הניסיון של האוצר לחזק את הרפואה הציבורית בא לידי ביטוי בחוק ההסדרים שצמוד לתקציב המדינה. התקציב שאושר בממשלה כולל סעיף לפיו החל ביום 1 בינואר 2022 יוטל מס בשיעור של 30 אחוזים על כל תשלום שישלמו חברות הביטוח, או שירותי הבריאות הנוספים של קופות החולים (שב"ן) לרופא או למוסד רפואי בגין פעילות פרטית של ניתוחים וייעוציים.

המשמעות: כל רופא או מוסד רפואי פרטי שיבצע ניתוח פרטי, ישלם 30 אחוזים מהתשלום שיקבל מהחולה כמס למדינה. כלומר, אם ההליך הרפואי הפרטי שניתן למבוטח של חברת ביטוח בידי מוסד רפואי פרטי עולה 10,000 שקלים, למשל, חברת הביטוח תצטרך להעביר למדינה 3,000 שקלים כהיטל.

כספי ההיטל ייגבו מחברות הביטוח וקופות החולים (במסגרת שב"ן) על ידי משרד הבריאות, ויועברו להכנסות המדינה. מס זהה יוטל על מוסדות פרטיים שיספקו שירותים אלה במימון פרטי ,ללא כיסוי ביטוחי. באוצר מעריכים כי ההכנסות ממיסים יכניס למדינה כ-940 מיליון שקלים בשנה.


כדי למנוע מחברות הביטוח וקופות החולים לגלגל את המס על הצרכן, מבקשים באוצר כי הממשלה תנחה את שר הבריאות לערוך שינויים בתוכניות השב"ן ולהסיר שימושים שאינם בתעדוף גבוה בהיבט היעילות הרפואית. די ברור בקופות החולים, כי לא די בהסרת שימושים מיותרים יחסית, וכי דמי השב"ן יעלו גם הם.

ממה חוששים בענף ביטוחי הבריאות והרפואה הפרטית?

מאז פורסם סעיף זה בטיוטת חוק ההסדרים בשבוע שעבר, עומד ענף ביטוחי הבריאות יחד עם הרופאים והמוסדות הפרטיים על רגליו האחוריות. חברות הביטוח, לשכת סוכני הביטוח וארגוני הרופאים השונים, כמו גם קופות החולים, עוסקות מאתמול בגיוס קולות להפלת הסעיף באמצעות הלוביסטים שלהם בכנסת. ההערכה היא שההצעה תבוא לאישור ועדת הכספים, אך יש גם אפשרות שתגיע לאישור ועדת הבריאות של הכנסת.

בעקבות הלחץ הצליחו פקידי משרד הבריאות לקצץ את ההיטל, בעיקר כדי להגן על הביטוחים המשלימים הזולים יותר של קופות החולים. לפי ההחלטה שהתקבלה, ההיטל לא יהיה אחיד: על שירותי בריאות שיצרכו באמצעות שב״ן יוטל היטל של 10 אחוזים בלבד במקום 40 אחוזים במקור, ולשירותים שיספקו חברות הביטוח ושירותי הבריאות הפרטיים ההיטל יעמוד על 30 אחוזים במקום 40 אחוזים שהיו מתוכננים מלכתחילה.


המשמעות: הטלת המס תגרור את ייקור השירות הפרטי (ניתוחים בעיקר) עבור חברות ביטוח, ומצד שני הקטנת ההכנסות של הרופאים והמוסדות הפרטיים ב-30 אחוזים.

"חברות הביטוח לא יוכלו לספוג עלות נוספת של 30 אחוזים מהשירותים שהם קונים במערכת הפרטית, ולא יהיה מנוס מייקור ביטוחי הבריאות," מודה גורם בכיר באחת מחברות הביטוח המובילות.

בנוסף, סוכני הביטוח מודאגים מהקטנת מספר הלקוחות שיוכלו לקנות את ביטוחי הבריאות שיתייקרו, וכולם כאמור מתכוונים להילחם בהיטל, כשפגישות בין הגופים השונים התקיימו עוד אתמול.

"ההיטל בשיעור של 30 אחוזים לא רק מייקר מאוד את הרפואה הפרטית, הוא בעצם יבטל אותה," אומר יו"ר ועדת ביטוחי הבריאות והסיעוד בלשכת סוכני הביטוח, איגור מורי, מומחה בביטוחי בריאות: "גם היום הרפואה הפרטית היא מעבר להישג ידם של רבים, וההיטל שייקר אותה בעוד 30 אחוזים, יהפוך עוד רבים אחרים לכאלה שאין ביכולתם לממן רפואה פרטית. כל רופא פרטי ייקח עכשיו 130 שקל על ייעוץ במקום 100 שקלים, לדוגמא, כי ברור שהוא יגלגל את זה על הלקוח. וגם ביטוחי הבריאות יתייקרו משמעותית; חברות הביטוח לא יכילו את ההיטל וייקרו את הביטוחים ומה תהיה התוצאה? יותר חולים יפנו לרפואה הציבורית, שאולי זה מה שהאוצר רוצה, אבל כבר היום בתי החולים עמוסים מעבר ליכולתם בחולים, התורים ארוכים במיוחד, אז איך הם יוכלו לקלוט עוד חולים?"

"בעצם הוציאו חוזה על הרפואה הפרטית," הוא טוען, "אבל באוצר טועים בחישובים שלהם. באוצר חישבו שיקבלו הכנסות של 940 מיליון שקלים בשנה בזכות ההיטל על הרפואה הפרטית; בסופו של יום, יהיה הרבה פחות שימוש בשירותי הרפואה הפרטית ובמקום תוספת הכנסות למדינה, היא עוד תפסיד כסף. בעיני זה גובל באבדן שפיות".

רופא פלסטיני (אילוסטרציה:  Pond Thananat, shutterstock)
כל פרצודרה רפואית פרטית צפויה להתייקר|אילוסטרציה: Pond Thananat, shutterstock


גם ארגון הרופאים העצמאיים (ארצ"י) הביע אכזבה עצומה מאישור הסעיף; יו"ר הארגון ד"ר אייל שפירא, אמר: "קיבלנו בצער את הידיעה על אישור המס הקיצוני בגובה 30 אחוזים על שירותי הרפואה העצמאית בחוק ההסדרים. לצערי ממשלת ישראל אפשרה לפקידי משרד האוצר להתקדם צעד נוסף לקראת הריסת מערכת הבריאות הישראלית. כל פגיעה במערכת הבריאות העצמאית משמעותה פגיעה גם במערכת הבריאות הציבורית. המס הישיר שיושת על מערכת הבריאות יעלה את מחירי שירותי הבריאות של כולנו בעשרות אחוזים ויחריף את המצוקה הקיימת ממילא במערכת הבריאות הציבורית, בעומס של תורים וביצירת כאוס למטופלים. אנו נעשה הכל כדי להיאבק נגד הגזירה ולטובת מערכת הבריאות הישראלית".


"ברור לכולנו כי ההיטל הזה יתגלגל מהר מאוד על כתפי המטופלים, הוא יהווה בפועל העלאת מס בריאות ואף חמור מכך מניעת צריכת שירותים נזקקים דווקא בעת הזו", מסרו מהסתדרות הרופאים. "יש מקום לתמוה איך האוצר מצפה שמשרד הבריאות שנאנק ונאבק על תקנים ותקציבים יוכל להפעיל מערך גבייה ולהיות בפועל סניף של מס הכנסה ולגבות את ההיטל המדובר".