הבדיקה שמוכיחה: החברות משקרות ומעלות את המחירים ללא סיבה
ישראל נמצאת בעיצומו של גל העלאות מחירים כמעט בכל התחומים. בין היתר התבשרנו רק בשבוע שעבר על התייקרות מוצרי החלב המפוקחים, וכעת אנחנו מתבשרים על עוד קפיצה במחירים – הפעם בגזרת הבשר.
הירידה בביקוש והקושי במציאת עובדים הקפיץ את מחירי נתחי הבקר ב-50% ואת העוף ב-20%. העלייה הזו מגיעה אחרי שבשנה שעברה עלה מחיר הבקר ב-4.5%. בשלוש השנים שלפני כן הוא התייקר ב-17%.
אבל האם ההעלאות האלו מוצדקות? לא בטוח בכלל. בדיקה של הכלכלן הראשי של מיטב בית השקעות אלכס זבז'ינסקי את שלל התירוצים שמספקות חברות המזון, שמנסות כביכול להצדיק את עליות המחירים, מראה כי ההיפך הוא הנכון.
הטענות שמחירי השילוח גבוהים, שהסחורות מתייקרות ועליות השכר במשק מכריחות את החברות לשלם יותר לעובדים - הופרכו אחת אחת.
אז עם מה נשארנו? בעיקר עם ניצול הזדמנויות של החברות לעלות מחירים ברקע המלחמה והממשלה שלא ממש עסוקה כרגע, וספק אם בכלל אכפת לה, מעליות המחירים המטורפות.
איפה זה משאיר אותנו? בעיקר עם הצורך להמשיך ולבדוק מחירים, ולהתפלל שמשהו כאן ישתנה.
רוצה להרוויח כסף? שמור את הדעה שלך על ישראל לעצמך
פוסט אחד הוביל להתפוגגות של 200 מיליון דולר. זה מה שקרה בשבוע שעבר כשהמייסד האמריקאי-פלסטיני של בית המרקחת המקוון Hims & Hers, אנדרו דודם, פרסם בשבוע שעבר פוסט ובו כתב שאומץ מוסרי חשוב יותר מתואר אקדמי. הוא הביע תמיכה מלאה במפגינים נגד ישראל בקמפוסים בארה"ב, והבטיח להם שמעסיקים רבים (כולל הוא עצמו), ישמחו לשכור אותם.
אחרי הפוסט הזה צנחה המנייה בשיעור של 10%, וגילחה מהשווי של החברה 200 מיליון דולר פחות או יותר. המניה צנחה, בין היתר, גם בגלל מכירה של כמות גדולה של מניות על ידי אחד מבכירי החברה. מי שעוקב אחריה יכול היה לספר שהיא עולה ויורדת בחופשיות בחודשים האחרונים. אבל דודם לא יכול היה להסתכן בשערורייה גדולה מדי, והוא מיהר לפרסם פוסט שבו הוא מסביר שדבריו לא הובנו, והוא מתנגד בחריפות לאלימות וקורא לשלום. הוא לא שכח לציין, כמובן, את העובדה שילדיו משלבים זהות פלסטינית עם היותם נצר לנרדפי הנאצים.
דודם עצמו, חשוב להזכיר, גינה באופן חריף וברור את הטבח של חמאס ביישובי וקיבוצי הדרום כבר בחודש נובמבר וקרא להן במפורש "מתקפת טרור". בבלוג שפרסם הוא קרא לחשיבה ששמה דגש על ניואנסים, ולא על הצהרות מפוצצות לפיהן האפשרויות היחידות הן תמיכה מלאה בישראל או תמיכה מלאה בחמאס ובמעשיו. מבקריו של דודם שמיהרו לכתוב שהם מוכרים את המניות שלהם בחברה כנראה לא התלהבו מהמסר.
מבחינה כלכלית, הטעות הגדולה של דודם הייתה לקשור את דעותיו האישיות, שהן כנראה טבעיות לגמרי לאור המוצא שלו, לחברה אותה הוא מנהל. כפי שציין פרשן אחד בארה"ב: "אלה לא המפגינים שקונים את המניות שלו, אלא ההורים שלהם, והם לא כל כך התלהבו מהעמדות שלו. הוא היה צריך להפריד בין הדברים". גישה אמריקאית למדי, ששמה את הכסף וההשקעה מעל הכל.
אחרי כמה ימים סוערים, אגב, המשקיעים התחילו לחזור. החברה פרסמה את נתוני הרבעון שהיו מרשימים למדי, והביסו את התחזיות של האנליסטים. המניה חזרה לעלות ומחקה את כל הירידות. נכון לאתמול היא נסחרה ב-12.15 דולר למניה. אנליסטים כבר מציבים לה מחיר יעד של 16 דולר למניה ואף יותר.
מחירי הדיור בדרך למעלה - ונחשו מי הנפגעים העיקריים
התופעה המקוממת של העלאת מחירי השכירות למפונים וגביית שכר דירה הגבוה במאות אחוזים בהשוואה לטרום מלחמת חרבות ברזל, הגיעה גם אל מסדרונות רשות המסים - שם לא מתכוונים לעבור על כך בשתיקה: פקידי השומה באזורים שונים בארץ התחילו במיפוי וטיפול בתופעת משכירי הדירות שניצלו את מצוקת המפונים, והקפיצו את מחירי שכירויות.
בעלי דירות, במיוחד ביישובים בצפון, בטבריה והסביבה, אך גם באזורים אחרים בארץ - העלו את מחירי שכר הדירה, ודורשים ממפונים סכומי עתק בעבור דירות קטנות ואף ישנות נחשפה לאחרונה, בין היתר על רקע מעבר של מפונים שהתגוררו במלונות לדירות שכורות.
התופעה הזו מקבלת ממד עוד יותר חמור, שרק השבוע הודיע ראש מנהלת תקומה, תא"ל במיל' משה אדרי, כי הקיבוצים בארי, ניר עוז וכפר עזה - יוכלו לשוב לבתיהם בעוטף עזה רק בעוד שנתיים או שלוש.
באשר למפונים בצפון, ובכן, כרגע לא ידוע על תאריך חזרה, וגם אם המדינה תחליט שהשטח בטוח, כפי שעשתה עם תושבי שדרות שלא מפסיקים לחטוף מאז החזרה טילים, ספק אם מישהו ירצה לחזור.
ובעוד שעד לאחרונה, לפי בדיקה שערכנו, מחירי השכירות ירדו, השבוע מדווחת חברת הפינטק WeCheck המתמחה בשוק הנדל"ן, שהנתונים לחודש אפריל מצביעים על עצירה כמעט מוחלטת של ירידות המחירים ברחבי הארץ, עם ירידה ארצית של 0.4% בלבד ואף עליית מחירים בחלק מהערים המרכזיות. בנוסף, התאוששות השוק מ-2023 עוד לא הושלמה, כאשר המחירים עדיין נמוכים ב-2.3% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
תוסיפו לזה את עצירת הסחורות מטורקיה (שנבלמה חלקית), שמשפיעות באופן ישיר על בניית דירות חדשות, מייקרת אותן ודוחה עוד יותר את השלמת בנייתן, ותקבלו תמונה אחת מדאיגה מאוד, שדורשת כרגיל, את התערבות הממשלה. אבל כפי שראינו בסעיף הקודם, לא נראה שלמישהו אכפת.
על פי הבדיקה, בעלי דירות, במיוחד ביישובים בצפון, בטבריה והסביבה, אך גם באזורים אחרים בארץ - העלו את מחירי שכר הדירה, ודורשים ממפונים סכומי עתק בעבור דירות קטנות ואף ישנות נחשפה לאחרונה, בין היתר על רקע מעבר של מפונים שהתגוררו במלונות לדירות שכורות.
חוק החשבוניות ימלא את קופת המדינה, או ייצור דרך חדשה להעלים מס?
מיום ראשון השבוע קצת קשה יותר להיות בעל עסק בישראל. אחרי זמן רב ולא מעט ביקורת נכנס לתוקף חוק החשבוניות, שדורש מכל בעלי העסקים לקבל אישור מראש מרשות המיסים על עסקאות בשווי 25 אלף שקל ומעלה. בעלי העסקים יידרשו להירשם ברשות המיסים, ולקבל אישור המוכיח שהחשבונית אינה פיקטיבית.
ללא ספק, מדובר בכאב ראש עבור בעלי העסקים, שגם כך מתמודדים עם ביורוקרטיות מרובות ומיותרות. מנגד, עומדת המציאות הישראלית שבה העלמות מס הן כמעט סטנדרט עסקי. החשבוניות הפיקטיביות, שמאפשרות לעסקים לשלם פחות מע"מ בלי שהוציאו בפועל הוצאות נוספות. בחודשים האחרונים נחשפו אלפי חשבוניות פיקטיביות בערך של מיליארד שקלים. על פי ההערכות בעלי עסקים, רובם קשורים לארגוני פשיעה, הצליחו להעלים מסים בשיעורים של עשרות ומאות מיליוני שקלים מהקבלות שלא נתפסו.
בשלב ראשון, כל בקשה למספר הקצאה (השם הקליט שניתן לאישור של רשות המסים) תיענה בחיוב. החל מ-1 בינואר 2025, רשות המיסים תתחיל לבחון כל בקשה, ותסרב להעניק מספר הקצאה במקרים שבהם עולה חשד כי מדובר בעסקה פיקטיבית.
ואם חשבתם ש-25 אלף שקל זה לא נורא, עד 2028 סכום החשבוניות שצריך לקבל אישור יירד כבר ל-5,000 שקל.
הכל נשמע נכון ומאורגן, עד שיורדים לפרטים. רואי חשבון ציינו שבעוד שבעלי העסקים הנורמטיביים יעסקו בקבלת אישורים, עבריינים יכניסו למערכת נתונים פיקטיביים, יקבלו אישור ויסחרו באישור הזה כדי להוציא חשבוניות פיקטיביות. במקביל, מתלוננים רואי החשבון, הדרישות של רשות המסים יכבידו עליהם, בלי שיוכלו לדרוש עוד כסף מהלקוחות.
אי אפשר להתווכח עם הצבת יעד של צמצמום העלמת מסים. אלא שרואי חשבון ומומחים ממשיכים להצביע על בעיות, בעיקר על חוסר היכולת הטכנית של המערכת להתמודד עם כמות האישורים שתנסה להנפיק.
בנוסף, ואולי חשוב מכל, אולי הגיע הזמן לעסוק בעיקר במתכנני המס הגדולים בישראל, חברות ענק (שכבר היום מדווחות ישירות לרשות המסים על עסקאות), שמשלמות מסים באחוזים נמוכים הרבה יותר מעצמאים קטנים. תכנוני המס היצירתיים של החברות האלה עולים למדינה יותר. אבל להתמודד עם חברות גדולות זה מסובך יותר, בטח כשאתה צריך למלא את קופת המדינה.