המאבק הנשי הצליח להתקדם בצורה מרשימה לכיוונים רבים וטובים שמקדמים את הנשים קדימה – אך נראה שבתחום הכלכלי, יש לנשים עוד מאבק גדול עד שהשוויון המיוחל יגיע. נשים עדיין מרוויחות פחות מגברים, גם בהייטק, יש פחות נשים בתפקידים בכירים ואפילו במשק הבית הקטן – עדיין הגברים, ברוב המקרים, הם מנהלי משק הבית. כפי שמראה המחקר שפירסמנו אתמול: נשים מתנהלות כלכלית יותר טוב מגברים, עד שהן עוברות לבחשבון משותף.
"הבעיה מתחילה כבר מהפרסומות ליום האישה", אומרת פרופ' ענת פירסט, דיקן בית הספר לתקשורת במכללת נתניה. "אומרים לנשים – 'אתן יכולות לקנות לעצמכן מה שאתן רוצות', מתעסקות בזה שגברים עושים כסף ונשים מבזבזות אותו. גם נשים יכולות להרוויח".
לפי פרופ' פירסט, הבעיה נובעת משתי סיבות. "נשים הפנימו את התפקיד שלהן לאורך שנים, שהן מחליטות רק על ההוצאות הקטנות בבית או רוכשות לעצמן דברים הנוגעים לאסתטיקה שלהן. מכוניות, טיסות, דירות, כל ההחלטות הגדולות – בידי הגבר. הנשים תופסות את עצמן בצורה סטריאוטיפית, ובעידן הזה דימוי הוא דבר משמעותי מאוד".
"הסיבה השנייה היא תופעה בשם 'מינניות נאורה'", ממשיכה פירסט, "כשנשים בעמדות כוח ומרוויחות, הן צריכות לשמור על כללי המשחק כדי לא לאיים על חלוקת התפקידים הגברית. הפחד הוא מהתנגשות משאבים של כוח, ולכן שומרות על הסקסיות – מנהלות אבל באות עם עקבים, עושות בוטוקס כדי להיות צעירות ולא לאיים על המין השני. חלק מזה הוא גם השארת ההחלטות הכלכליות בידי הגברים כדי לא לאיים עליהן".
אחד האלמנטים המשמעותיים ביותר בו רואים עדיפות ברורה לגברים הוא בידע על המצב הכלכלי של משק הבית – מהו מצב העו"ש, ההלוואות, המשכנתאות וכו'. לפי נתוני חברת "קרדיט קלין", העוסקת בשירותי ייעוץ, מחיקה ושיפור דירוג האשראי, עולה כי 80% מהלקוחות הפונים אליהם הם גברים.
"נשים צריכות לקבל את הידע והכלים הדרושים כדי להבין מהו המצב הכלכלי שלה ושל הבית", אומר לנו רמי קוסטוקובסקי, מנכ"ל "קרדיט קלין". "לא צריך לפחד לפנות ולבדוק. גם לגברים וגם לנשים יש פחד מנגיעה בעניינים פיננסיים אבל אין מה לפחד – זה יכול רק לשפר ולהועיל את המצב הכלכלי".
"רציתי להיות תלויה בעצמי – והיום אני מובילה נשים לשם"
אבל לא רק במשק הבית חסרות נשים – אלא גם בהשקעות. נטע אור היא יזמית נדל"ן ומלווה משקיעים ומשקיעות בנדל"ן, ועוזרת לנשים רבות לצאת מהסטיגמה ולעשות את ההשקעה הראשונה שלהן.
"זה התחיל אצלי מרצון לחופש כלכלי מגיל צעיר", אומרת אור. "לא רציתי להיות תלויה באף אחד – בהורים שלי או בגבר. כשנכנסתי לתחום הנדל"ן הרגשתי כשעבדתי עם משקיעים ש'את אישה צעירה ואת לא אמורה להבין בכסף', שמחפשים את המבוגר האחראי".
אור מוסיפה שיש הרבה מאוד תכונות נשיות שיכולות דווקא להפוך את הנשים למשקיעות טובות הרבה יותר. "נשים יודעות לנתח ולהיכנס לעומק הדברים, ולהיות לא אימפולסיביות – וזה טוב מאוד להשקעות. בנוסף, יש משהו באגו הגברי שיוצא מנקודת הנחה של 'אני יודע הכל' – וזה בא לרעה בהשקעות".
קבוצות הרכישה לנדל"ן בארה"ב שאור מובילה כוללות בתוכן לא מעט נשים. "יש הרבה נשים שעושות שינוי ורוצות לקחת שליטה בחזרה על החיים הפיננסיים שלהן, והן מרגישות מסוגלות – זה מרגש אותי. זה מה שהכי חסר לנשים – התעוזה, לרצות לקפוץ למים. עכשיו סיימתי לגייס כסף לפרויקט ו-90 אחוז מהמשקיעות הן נשים – אין סיבה שזה לא יהיה שוויוני".
פרופ' פירסט מסכמת ואומרת כי לא רק המצב האישי של הנשים חשוב כאן, אלא גם הסולידריות הנשית. "חסרה סולידריות נשית שנפגעה כתוצאה מהאינטראקציות החברתיות. אני צריכה לדאוג לעצמי כי אף אחת לא תדאג לי – למרות שיש לא מעט ניסיונות בשנים האחרונות, גם ברשתות החברתיות, אבל הסולידריות הנשית לא מספיק באה לידי ביטוי – ויכול להיות שהיא תעזור מאוד לפתרון".