כבר היום, עוד לפני העלייה הצפוייה של שיעור המע"מ, בינואר 2025 (לרמה של 18%) כולנו מרגישים היטב בכיס את עליות המחירים. העלייה הזו מורגשת בעיקר כשאנו חוזרים מהסופר עם פחות מוצרים בעבור סכום גבוה יותר. דווקא עכשיו, יותר מתמיד, זה הזמן לראות איך ניתן להפחית הוצאות שוטפות ולהוזיל עלויות. לצורך כך, נעזרנו בשי אבו, יו"ר איגוד היועצים לכלכלת המשפחה.

תקשורת

התחום הראשון שבו רובנו יכולים לחסוך כמאות שקלים בשנה, הוא תחום התקשורת. כולנו מכירים את המבצעים האטרקטיביים של חברות התקשורת במטרה להפוך אותנו ללקוחות שלהן,   אלא שכעבור שנה נמצא עצמנו משלמים הרבה יותר.  "בעולם התקשורת", אומר אבו, "לקוח נאמן הוא לקוח פראייר. החוק אוסר על הפלייה בין לקוח קיים ללקוח חדש, ואנשים לא מודעים לזה, ולכן לרוב לקוחות ותיקים משלמים הרבה יותר מלקוחות חדשים. "

לצורך השוואת עלויות, אבו ממליץ על שני אתרים שבהם נוכל לבדוק עד כמה אנחנו פראיירים: "כמה זה" ו"תשווה לי". "בעידן של היום", הוא אומר, "לא חייבים להיות מנויים של חברת כבלים כדי להנות מצפייה בכל הערוצים. אפשר לעשות זאת דרך ראוטר חיצוני,  ולהוזיל עלויות". 

תשלום לחברת סלולר, הוא אומר,  לא אמור להסתכם בלמעלה מ- 30-40 שקל לחודש, ועלות תשתית אינטרנט וספק, לא צריכה לעמוד על למעלה מ-80 שקלים. "יש כיום תחרות גדולה בתחום התקשורת, וכדאי לנצל את זה".  

חשמל

 גם בתחום החשמל יש כיום תחרות, עם כניסת הרפורמה בחשמל, ביולי האחרון, וכיום פועלות כ-10 חברות בתחום אספקת החשמל. אבו מסביר, שהתשלום הקבוע נותר כפי שהיה, וההנחה היא על השימוש בפועל. ניתן לחסוך באופן הזה בין 7% ל-20% מחשבון החשמל.  

חשבון חשמל (צילום: אהוד קינן, NEXTER)
חשבון חשמל|צילום: אהוד קינן, NEXTER

ביטוחים

 סעיף הביטוחים הוא אחד הסעיפים הכבדים בהוצאה  המשפחתית. אבו אומר, שכעת, כשהחברות צריכות לעמוד ביעדים, לקראת סוף השנה, זה זמן טוב לשיח על הוזלת הביטוחים.  חשוב לזכור, שמי שיש להם ביטוח חיים, גם אם זה דרך המשכנתא, זכאים להחזר של 25%.  אבו מציע לכל משפחה לבדוק את הביטוחים שיש לה, לראות שאין כפל ביטוחי, ולבצע התאמות.

עמלות בבנקים ודמי כרטיסי אשראי

בעניין הזה, אומר אבו, "הישראלים צריכים להפסיק להיות פראיירים. כדי להוזיל תשלום על עמלות, אפשר להצטרף למסלול עמלות, ולא להתבייש לבקש פטור מעמלות ("לעשות זאת מול מנהל הסניף, ולא מול הפקיד"), כמו גם פטור מעמלת המרה, שאנו מחויבים בה כשאנו רוכשים מוצר מחו"ל באונליין.  על ההמלצות תקפות כמובן גם לגבי דמי כרטיס אשראי בחברות האשראי.

לגבי הלוואות קיימות, אבו ממליץ לבדוק מחזור שלהן, בריבית טובה יותר. אם זקוקים להלוואה חדשה,  לא נורא, כי המצב כיום טוב משהיה: "העידן שבו הכוח נמצא רק בידי הבנקים, חלף", אומר אבו. הוא מציע לכל אחד לדעת מה דירוג האשראי שלו, דרך אפליקציית קפטן קרדיט, ואם דירוג האשראי של הלקוח גבוה יחסית, הוא יכול להשתמש בזה ככלי מיקוח.

הוצאות מוכרות

 אפשר ואף רצוי  לבקש מרואה החשבון את כרטסת הלקוח, ולוודא שכל ההוצאות שאמורות להיות מוכרות, נמצאות שם. אבו: "זה כסף שלנו, והאחריות לעשות את הבדיקות האלה היא שלנו".

ארנונה

אוכלוסיות שונות זכאיות להנחה בדמי ארנונה: חד הוריים, סטודנטים, אזרחים ותיקים נפגעי פעולות איבה. אבו מציע לבדוק אם אתם נמנים על אחת מהאוכלוסיות הזכאיות להנחה.

מד מים (אילוסטרציה: Sever180, Shutterstock)
מד מים|אילוסטרציה: Sever180, Shutterstock

מים

חשוב לעדכן את מספר הנפשות בבית, בכדי שתשלום המים יתעדכן בהתאם. לא פעם אנשים לא מודעים לקיומה של נזילה, ומשלמים ביתר. אבו מציע גם אפשרות של התקנת "חסחמים" בברזים.  

גז

גם מחירי הגז מאוד ירדו, ובבניינים משותפים נדרש מהלך של כל הבניין להחלפת ספק גז. "בהרבה בניינים", אומר אבו, "זה 'ישנת, שילמת'. החלפת ספק מאפשרת להוזיל גם את התשלום הקבוע וגם את התשלום על דמי השימוש. למי שיש מחממי מים בגז, זה יכול להיות פער משמעותי. "

ועד בית

 "אנשים רואים בתשלום ועד הבית כמשהו קשיח", אומר אבו, "אבל אפשר להפחית את התשלום, בין אם זה דרך חברת ניהול ובין אם זה ועד בית".

רכב

 אם יש מטען עודף ברכב, לדאוג להוציא אותו, בכדי לייעל את צריכת הדלק; למלא דלק בעמדת שירות עצמי, בתחנות דלק שמציעות דלק במחיר נמוך יותר, ולבדוק שימוש בכרטיסי תדלוק, שלא פעם חוסכים כסף.

קופת חולים

 אבו מציע לעקוב אחר ההתרחשויות בנושא הביטוח הסיעודי, ולבדוק לאור זה אם שווה להמשיך את הביטוח הסיעודי במסגרת קופה"ח. לגבי ביטוחים משלימים בדרגה הגבוהה (כמו פלטינום של קופ"ח כללית), הוא מציע לכל משפחה לבדוק עד כמה הביטוח נחוץ לה.  

קניות סופרמרקט מוצרי חלב (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
צילום: נתי שוחט, פלאש 90

 קניות שוטפות

 אבו ממליץ לעשות רשימת קניות מראש, ולהיעזר לצורך כך באפליקציית פרייסז, שמספקת השוואות מחירים. הוא מדגיש ש"אין חובה לבקר בסופר כל יום. ככל שנבקר יותר, נקנה יותר. ישראלים אוהבים לקנות, ומתפתים למבצעים גם כשיש מינוס בבנק.  אבל צריך לזכור שהריבית היום כל כך יקרה, לרוב יקרה יותר ממה שחסכנו במבצע."

לבסוף, אבו מציע לבדוק איך ניתן להגדיל הכנסות. "תמיד יש תקופות שיכפו עלינו לחשב מסלול מחדש, כמו בקורונה.  אנשים רבים כיום לא נשארים תחת מקום עבודה יחיד, אלא מנסים לפתח תחומים נוספים שייצרו להם הכנסות, ושווה לבחון את זה".

חופשות

אבו מציע לשים מדי חודש סכום כסף בצד, שבבוא היום ישמש אותנו לתשלום החופשה, וכן לעשות התאמות בחופשה. כך למשל, אם תוכננה חופשה בת שבוע באתר מסויים, ומחירי הטיסות אליו עלו, אפשר לבדוק קיצור החופשה או שינוי יעד.

חוגים

 להעדיף חוגים במסגרת קבוצתית, במקום פרטית.

פנאי

לגבי מופעים, מסעדות, בילויים, לבדוק אם יש כרטיסי אשראי שמעניקים הטבות.