רק לפני שבוע פרסמה עמותת אור ירוק את הנתונים האחרונים בנושא הבטיחות בדרכים. שנת 2024, על פי הנתונים, היא הקטלנית ביותר מזה עשור, עם עלייה של 25 אחוז בקטל בדרכים. ואנחנו רק בחצי הדרך.
ישראל משופעת בתאונות דרכים, גם כאלה שאינן קטלניות, אלא רק גורמות לנזקי גוף ורכוש. מי מאיתנו שהיה מעורב בתאונת דרכים, יודע להעיד שגם לו מדובר בתאונת רכוש בלבד, עוגמת הנפש עצומה. מספיק שצריך להתחיל להתנהל מול חברות הביטוח של הרכבים המעורבים. שלא לדבר על מצב שבו אתם הייתם אחראים לתאונה.
אבל נניח שהתאונה לא נגרמה באשמתכם. נהג פזיז פשוט נכנס בכם, כי הוא הסתכל על הטלפון, או סתם דעתו הייתי מוסחת. במסגרת הגשת תביעת ביטוח, תדרוש החברה המבטחת פרטים לגבי התאונה, וכמובן, החלק הכי קריטי – את פרטי הרכבים והנהגים המעורבים: מספרי הרישוי של הרכבים, שמות הנהגים והעדים, מספרי תעודות זהות, מספרי פוליסה, כתובות ומספרי טלפון. ללא הפרטים האלה, יתעורר מהותי והתהליך של בירור האחריות והחבות בגין נזקי התאונה תלך ותתעכב.
בעולם מתוקן, נהג הרכב המעורב ימסור את פרטיו מרצון, והדרך הפשוטה ביותר להשיג את פרטיו במהרה היא לצלם את רישיון הנהיגה, רישיון הרכב ופוליסת הביטוח. אבל מתברר שבמקרים לא מעטים, לא כך הדבר. נהגים מסוימים חושבים, בטעות, ב שאם הם ימסרו את הפרטים שלהם, זו תהיה מעין הודאה באחריות לתאונה. בפועל, מי שמסרב להזדהות עלול להראות כמי שיש לו מה להסתיר, וכמי שחושש שאם יזדהה ניתן יהיה להוכיח כי הוא אשם בתאונה. נבהיר כבר עכשיו: אין ביוזמה או הסכמה להזדהות משום הודעה באחריות לגרימת התאונה.
אז מה כן יש? הכנו לכם מדריך מלא על החובה למסירת פרטים לאחר תאונה, ומה קורה אם הנהג או הנהגת שהיו מעורבים אתכם בתאונה מסרבים למסור אותם. הנה כל התשובות לכל השאלות.
האם החוק מחייב מעורב בתאונת דרכים למסור פרטי זיהוי?
אי מסירת פרטים לאחר תאונה מהווה עבירה פלילית. לפי תקנה 144 לתקנות התעבורה, על נוהג רכב שהיה מעורב בתאונה, וכתוצאה ממנה נפגע אדם, למסור לשוטר, או לאדם שנפגע או לנוהג רכב אחר המעורב באותה תאונה, או לכל נוסע או אדם שהיה בחברתו של הנפגע, את שמו ומענו, את מספר רישיון הנהיגה ומספר הרישוי של הרכב שהוא נוהג בו, ושם בעליו ומענו. כמו כן, אם נדרש לכך, עליו להציג רישיון נהיגה, תעודת זהות ותעודת ביטוח, ולאפשר להעתיק כל פרט הרשום בהם. נוסף, על הנהג המעורב לדווח על התאונה לתחנת המשטרה הקרובה תוך שהוא מפרט בהודעה, בין היתר, את שמו ומענו.
מהי הסנקציה הקבועה בחוק?
בתי המשפט נוטים להחמיר עם נהגים שנמנעו מלמסור פרטים לאחר תאונה. אי השארת פרטים במלואם או בחלקם, נחשבת לעבירה שבעקבותיה יעמוד בפני הנהג כתב אישום שבחובו קיימות סנקציות רחבות, לרבות קנס כספי ופסילת רישיון הנהיגה. ככל שמדובר בתאונה עם נפגעים, רשויות החוק עשויות להעמיד לדין בגין ביצוע עבירת הפקרה והסנקציה בגינה עלולה להסתיים, בין היתר, במאסר בפועל.
כיצד לנהוג במקרה שנהג מעורב מסרב למסור את פרטיו?
במידה שנקלעתם למצב בו נהג הרכב מסרב למסור את פרטיו, ההמלצה היא לשלוף מיידית את הטלפון הנייד ולצלם את זירת התאונה, עם דגש על מספר הרישוי של הרכב. כמו כן, רצוי ליצור קשר עם המשטרה ולהזמין ניידת למקום. ככל שנהג הרכב ימהר להסתלק מזירת התאונה, סביר להניח שהמשטרה תדע לאתר אותו באמצעות התמונות.
מה עושים כאשר הולך רגל לא הספיק לצלם או לשמור את מספר הרכב של הנהג הדורס, והוא נמלט מהמקום?
במקרה כזה כדאי לבדוק אם בזירת התאונה או בקרבתה מותקנות מצלמות אשר תיעדו את התאונה או את הרכב הנמלט. רכבים רבים היום מצוידים במצלמות רכב אשר בזמן אמת יתעדו את התאונה ויוכלו להפיק ראיות לגבי התרחשותה. יתרה מכך, מצלמות רבות פרושות בשטחים הציבוריים. לרוב, מדובר במצלמות של הרשות המקומית, נתיבי ישראל או מצלמות שהותקנו על ידי בעלי עסקים. חשוב לציין כי במקרים מסויימים יהיה צורך בצו שיפוטי כדי לקבל את התיעוד.
במידה והנפגע משיג את מספר הרישוי של הרכב, כיצד ניתן לאתר את פרטי הביטוח ואת פרטי הנהג?
ניתן לאתר את פרטי חברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב בביטוח חובה באמצעות אתר האינטרנט של "קרנית". מדובר בקרן אשר הוקמה ע"י מדינת ישראל לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. באתר זה נדרש הפונה להקליד את מספר הרישוי של הרכב ולשלם אגרה בסך של עשרה שקלים. בתמורה יפיק האתר פלט הכולל את פרטי חברת הביטוח הרלוונטית, שם החברה ומס' פוליסה. יתרה מכך, לפי מספר הרישוי של הרכב, משטרת ישראל תדע לאתר את זהות בעל הרכב ולמסור את פרטיו לנפגע.
עו"ד נועם דבוש הוא מומחה לתביעות ביטוח ונזיקין.