובורד באנסקו (צילום: Bansko Tourist Office)
מה אתם הייתם עושים עם 100 אלף שקל?|צילום: Bansko Tourist Office
 

לא מוותר על חופשת הסנובורד השנתית

א' גילה לראשונה את חדוות הסנובורד לפני כ-13 שנים, כשהיה בן 22, במסגרת חופשה עם חברים, ומאז נדבק בחיידק. "לצערי מדובר בתחביב לא זול שעולה בממוצע כ-7,000 שקלים לחופשה לאדם אחד, וזה הרף התחתון של המחיר", הוא אומר.

על השאלה האם נסע פעם לחופשה גם כשהיה במצב דחוק יותר כלכלית הוא נזכר שכשהיה סטודנט ולא היו לו כמעט הכנסות ביקש מהוריו כסף לנסיעה וזאת על אף שהוריו באותה תקופה שילמו לו גם את שכר הדירה על הדירה התל אביבית שאותה חלק עם זוגתו.

"בסך הכל הוצאתי עד היום 100 אלף שקלים במצטבר על כל הנסיעות האלו אבל מבחינתי שיא ההקרבה הוא אינו בהוצאה הכספית אלא כשעשיתי דיאטה חריפה לקראת אחת הנסיעות האחרונות כדי להרגיש קליל יותר בזמן הגלישה".

לא מוותר על טיפוח

בלוגריות איפור וטיפוח שפותחות ערוץ יוטיוב הן דבר שכבר התרגלנו לראות בנוף האינטרנטי שלנו, תופעה שאף זכתה לאזכור בתכנית "ארץ נהדרת" עם דמותה של היוטיוברית "אשלי בקשי דקשי" המבוססת על כוכבת היוטיוב הגדולה בתחום אשלי וקסמן.

אמנם גם הגבר הישראלי התקדם מאז ימי כובע הטמבל והסנדלים התנכיים אולם ערוץ יוטיוב בנושא טיפוח בכיכוב גבר הוא עדיין ענין נדיר יחסית, ובגלל זה ערוץ היוטיוב של שחר כהן שמוקדש לטיפוח הדרמיס של הגבר הישראלי מסקרן כל כך. כצפוי, שחר חובב מושבע של טיפוח, מתנסה כל הזמן במוצרים חדשים ולא חושש לדבר על כך.

למה טיפוח?
"כי זה תחום שאף פעם לא נמאס ממנו. תמיד יש בו חדשנות, ריחות מעניינים והמון כיף. זאת הסיבה שהחלטתי לפתוח בלוג טיפוח עם דגשים לגבר הישראלי, כי מחיפוש שעשיתי לא מצאתי שום מדריך גבר שמדריך בארץ גברים ישראליים על טיפוח."

מה הסכום הגבוה ביותר שהוצאת על מוצר בודד?
"לפני כמה שנים כשהייתי בטיול בלוס אנג'לס קניתי את קרם הפנים הראשון שלי שעלה 80 דולר, והוא לגמרי הצדיק את ההוצאה. נהניתי מכל רגע איתו."

קרה שגם בתקופה שהיית לחוץ כלכלית לא וויתרת על מוצרי טיפוח?
"בוודאי. מבחינתי טיפוח הוא חלק בלתי ניפרד מהחיים והוא אינו מותרות. מבחינתי מראה טוב ורענן לא שונה משמירה על בריאות והיגיינה".

בכמה אתה מעריך את כל ההוצאות שהוצאת עד היום על מוצרי טיפוח?
"ההוצאה החודשית שלי מסתכמת בכמה מאוד שקלים מידי חודש".