בהודעה שעוררה הדים רבים אבל היתה צפויה לאור האינפלציה, בנק ישראל החליט אתמול לעלות שוב את הריבית במשק ב-0.25 אחוזים נוספים ולהעמיד אותה על שיעור של 4.75 אחוזים. זו העלייה העשירית ברציפות מאז שנה שעברה, והיא באה בהמשך ישיר למהלכים דומים שנקט הבנק הפדרלי בארה"ב ובנקים מרכזיים נוספים בעולם, בניסיון להילחם באינפלציה העולמית.

בצמוד לאותה הודעה, בנק ישראל מפרסם את שיעורי האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים, שעומדת נכון להיום על 5 אחוזים. מאז תחילת שנה שעברה, העולם כולו מתמודד עם משבר אינפלציוני  ועליית מחירים בשוק האנרגיה, המזון, הסחורות ומוצרים נוספים, אך בישראל המשבר הזה הגיע בטיימינג בעייתי: כבר שנים שנושא יוקר המחייה והדיור הוא אחד החמים והמדוברים ביותר בקרב הציבור.

ההשפעה הראשונית של עליית הריבית היא כמובן התייקרות המשכנתאות שלנו. אם להיות יותר מדויקים לפי התאחדות יועצי המשכנתאות, העלאת הריבית אתמול ייקרה בממוצע את ההחזר החודשי של משפחות על המשכנתאות שנטלו בעוד 69 שקלים בממוצע למשפחה. על פניו מדובר בסכום שחלקכם יגידו שהוא לא נורא. אבל צריך לקחת בחשבון, שלפי אותם נתונים בקצת יותר מהשנה האחרונה, משק בית ממוצע שלקח משכנתא במסלול פריים ל-25 שנים, ישלם 1,148 שקלים נוספים למשכנתא ממוצעת, ואפשר להבין את המשמעות הלא פשוטה של העלאות הריבית. כמובן שגם הריבית על שאר ההלוואות שאנו נוטלים עלתה.

נועם שפלטר, מייסד שותף בבי ריץ מיידסט, נציגי גרנט  (צילום: אוהד ארד, דניאל יחזקאל)
נועם שפלטר, מייסד שותף בבי ריץ מיידסט, נציגי גרנט קרדון בישראל|צילום: אוהד ארד, דניאל יחזקאל

ההשפעה המשנית של עליות הריבית היא  גל עליות משמעותי של מוצרים רבים במשק, כמעט בכל התחומים. למרות הודעות הממשלה שבוחנות צעדים בנושא- שום דבר לא נעשה עדיין בפועל.

לכן, עד שינקטו צעדים משמעותיים בעניין, אנחנו מרגישים היטב בכיס שלנו את העלאות הריבית החדות, וטוב שכל אחד ישב ויבחן מה הוא יכול לעשות על מנת לנסות ולצמצם נזקים.

צמצמו אשראי ובחנו באופן תדיר את ההוצאות והתזרים שלכם

כעת יותר מתמיד, מומלץ לבחון היטב כל הוצאה הן עבור משפחות והן עבור בעלי עסקים, ולנסות לצמצם במקומות שאפשר, ולוודא שעסק אינכם נמצאים בגירעון תזרימי. אם לא עשיתם את זה עד היום מומלץ לארגן בטבלת אקסל את כל ההוצאות של הבית השונות או להיעזר אפילו באפליקציות שונות, שמציגות לכם את תמונת המצב המלאה באופן ברור, ולראות איפה אפשר לקצץ ולחסוך.

בחנו מהלך של איחוד הלוואות

 אם אתם מרגישים קושי לסגור את החודש יהיה נכון לבחון מהלך של איחוד כל ההלוואות וארגונם ו/או פריסתן מחדש. דווקא בתקופת שכאלה חשוב להשתמש בשירותים של יועץ משכנתאות ותיק, שיוכל לבצע לכם את התמהיל האופטימלי.

הימנעו מלדרוש גרייס על הלוואות קיימות

 כשהריביות במשק עולות בחדות, חשוב מאוד להימנע מצעדים שיכולים לפגוע בדירוג האשראי שלכם. לכן מומלץ לא לבקש לדחות החזרים או פרעון של הלוואות קיימות. כשאתם נוקטים בצעד שכזה, הגוף הבנקאי, חברות האשראי או כל גורם מלווה אחר מחוייב לדווח על כך ללשכות האשראי, ועלולות להיות כך השלכות שייקרו את ההלוואות הבאות שתרצו ליטול.

הגדילו את החיסכון

 תבנו תכנית כלכלית שתאפשר לכם לחסוך גם בתקופות שכאלה, ובמידה ו"יושב" לכם כסף נזיל - מומלץ לבחון אפשרויות השקעה על מנת לייצר תשואות עודפות על הכסף, שכן במצב בו האינפלציה עומדת על כ- 5 אחוזים שנתית, כל השקעה שתייצר לכם פחות מ5 אחוזים בשנה, היא למעשה הפסד ריאלי.

הגדילו הכנסות

זה שינוי מחשבה משמעותי. בעוד שעולם הקטנת ההוצאות והחיסכון הוא מוגבל, בעולם הגדלת ההכנסות למעשה אין שום גבול עליון. בכל הנוגע לשכירים, למרות שכעת אנו נמצאים בתקופה פחות טובה במשק, מומלץ לתכנן כיצד אתם מבקשים העלאה בשכר או מבקשים יעדים לצד בונוסים.

האם יש הישגים מיוחדים במקום העבודה שמצדיקים את זה? האם אתם רואים את עצמכם כעובדים חיוניים מאוד ותוכלו לנצל מומנטום של מחמאות מהמעסיק לטובת העלאה? יש הזדמנויות צריך לגלות אומץ וגם מודעות עצמית כדי להחליט האם זה הזמן הנכון. האופציה הנוספת לשכירים שמקבלים תשובה שלילית מהמעסיק היא להקים עוסק פטור או מורשה, ולהתחיל לחשוב על קריירה עצמאית, כל עוד אין כמובן ניגוד אינטרסים מול המעסיק.

השקיעו בהתפתחות אישית כמקפצה להגדלת הכנסות

אם אתם רוצים לחיות ברווחה כלכלית גדולה יותר, אתם חייבים לחשוב על הטווח הארוך ולעיתים המאוד ארוך אפילו. הגדלת הכנסות עוברת דרך התפתחות אישית בחיים, ומדובר לא פעם בתהליך שלוקח זמן. אין במקרה הזה זבנג וגמרנו. ישנם אינספור תכנים בנושאים הללו בעברית וגם באנגלית ביוטיוב ובפודקאסטים. התחילו ללמוד מאנשים שהצליחו והשקיעו בעצמכם. ישנן גם קבוצות פייסבוק פיננסיות שכוללות מפגשים אישיים של אנשים המעניקים השראה, כך תוכלו לייצר לעצמכם סביבה מנצחת ומקדמת להגדלת הכנסות.

 

 

הכותב הוא יזם סדרתי, מומחה לכלכלה מאקרו והשקעות נדל"ן, וממייסדי ובעלי בית ההשקעות האלטרנטיביות אינווסטו ו-Be Rich, נציגות גרנט קרדון בישראל.