חסכתם קצת כסף ועכשיו אתם מעוניינים להשקיע אותו בחוכמה. אחד הדברים הראשונים שימליצו לכם עליו הוא, להשקיע את הכסף בשוק ההון כדי להרוויח תשואה על הכסף שלכם או למנוע את שחיקתו.

הבעיה היא שהשקעה כזו יכולה להראות לעיתים מאיימת מאוד, בגלל המגוון הרחב של הדרכים להיחשף לשוק ההון. כדי להחליט על האופן בו תרצו להשקיע את כספיכם, בין אם זה בקניית מניות, קרנות נאמנות, קופות גמל, תיק מנוהל או קרנות השתלמות, תצטרכו לשאול את עצמיכם: עד כמה אתם רוצים להיות מעורבים בניהול הכסף?

אם תבחרו להיות פאסיבים לחלוטין- אתם תצטרכו לקבוע את מסלול ההשקעה, כלומר באיזה כלי אתם רוצים להשתמש ומה גובה הסיכון אותו תרצו לקחת. אם אתם רוצים יותר שליטה, אתם תצטרכו לבחור את ניירות הערך ,מניות או אג"ח, ולבצע את פעולות הקניה והמכירה בעצמכם.

קופת גמל להשקעה

להבדיל מ- "קופת גמל" –מוצר לחיסכון פנסיוני (בדומה לקרן פנסיה וביטוח מנהלים) עם הטבות שונות לגמרי, קופת גמל להשקעה הוא מוצר חדש יחסית שצבר תאוצה בשנים האחרונות, והרבה אנשים נוטים להשקיע דרכו כי הוא נוח יחסית ופאסיבי מאוד.

הרעיון הוא פשוט – נותנים למישהו אחר (חברת ניהול השקעות) לנהל עבורנו את הכסף. כל שתצטרכו לעשות הוא לפנות לאחת מהחברות המנהלות קופת גמל להשקעה לבחירתכם, לבחור את מסלול הסיכון- כמה כסף תירצו שיהיה מושג במניות וכמה במסלול סולידי יותר באג"ח, ולהעביר אליהם את הכספים.

כמה תשלמו?
דמי ניהול מקובלים מהפקדה- 0 אחוז (מקסימום 4 אחוזים).
דמי ניהול ממוצעים מצבירה –0.5-0.9 אחוזים (מקסימום 1.05)
דמי הניהול משתנים בהתאם לחברות השונות ולכוח המיקוח שלכם.

יתרונות מרכזיים

  • ניתן להתחיל עם סכומים קטנים מאוד. מאות או אלפי שקלים בודדים.
  • נזיל. ניתן למשוך את הכספים ללא קנסות בכל עת, עם תשלום של 25 אחוזים מס רווחי הון.
  • פטור ממס רווחי הון. לא תצטרכו לשלם מיסים על הרווחים שצברתם רק בתנאי שעברתם את גיל 60 ורק אם תבחרו לקבל את הכסף כקצבה, כלומר מקבלים את הכסף בצורה חודשית ולא מושכים את כל הסכום במכה אחת.
  • מינוף זול יחסית - בדרך כלל ניתן לקחת הלוואה על חשבון הכסף הצבור (כאשר הכסף משמש כערבון), בתנאים טובים (תלוי חברה, משתנה לעיתים תכופות בעיקר בתקופת הקורונה).
  • מעבר חלק בין מסלולים . יש אפשרות לעבור בין מסלולים באותה חברה ללא אירוע מס.כלומר אם נרצה לבצע מעבר בין מסלולים (לדוגמא ממסלול כללי למסלול מנייתי) לא נצטרך לשלם מס רווחי הון במידה ויש רווחים.
  • מעבר בין חברות ניהול ללא אירוע מס. ניתן להעביר קופות גמל להשקעה בין חברה לחברה ללא אירוע מס.

חסרונות מרכזיים

  • אין שליטה מלאה על הכסף. מנהלים את הכסף עבורך, לטוב ולרע. בזמן משבר אם תרצו לקנות או למכור את התיק זה יכול לקחת כמה ימי עסקים עד שמבצעים את הבקשה, במיוחד אם יש באלגן בשווקים וכולם מנסים למשוך.
  • הגבלת סכום ההפקדה. נכון לשנת 2020 סכום ההפקדה מוגבל עד 71,337 ליחיד לפי תעודת זהות (כלומר אפשר לפתוח עבור כל תעודת זהות קופת גמל להשקעה בנפרד).
סוחר בורסה מאושר (אילוסטרציה: g-stockstudio, Shutterstock)
אתם צריכים להחליט- השקעה פאסיבית או אקטיבית|אילוסטרציה: g-stockstudio, Shutterstock

פוליסת חיסכון

אחותה החורגת של קופת גמל להשקעה, ותיק יותר, המשווק על ידי חברות הביטוח, וגם הוא כמו קופת גמל להשקעה- פאסיבי.

ההבדלים המרכזיים בין פוליסת חיסכון לבין קופת גמל להשקעה:

  • אין הטבה של פטור ממס רווחי הון. כל הכסף חייב במס רווחי הון של 25 אחוזים כרגיל.
  • קיימים מסלולי השקעה המשקיעים בנכסים בלתי סחירים. לרוב השקעת נדלן למינהן, שבקופות גמל להשקעה העיניין פחות נפוץ.
  • אין הגבלה של סכום. אפשר להפקיד כל סכום שרוצים מתי שרוצים.
  • דמי ניהול קצת יותר יקרים מקופת גמל להשקעה בדרך כלל ,תלוי מיקוח מול הגוף המנהל.
  • אין אפשרות לנייד בין חברות שונות ללא אירוע מס.

קרן השתלמות

כלי פאסיבי נוסף המנוהל על ידי בית השקעות, עם הטבות משמעותיות אשר במידה ויש לכם אפשרות, סביר להניח שכדאי קודם כל לנצל אותה. הבעיה כאן, שבניגוד לקופת גמל להשקעה ופוליסת חיסכון, לא לכל אחד יש את האופציה להנות ממנה, בנוסף יש הגבלה של סכום, ועל מנת להנות מהטבות המס הכסף נזיל רק לאחר 6 שנים.

מי זכאי לפתוח קרן השתלמות?

שכירים – צריכים לבקש זאת מהמעסיק במעמד חתימת החוזה או לאחר מכן. חשוב לציין שזו זכות ולא חובה ולכן המעסיק לא חייב להסכים,מ כיוון שקרן השתלמות היא בגדר הטבה לעובד.ניתן להפקיד עד 10 אחוזים מהשכר, כאשר נהוג שהמעסיק מפריש 7.5- 5 אחוזים מהסכום והעובד 2.5 אחוזים, כלומר במידה והמעסיק מפריש את המקסימום- עבור כל שקל שהעובד מפריש, המעסיק מפריש 3 שקלים. הגבלת ההפקדה החודשית היא 1571.2 שקלים, כלומר 18,854.4 שקלים בשנה. לבעלי משכורות גבוהות מ-15,712 שקלים, ניתן להפקיד מעבר לתקרה אך לא תהנו מהטבות המס.

עצמאיים – יכולים להפריש לעצמם ותקרת ההפקדה השנתית נכון לשנת 2020 היא 18,600 שקלים.
בנוסף, הפקדות לקרן השתלמות לעצמאים בגובה של עד 4.5 אחוזים מההכנסה החייבת (הכנסות פחות הוצאות מוכרות) ועד 11,925 ש"ח בשנה (נכון ל-2020) יוכרו כהוצאה מוכרת לצורך הטבות מס הכנסה.

על מנת לפתוח קרן השתלמות, במידה ואתם שיכירם- חש לדבר עם המעסיק ולנהל משא ומתן על גובה ההפרשות. לאחר מכן יש לבחור אחת מהחברות המנהלות קרנות השתלמות ולבחור את המסלול איתו תרצו להשקיע את הכסף שלכם.

למתקדמים יש אפשרות לנהל את הכספים בקרן ההשתלמות בצורה עצמאית, כלומר למכור ולקנות ניירות ערך לבד (תחת הגבלות מסוימות), שנקרא IRA.

כמה תשלמו?
אין דמי ניהול מהפקדה.
דמי ניהול ממוצעים מצבירה – נעים סביבות 0.5-0.9 אחוזים (מקסימום 2 אחוז)

יתרונות מרכזיים

  • פטור מלא ממס רווחי הון. גם במשיכה כסכום הוני (כלומר משיכת סכום כסף בבת אחת, בשונה מקופת גמל להשקעה).
  • מינוף זול יחסית . בדרך כלל ניתן לקחת הלוואה על חשבון הכסף הצבור (כאשר הכסף משמש כערבון) בתנאים טובים (תלוי חברה, משתנה לעיתים תכופות בעיקר בתקופת הקורונה).
  • המעסיק מפקיד עבורך כסף. כלומר זו תוספת שאמנם לא רואים בנטו אך מדובר בסכום משמעותי.
  • מעבר חלק בין מסלולים וחברות. יש אפשרות לעבור בין מסלולים וחברות ללא אירוע מס.כלומר אם נרצה לבצע כלשהוא לא נצטרך לשלם מס רווחי הון במידה ויש רווחים.

חסרונות מרכזיים

  • לא נגיש לכל אחד – שכיר תלוי באישור המעסיק.
  • אין שליטה מלאה על הכסף. מנהלים את הכסף עבורך, לטוב ולרע. בזמן משבר אם תרצו לקנות או למכור את התיק זה יכול לקחת כמה ימי עסקים עד שמבצעים את הבקשה, במיוחד אם יש באלגן בשווקים וכולם מנסים למשוך.
  • הגבלת סכום ההפקדה הפטור ממס. ניתן להפקיד מעבר לתקרה אך לא פטור ממס.
  • ניתן לפדות רק אחרי 6 שנים כדי ליהנות מההטבה. בהמון מקרים כדאי לא למשוך ולא לפדות את הכסף, לתת לו לעבוד ולצבור ריבית דריבית.
גבר בודק שערי מניות בסמארטפון (אילוסטרציה: Kidsada Manchinda, shutterstock)
לרוב בתי ההשקעות יש פלטפורומות למסחר עצמאי דרכן תוכלו לסחור|אילוסטרציה: Kidsada Manchinda, shutterstock

 ניהול תיקים אישי

על פניו, מדובר במוצר השקעה פאסיבי נוסף, אך כאן יש דגש יותר על ניהול אישי מותאם לצרכים האישיים שלכם - בניגוד למכשירים האחרים. המקרה הזה, לאחר תשאול ארוך על מצבכם הכלכלי, יבנה תיק השקעות על ידי יועץ השקעה במיוחד עבורכם עם סיכון אותו אתם בוחרים. בניגוד למכשירים האחרים שם הבחירה היא בין מסלולים מובנים, כאן אתם יכולים לבקש להשקיע יותר בנייר מסוים, להגביר או להפחית סיכון כראות עיניכם ובהתאם לצרכים שלכם, ולהתייעץ לגבי שינוי תמהיל ההשקעות בכל עת שתבחרו.

כמה תשלמו?

משתנה מבית השקעות למישנהו ותלוי בגודל סכום ההשקעה.

יתרונות מרכזיים

  • התאמה אישית וספציפית ללקוח – החברה מרכיבה את תיק ההשקעות במיוחד עבור הצרכים המיוחדים של הלקוח.

חסרונות מרכזיים

  • מוצר יקר משמעותית מהמוצרים האחרים, לרוב דמי הניהול נעים סביב 1.2 אחוזים מהצבירה (כלומר כל שנה) וצפונה.זה יכול להיות משמעותי מאוד, במיוחד בתיקים סולידיים שם התשואות מלכתחילה לא אמורות להיות גבוהות מאוד.
  • אין אפשרות לעבור בין מסלולים ללא אירוע מס.
  • סכום מינימלי גדול – בניגוד לשאר המכשירים שם אפשר להתחיל עם אלפי שקלים בודדים, כאן בדרך כלל נדרש מינימום של 200-250 אלף שקלים.
  • אין הטבות מס בכלל.

 מסחר עצמאי

בר נעמני. ידע שווה כסף (צילום: עדן רוקח, דניאל יחזקאל)
בר נעמני. ידע שווה כסף|צילום: עדן רוקח, דניאל יחזקאל

זוהי הדרך האקטיבית להיחשף לשוק ההון. בדרך זו אתם מחליטים אילו ניירות או מוצרים לקנות, אתם אלו שמוכרים וקונים אותם וללא ידע בסיסי- הסיכון שאתם לוקחים כאן הוא גדול. מהצד השני, אם אתם מבינים בתחום, אתם לא תלויים באף אחד ויכולים לעשות כראות עינכם.

חשוב לציין, שגם בצורה הזו אפשר להתנהל בצורה יחסית פאסיבית, על ידי קניה של קרנות נאמנות או קרנות מחקות למיניהן (בפועל נותנים לאחרים לנהל את הכסף עבורנו פשוט בצורה קצת אחרת), אך השיטה הזו ללא ספק דורשת יותר הבנה מהאחרות.

כל שתצטרכו הוא לפתוח חשבון מסחר עצמאי דרך בתי השקעות המאפשרים את הפלטפורמה הזו, להעביר לפלטפורמה כסף בהעברה בנקאית, לבחור את ניירות הערך אותם אתם רוצים לקנות, ולרכוש אותם דרך תוכנת המסחר שבית ההשקעות סיפק לכם.

ישנה אפשרות לסחור עצמאית דרך הבנק אך לרוב האופציה הזו אינה עדיפה משום שהיא יקרה יותר לעומת בית השקעות, ששם דמי הניהול יהיו נמוכים משמעותית, לעיתים פי 5 ואפילו יותר.

יתרונות מרכזיים

  • שליטה מלאה בכל המתרחש בתיק. היכולת להגיב מהר מאוד ובאופן מיידי. גם בזמני משבר אפשר לקנות ולמכור בצורה פשוטה מאוד.
  • גמישות מרבית ויכולת לבחור מניות ספציפיות שאתם מאמינים בהם. חשוב לציין שבמקרים כאלה יש סיכון לא קטן.
  • לרוב העמלות יהיו נמוכות יותר מאשר בשאר מכשירי החיסכון.

חסרונות מרכזיים

  • דורש הבנה בסיסית בשוק ההון.
  • אפשרויות מינוף מוגבלות מאוד ובתנאים לא אטרקטיביים בדרך כלל.

 

בר נעמני,  הוא מייסד קהילת הפיננסים בפייסבוק – "ידע שווה כסף – לי זה עולה יותר" 

* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.