ההצעות לשינוי מערכת המשפט יחד עם החוק שעבר לצמצום עילת הסבירות הובילו לאחרונה ישראלים רבים לחשוב על הגירה, כשעורכי דין שעוסקים בהוצאת דרכונים זרים מעידים על עלייה בביקוש בעשרות אחוזים ביחס לשנה שעברה. אז אילו מדינות פותחות את שעריהן בפני ישראלים המחפשים פתרון מעבר לים?
אוסטריה וגרמניה – הקלה בתנאים
נתחיל מהמדינות שהגמישו את תנאי קבלת האזרחות הזרה באופן משמעותי – גרמניה ואוסטריה. "לפני כשנתיים שתי המדינות הללו שינו את החוקים שלהן לטובת הגדלת מעגל הזכאים. בעבר גם אם ישראלים היו צאצאים של נרדפי המשטר הנאצי, הם היו צריכים הרבה פעמים לוותר על האזרחות הישראלית וגם עצם הזכאות הייתה מוגבלת", מסביר עו"ד יהושע פקס, שותף במשרד עורכי הדין דקר, פקס, לוי, רוזנברג, "לפני כשנתיים הן קבעו שמי שמוכיח שהוא צאצא של נרדפי המשטר הנאצי, או כאלו שעזבו את גרמניה ואוסטריה מאז עליית היטלר לשלטון בשנת 1933 עד אחרי המלחמה, זכאי לקבל אזרחות בתנאים מאוד מקלים".
הוא מעריך כי ישראלים רבים זכאים עתה לדרכונים. "כנראה שמדובר בכמה מאות אלפי זכאים והביקוש מאוד גדול. המדינות האלו ספציפיות הן מהמדינות המפותחות בעולם מבחינה כלכלית והדרכונים האלו נחשבים יוקרתיים וחזקים", אומר עו"ד פקס ומדגיש, "כדי לקבל את האזרחות צריך לבצע בדיקות ארכיוניות, למשל במקרים בהם לאנשים אין תעודת לידה של הסבא. יש מקרים פשוטים, למשל אם קיים הדרכון של הסבא עם תעודות מהמשטר הנאצי, אבל יש מקרים בהם צריך למצוא מסמכים והבדיקה יכולה לקחת אפילו חצי שנה. לפני שנתיים הבקשות הלכו יותר מהר, אבל יש עכשיו עומס במדינות וזה יכול לקחת גם שלוש שנים".
תשכחו מפורטוגל
אחרי ההייפ הגדול סביב הדרכון הפורטוגלי, לאחרונה במדינה החליטו לסגור את השערים. "המצב המשפטי לא 100% ברור והתוכנית נסגרה. אנחנו טוענים שניתן להגיש בקשות עד סוף השנה, אבל לא בטוח שהבקשות יתקבלו וזאת בהתאם להחלטת בית המשפט העליון בפורטוגל שתתקבל מאוחר יותר השנה. ועדיין, אנחנו מדברים כבר על 80 אלף ישראלים שקיבלו, ומי שקיבל יכול להעניק את זה לבת הזוג ולילדים אז יש עדיין שאריות", מסביר עו"ד פקס.
"הביקוש לאזרחות פורטוגלית ואירופאית ככלל הוא תמיד גדול, כי ישראלים עם דרכון אירופאי מרגישים שזה פותח להם חלון הזדמנויות וזה מאפשר להם בקלות יותר להגיע לביקורים בארה"ב. כישראלי צריך לעבור דרך כל הקונסוליה האמריקאית כדי לקבל ויזה אבל כאירופאי רק צריך להיכנס לאינטרנט, למלא טופס לשלם אגרה בסיסית. ההליך יותר פשוט"..
רומניה – תנאים קלים, אבל תהליך ארוך
"מדובר בהליך שהוא לא קצר, אבל זה קורה ולקוחות מקבלים אזרחות. תנאי הכרחי להוצאת אזרחות רומנית הוא כתנאי סף לדעת פרטים מדויקים על יליד רומניה. צריך פרטים ספציפיים כמו עיר לידה, שם ברומניה, תאריך לידה וכו׳. ההליך הרומני כמו כל הליך משפטי מבוסס על הוכחות, וחובה להוכיח שהלקוח אכן זכאי. לשם כך נדרשים מסמכים אזרחיים של הלקוח ויליד רומניה", מסבירה אנה ליה פורסטני, סמנכ"לית חברת דור טו יורופ, "השלב הראשוני הוא חיפוש בעירייה, ברשות אחרת או בארכיון, תלוי בשנת הלידה של היליד. אנחנו צריכים סבא או סבתא שנולדו שם, או סבתא/סבא רבא כל עוד הנין קטין. זה הליך לא קצר שיכול לקחת אפילו שנתיים, והרשויות לא תמיד עונות בקצב שהיינו רוצים. זה הליך מורכב".
לקבל אזרחות ליטאית במהירות
לעומת האזרחות הרומנית, בליטא התהליך מתקדם מהר יותר. "ההליך יותר קצר בהרבה. מבחינת תנאי זכאות, זכאי כל צאצא עד דור שלישי של אזרח ליטא לשעבר כל עוד הוא היה אזרח ליטא לפני 1940, או מי שאיבד את האזרחות של עצמו והיה אזרח בין 1940-1918. עוד תנאי זה שהאזרח הליטאי יצא מליטא בין 1990-1918. אם האזרח יצא לפני 1918 אין זכאות. גם בני או בנות זוג לא זכאים", מסבירה פורסטני ומוסיפה, "האזרחות הליטאית היא הרבה יותר קלילה כי לרשויות שם יש נכונות מלאה לעזור ולהעניק את האזרחות. יש ארכיונים מאוד מסודרים בליטא והרשויות עובדים באיתור המסמכים הרלוונטיים כדי לבסס את הבקשה. הזמן שלוקח עד למענה הוא בין 3 ל-4 חודשים. אנחנו מגישים את הבקשה לרשויות ליטא ויש תשובה תוך שנה. למרות שהתנאים יותר מוגבלים, יש פידבק מהר מהצד השני וזה יותר מהר וקל להוציא".
התנאים הקשים לקבלת אזרחות פולנית
האזרחות הפולנית נחשבת מורכבת יותר, שכן יש תנאי לאי שירות בצבא בתקופת קום המדינה. "התנאי הוא להיות צאצא של אזרח פולין לשעבר, אבל היא יותר מורכבת כי אם הפולנייה היא אישה, הדין שהיה חל על האישה היה הדין שחל על הגבר. כלומר אם האישה התחתנה עם אזרח לא פולני, היא איבדה את האזרחות ולא יכלה להוריש. אם האישה הפולנייה התחתנה עם אזרח פולני ששירת בצבא שאינו צבא פולין לפני שנת 1951, היא לא זכאית. בארץ כמעט כולם הגיעו ושירתו בצבא", מסבירה פורסטני, "מתחילים את ההליך הפולני בפניה לארכיון צה"ל כדי להוכיח שהאזרח הפולני לא שירת בצבא. אם מגלים שהאזרח הפולני כן שירת בצבא, למשל אם התגייס למילואים או קיבל זימון הוא פסול ולא יכול להוריש את האזרחות. אם הוא כן זכאי, התהליך יכול לקחת לפחות שנתיים".
דרכון אמריקאי
חולמים על דרכון אמריקאי? מדובר באחד הדרכונים הקשים להשגה, אבל יש גם פתרונות יצירתיים למי שחפץ לגור בארה"ב. "דרכון אמריקאי הוא אחד הדרכונים הכי מבוקשים בעולם. האפשרות הראשונה היא אם נולדת שם וקיבלת זכות מלידה, אבל יש דרכים להעביר אזרחות אמריקאית גם לילד שנולד בישראל", מסביר זיו כהן, מנכ"ל מאסטר ויזה, "התהליך מורכב משתי אפשרויות, הערוץ הראשון הוא לעבור את התהליך בישראל בשגרירות ארה"ב – זו האפשרות הפשוטה, הזולה והמהירה ביותר. העלות היא בערך 250 דולר לאגרה ולוקחת בין חודשיים לשלושה חודשים. נדרש לפחות הורה אמריקאי אחד שצריך להוכיח שהוא שהה בארה"ב חמש שנים לא רצופות, מתוכן שנתיים מעל גיל 14 טרם לידת הילד.
"זה לא מוגבל בגיל והילד יכול להיות בן 40 היום. מי שנולד לפני 86׳, חובת ההוכחה על הורה להוכיח 10 שנים שהייה בארה"ב מתוכן 5 שנים לאחר גיל 14".
מה קורה אם שני ההורים אזרחים אמריקאים? "הזיקה של הילד יותר ישירה. במקרה כזה שני ההורים צריכים להוכיח שגרו בארה"ב זמן קצר, דבר הנתון לפרשנות. זה כנראה כמה חודשים של מחיה ומגורים שם", אומר כהן ומוסיף, "אם ילד נולד מחוץ לנישואין והאמא היא אזרחית אמריקאית, היא נדרשת להוכיח רק שנה אחת שהתגוררה בארה"ב. זה תנאי מקל".
אם לא עומדים במסלול הראשון, יש אפשר ללכת גם לפי מה שמכונה היום "חוק הסבא". "בודקים דור אחורה אם הסבא או הסבתא עומדים בתנאים. אם הם שהו בארה"ב 5 שנים מתוכן שנתיים מעל גיל 14 לפני לידת הנכד, וההורה אזרח אמריקאי, ניתן לבצע את תהליך האזרחות בארה"ב. זה תהליך מורכב שלוקח בין 3 חודשים ל-6 חודשים. צריך לנסוע לשם ולקבל את האזרחות, כשהאגרה עולה 1,170 דולר. הסבא לא מחויב לנסוע, ולא נדרש שיהיה בחיים. חשוב לציין שחוק הסבא מוגבל עד גיל 18 לילד, כך שאם הילד שרוצים לאזרח הגיע לגיל 18 אי אפשר לבצע זאת".
אבל אל חשש, גם אם אין לכם קשר משפחתי לאזרח אמריקאי יש עוד אפשרויות להשתקעות בארה"ב. "אפשרות אחת היא כמובן להתחתן. אפשרות שנייה והטובה ביותר, שחיכינו לה מעל עשור, זה ויזת משקיע שקוראים לה e2. זו ויזה שנכנסה ממש לפני הקורונה והיא ויזה נהדרת. כך אזרח ישראלי יכול להיכנס כשותף בעסק אמריקאי פעיל, לקנות עסק פעיל או להקים עסק ובהשקעה יחסית מינימלית במונחים עסקיים של בין 100 ל-200 אלף דולר, לקבל ויזה לכל המשפחה ולחיות שם כל עוד העסק פעיל ללא הגבלת זמן. עם זאת, זה לא מסלול של גרין קארד וייתכן שתתבקש לעזוב גם אחרי 20 שנה", מסביר כהן.
לקנות אזרחות בכסף
גם אם אין לכם שום קשר משפחתי לאף מדינה בעולם, מתברר שכל עוד יש לכם מספיק כסף אתם תוכלו "לרכוש" אזרחות שכזו. איך זה עובד? "המון מדינות מאפשרות לקבל אזרחות תמורת השקעה כמו ספרד, איטליה, פורטוגל, אנגליה, יוון, קנדה ועד ניו זילנד. בכל העולם יש את הקונספט הזה - אם אתה תורם לכלכלה של המדינה המארחת או תורם למדינה בכל דרך, אתה מקבל פרס. זה קונספט דיי הוגן לדעתי. אין בזה דבר רע, זה מצב של ווין ווין", מסביר דן מרקוני, מומחה לקבלת אזרחות אירופאית על בסיס השקעה כספית מחברת H&P Henley & Partners, שסייעה בהשקעות כאלו בסכום של למעלה מ-10 מיליארד דולר ברחבי העולם.
זה כמובן לא זול, ורוב הלקוחות שלו נחשבים עשירים. "יש מדינות בהן תתבקשו לשלם מיליוני דולרים, ומדינות אחרות בהן אפשר לשלם מאות אלפי דולרים בלבד. זה משתנה. זה תלוי בתוכנית אבל בדרך כלל אתה משקיע בנדל"ן, אבל יש גם אפשרות להשקיע בקרנות, או פרויקטים שהמדינה אישרה להשקעה", מסביר מרקוני ומספר, "בימים האחרונים כמות הבקשות מטורפת. חלק מהתהליך הזה זה בגלל הרפורמה המשפטית. בימים האחרונים אנשים ממש בטירוף על זה. רובם מההייטק אבל לא רק".
ואלו המחירים בתוכניות השונות שמציעים בעולם, אם תתקבלו אליהן: אוסטרליה – 2.5 מיליון דולר אוסטרלי, ביוון תמורת השקעה של 250 אלף יורו בנדל"ן תוכלו לקבל אישור תושבות בתוך חודשיים (לאחר 7 שנים ניתן להגיש בקשה לאזרחות, אך יש להוכיח קשרים עם המדינה והחברה ולעבור בחינת ידע בשפה ובתרבות היוונית), בניו זילנד תתבקשו לשלם 5 מיליון דולר ניו זילנדי ותוך 9 חודשים תקבלו אזרחות, בפורטוגל – תמורת 280 אלף יורו תוך 18 חודשים תקבלו אישור תושבות, ספרד – 500 אלף יורו ותקבלו אישור תוך 20 יום בלבד, בשוויץ היקרה תתבקשו לשלם בין 250 אלף עד מיליון פרנק שווייצרי והתהליך יימשך בין שלושה לשישה חודשים. גם באוסטריה יש תוכניות ייעודיות אפשרויות למשקיעים פוטנציאליים. אחת האפשרויות המעניינות והקלות לדברי כהן היא מלטה – שם תוכלו לקבל אזרחות תוך 14 עד 38 חודשים תמורת השקעה של 738 אלף יורו.
חולמים על מקום אקזוטי? בתאילנד תתבקשו לשלם 600 אלף באט ותוך 3 חודשים תוכלו לקבל ויזת שהייה לבין חמש עד עשרים שנה. באנטיגואה וברבודה בקאריביים תתבקשו לתרום 100 אלף דולר ותוך 3 עד ארבעה חודשים תוכלו כבר להגר לשם. מדינת גרנדה תבקש תרומה של 150 אלף דולר תמורת אזרחות אותה תקבלו תוך 3 עד ארבעה חודשים. בסנט קיטס ונוויס תתבקשו לתרום 250 אלף דולר ובסנט לוסיה 100 אלף דולר. ואם טורקיה מעניינת אתכם – תתבקשו להשקיע 400 אלף דולר ותקבלו אזרחות תוך 120 ימים.