רובנו הורגלנו לחשוב שתאונת דרכים מתקיימת בין שני רכבים, או חלילה בין רכב להולך רגל. בדומה, רובנו חושבים כי פיצויים יכולים להיפסק רק במקרים דומים, כאשר למעשה חוק הפיצויים לנפגעי תאונת דרכים מכיל עשרות סיטואציות החורגות מההגדרה ה"קלאסית" של תאונת דרכים, אך עדיין מאפשרות קבלת פיצויים כספיים. וכך אלפי אנשים בשנה אינם מודעים כלל לזכויותיהם, ולכך שהגדרת החוק חלה עליהם. הנה דוגמאות לכמה מקרים שכיחים של תאונות כאלה:

 היבהלות מרכב ללא מגע

בניגוד למצופה, במקרה בו אדם נסע באופניו בכביש ונבהל מרכב שסטה לעברו, איבד שליטה ונפל, תאונתו הוכרה כתאונת דרכים. הפסיקה קבעה שאין צורך במגע ממשי בינו לבין כלי הרכב הפוגע. כל עוד ניתן להוכיח קשר סיבתי הדוק בין הנפילה לבין תנועת הרכב לאופניים, מדובר בתאונה.

במקרה נוסף, רוכב אופניים הופתע מרכב שיצא מהחניה, ובתגובה הסיט את כידון האופניים שמאלה, התנגש במדרכה והועף מאופניו. בית המשפט קבע כי אירוע התאונה עונה להגדרת תאונת דרכים לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

גם הולך רגל המופתע מרכב הנוסע בכביש יוכל לקבל הכרה כנפגע תאונת דרכים. למשל, אישה מעדה כתוצאה מרכב חולף אף שלא היה מגע בינה לבין הרכב. בבואה לחצות את הכביש, האישה הבחינה לפתע ברכב המתקרב לעברה, ובניסיון לחמוק מהרכב פסעה אחורנית, דרכה על תעלת הביוב הסמוכה אל הכביש ונפלה. בית המשפט קבע כי הוכח הקשר הממשי והמיידי, והקשר הסיבתי העובדתי והמשפטי הנדרש בין השימוש ברכב לבין הנזק שנגרם.

כבאים מכבים מכונית עם מנוע שרוף בוורשה (צילום: PhotoRK, shutterstock)
כבאים מכבים רכב עם מנוע שרוף|צילום: PhotoRK, shutterstock

התפוצצות או התלקחות המנוע

גם אירוע זה, נכנס תחת הגדרת תאונת דרכים בחוק עצמו, ויכול להיחשב כתאונת דרכים. כפי שכתוב במפורש בסעיף 1 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים: “יראו כתאונת דרכים גם מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו”.

לעומת זאת, אדם שנפגע כתוצאה מפיצוץ מטען חבלני ברכב בהקשר פלילי, לא יוכר כנפגע תאונת דרכים, שכן ההתפוצצות לא נבעה מבעיה מכנית ברכב.

טריקת דלת על ידו של אדם

בנסיבות מסוימות, טריקת דלת על אצבע או יד (גם כאשר הנסיעה תמה), יכולה להיחשב כחלק מהשימוש ברכב וכתאונת דרכים. ישנם מקרים רבים שכאלו.

למשל, מקרה בו אדם כיוון את מושב הנהג ונטרקה דלת הרכב על כף ידו. בית המשפט קבע שמדובר בתאונת דרכים, וחברת הביטוח הנתבעת חבה בפיצויו בגין נזקיו בהיותה מבטחת השימוש ברכב.

מקרים אלו חלים אף לגבי דלת של תא מטען הנטרקת על כף ידו של אדם.

הנסיעה ברכב המזכה בפיצוי, מתחילה בכניסה לרכב ומסתיימת בירידה ממנו. כל אירוע בו נפגע אדם, עקב השימוש ברכב במסגרת זו, ייחשב כתאונת דרכים. כך ירידה מהרכב, כך טריקת הדלת בעת סגירתו לאחר כניסה לרכב, וכך בעת ירידה במדרגות האוטובוס שעצר בתחנה. כל אלו ייחשבו כתאונת דרכים.

דלת אוטו, דלת מכונית (צילום: TippaPatt, shutterstock)
תסגרו את הדלת בזהירות|צילום: TippaPatt, shutterstock

מעידה לאחר יציאה מרכב

אדם אשר סיים את הנסיעה, ובמהלך הירידה מהרכב מעד ונפל, יכול להיות מוכר כנפגע תאונת דרכים, וזאת למרות שהסתיימה הנסיעה ואף הרכב כבוי.

כך למשל אדם אשר סיים את הנסיעה ובירידה מרכבו נפל ומעד – הוכר כנפגע תאונת דרכים, בעוד אדם שהלך מספר צעדים בודדים לא הוכר ככזה.

במקרה נוסף, אדם ירד מן האוטובוס בדלת הקדמית, פסע שני צעדים לעברו האחורי של האוטובוס, איבד את שווי המשקל בנפלו על האוטובוס ונפצע בכל חלקי גופו. בנסיבות אלה קבע בית המשפט כי האירוע עונה להגדרת תאונת דרכים בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

בדיקת תקלה ברכב

במקרה בו אדם נתקל בתקלה שארעה ברכב במהלך הנסיעה, יצא החוצה לבדקה ובמהלך היציאה נפל – האירוע מוכר כתאונת דרכים ובלבד שמדובר באירוע פתאומי ובתיקון דרך.

כך למשל, אדם ירד מהאופנוע לאחר ששמע ממנו רעשים, וכשניסה להבין מה מתרחש נתפסה ידו בשרשרת האופנוע. בית המשפט קבע כי האירוע במהלכו נפצע התובע, הינו תאונת דרכים כמשמעותה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונת דרכים, ונחשב בגדר “טיפול או תיקון דרך” הקבוע בחוק.

יש לזכור כי ההכרה במקרה כתאונת דרכים היא תלוית הנסיבות המשתנות ממקרה למקרה, היכולות להשפיע על הזכאות לפיצוי. זו הסיבה שפציעה עקב תדלוק הרכב או מילוי אויר בצמיגים בתחנת דלק, לא ייחשבו כתאונת דרכים, שכן אינם אירוע פתאומי, וחשוב מכך, אין הם נעשים עקב "תיקון בדרך".

עו
עו"ד עמיקם חרל"פ|צילום: משרד חרל"פ

קריסת גשר על מכונית נוסעת

אדם שנסע ברכב ולפתע קרס עליו הגשר הוכר כנפגע תאונת דרכים.

כך לדוגמה ב’אסון גשר שפירים’: בעת שחלף הרכב מתחת לגשר, ובלי שהיה מגע בין המכונית לבינו, קרסו לפתע התומכות הזמניות, וקורות הבטון אשר נשענו עליהן נפלו על מכוניתו ומחצו אותה. הנהג נהרג במקום. בית המשפט הכיר באירוע כתאונת דרכים המזכה בפיצוי, לאחר שקבע כי אירוע הגשר קשור בטבורו לסיכון הטבעי בנסיעה, ואינו אירוע חיצוני המשמש כזירה בלבד.

סיטואציות רבות שבמבט ראשון לא תיחשבנה כתאונת דרכים לאדם מן היישוב, יכולות לזכות בפיצויים לא מבוטלים מחברת הביטוח. בכל מקרה כזה, מומלץ להתייעץ עם עו”ד המתמחה בתחום, אשר יוכל לבחון האם נסיבות המקרה מתאימות לקבלת פיצוי הולם מחברת הביטוח.

עו”ד עמיקם חרל”פ עומד בראש משרד עו”ד עמיקם חרל”פ ושות’. מומחה לתביעות נזיקין, תאונות דרכים ורשלנות רפואית