פרשת נוחי דנקנר וקונצרן IDB התקדמה הבוקר שלב חשוב נוסף בדרך לסופה. כבוד השופט חאלד כבוב, גזר על דנקנר שנתיים מאסר בגין הרצת מניות הקונצרן.

נזכיר: בפברואר 2012 ביצע דנקנר תרמית ניירות ערך חמורה שמטרתה להזרים כספים לקונצרן הקורס שלו, על חשבון ציבור המשקיעים. דנקנר הנפיק מניות של הקונצרן וביצע רכישות פיקטיביות של המניות של עצמו דרך גורם שלישי (איתי שטרום, עליו נגזרה שנת מאסר אחת).

מדוע מדובר בתרמית? משום שבעצם העובדה שהוא רכש את המניות שהוא עצמו הנפיק, הוא יצר אשליה כאילו למניה יש ביקוש גדול יותר בשוק ממה שאכן יש לה. הדבר העלה את מחיר המניה, מה שעזר לדנקנר להזרים לקונצרן יותר כספים - כספים שכל קשר בינם לבין השווי האמיתי של המניה מקרי בהחלט.  

דנקנר אומנם ניסה להיתמם כשכינה את ההנפקה "הנפקת חברים" או "סיוע חברי", אבל מדובר בתרמית של ממש על שער המניות ובדרך בלתי חוקית להשפיע על מחירי מניות הנסחרות בבורסה לניירות ערך ובכך לייצר מצג שישפיע ויעודד רכישת המניות על ידי הציבור. בהנפקה זו, במקרה ותהיתם, קונצרן IDB לכיסם הכניס לקופתו 321 מיליון שקלים.


דנקנר, כאמור, ישלח לשנתיים בכלא (במידה ולא יתקבלו ערעוריו הצפויים לבוא בתוך 45 ימים). תרמיות דומות, לצערנו, בהחלט עלולות להופיע בין כותלי הבורסה. אם בעבר הלא רחוק הנחשפים העיקריים לסכנות שוק ההון היו קהל מצומצם יחסית (הגופים המוסדיים, חברות, ברוקרים, כלכלנים המושקעים בבורסה ועוד), היום יותר ויותר אנשים מן הישוב חשופים לסכנות דומות, שכן הריבית האפסית שמעניקים הבנקים, והקשיים הטמונים ברכישת נכס נדל"ני להשקעה, מביאים רבים לפנות לשוק ההון ולניירות הערך, על מנת ליצור לעצמם השקעה מניבה.

תישאל השאלה האם אני, כאדם מן היישוב המעוניין לבצע רכישת ניירות ערך בבורסה, יכול לזהות את המניפולציה המסתתרת במניה בה אני מעוניין? התשובה המצערת לשאלה הזאת היא לא. לא ניתן לזהות מראש מניה בהרצה באמצעים העומדים לרשות משקי הבית. יחד עם זאת יש בהחלט צעדים וקריטריונים שמומלץ לשים לב אליהם טרם רכישת המניה, על מנת לנקוט במשנה זהירות.

תחילה בחנו את יציבות המניה. אם נדמה כי מחירה תזזיתי מידי, ועושה רושם כי גרף השווי שלה עולה ויורד בצורה מהירה ודרסטית יחסית, אל תמהרו לקנות אותה, גם אם כל מיני "מומחים" למיניהם ו/או חברים ימליצו לכם לקנות אותה עכשיו כי "בטח אחרי הירידה תבוא העלייה, כפי שקרה בעבר".

ברוקר בחדר העסקאות של הבנק הבינלאומי הראשון (צילום: דיויד סילברמן, getty images)
ברוקר בחדר העסקאות של הבנק הבינלאומי הראשון. שער המניה נראה חשוד?|צילום: דיויד סילברמן, getty images

היו זהירים ובחנו אתם, בעצמכם, את המגמה והכיוון הכללי אליו המניה מכוונת: האם היא במגמת ירידה? האם עליה? האם הגרף קופצני מידי? כיצד ובכמה התזזיתיות משפיעה על שוויה של המניה? מומלץ לפעול בשום שכל ולראות, כל אחד על פי "תאבון הסיכון" שלו מתי הזמן הנכון לבצע פעילות במניה זו. מעבר לזה, אף פעם לא מזיק לבדוק מה שווי המניה של המתחרה המוביל, אם שווי מניה של חברה מתחרה המספקת שירות דומה, שונה משמעות משווי המניה בה אני מתעניין, זו יכולה להיות בבחינת "נורה אדומה" .

כמובן, חשוב תמיד להיות עם יד על הדופק בנוגע למצבה הכלכלי של החברה המנפיקה עצמה. אם מצבה הכלכלי לא טוב, אם ידוע כי הכנסותיה של החברה בירידה או אם היא מתקשה בהחזרת חובות לנושיה ולמרות זאת, שווי המניות בהנפקה גבוהות בצורה מחוסרת הלימה למצב החברה, אלו זמני אזהרה הדורשים יתר תשומת לב.

חשוב לציין שבשוק ההון אין פתרון חד משמעי. בהחלט ייתכן מצב ובו כל סימני האזהרה הנזכרים כאן יאפיינו מניה מסוימת, והיא עדיין תתברר כרכישה משתלמת בעתיד. אבל חשוב לזכור כי בשוק ההון פעמים רבות, החיפזון עלול להיות מהשטן. בבואכם לרכוש מניות בצעו את הדברים בצורה זהירה ושקולה, על מנת שלא תיפלו קורבן לתרמית הבאה.

סגן ניצב בדימוס בני אקרמן הוא מנהל תחום ביקורת חקירתית הביקורת הפנימית ושותף בפירמת רואי החשבון Baker Tilly  ישראל

אין תמונה
בני אקרמן