המחירים עולים, וגם הרווחים

בדיקת המועצה לצרכנות מגלה את הנתון המדהים הבא: בתוך חודשיים בלבד נרשמו עליות מחירים מובהקות במוצרים כגון ממרחי חמאה ומרגרינה (10%), סבונים (9%), קטשופ (9%), סלטי ירקות ארוזים (8%), גבינות שמנת (7%) ועוד. וזה בנוסף לעליות המטורפות של מחירי שלל מוצרים לאורך השנה.

מנגד, בואו תראו את הדו"חות האחרונים של היבואנים ורשתות השיווק: רמי לוי פרסם דו"ח רבעוני מחמיא במיוחד עם רווח נקי שעלה בכ-67% לכ-66 מיליון שקל, וההכנסות שצמחו בכ-4.7% לכ-1.96 מיליארד שקל. דיפלומט מסכמת רבעון שלישי הכנסות שצמחו בכ-12% לכ-965 מיליון שקל בעיקר תודות לגידול אורגני בהיקפי הפעילות בישראל ובחו"ל, ורווח נקי שעלה לכ-36 מיליון שקל. אבל זה כלום לעומת שופרסל שהציגו דו"חות פנומנליים עם רווח של כ-700 מיליון שקל על הנייר בתוך פחות משנה.

לחברות מדובר כמובן בדו"חות מחמיאים וזה התפקיד של החברות - להרוויח. אבל יש כאן שריף שאמור להגן עלינו, הקונים, ולשמור שהחברות הללו לא ישתוללו

תירוצי ה: "עליות במחירי השילוח", "זינוק במחירי הגלם", "עודף בירוקרטיה" וכו', פשוט לא תופסים יותר. לחברות מדובר כמובן בדו"חות מחמיאים וזה התפקיד של החברות - להרוויח. אבל יש כאן שריף שאמור להגן עלינו, הקונים, ולשמור שהחברות הללו לא ישתוללו בצורה חזירית כמו שקורה עכשיו. מישהו שישמור שנוכל לקנות במשכורת הדלה שלנו לפחות מוצרי בסיס.

לשריף הזה קוראים ניר ברקת, וחרף כל הדיבורים, בשורה התחתונה הוא כבר שנתיים לא מתפקד.

והמחירים? ימשיכו לעלות.

נזק מירי מלבנון בקריית שמונה (צילום: איל מרגולין, פלאש 90)
בית שהופצץ בקריית שמונה|צילום: איל מרגולין, פלאש 90

שיקום הצפון? את הממשלה מעניינים דברים אחרים לגמרי

החטופים עדיין בעזה. בדרום ממשיכים האש ותכניות הביזה של הימין הקיצוני. ובכל זאת, אפשר היה השבוע לקבל הצצה לעתיד אחרי כניסתה לתוקף של הפסקת האש בצפון. רבים מצהירים שלא ישובו לצפון. אלא שאם אכן האזור היפה במדינה ייהנה מתקופה של שקט, אפשר להניח שהשגשוג יוכל להגיע איתו.

אבל השגשוג הזה לא יגיע בכוחות עצמו. אבל שנה של הפצצות שהפכו למלחמה של ממש עם חיזבאללה גבו מחיר עצום. כי "הנזק הפיזי לבדו מוערך במיליארדים", אמר לנו רו"ח אורי בארי, יו"ר קבוצת אליוט גלובל. על פי נתוני מנהלת ״אופק צפוני״ במשרד הביטחון, בסך הכל נפגעו 2,874 מבנים ביישובי הצפון. 841 מהם ספגו נזק בינוני או כבד, ותידרש להם בנייה מחודשת. את הנזקים הקשים ביותר ספגו קריית שמונה, שלומי, מנרה, מטולה ונהריה. ייתכן שבימים ובשבועות הקרובים נגלה שהנזק גדול ממה שחשבנו.

בארי מסביר שמלבד הבנייה יש לחדש את התשתיות (כמו מים, חשמל וביוב) באזור כולו, להאיץ את הכלכלה והחינוך ולהחזיר את בעלי העסקים למקומות העבודה שלהם, כדי שכלכלת הצפון תוכל לחזור לעצמה. ייתכן שהעזרה הנפשית למי שחי בפחד והקהילה שלו התפרקה חשובה כמעט כמו העזרה הכלכלית.

"החשש שלי הוא שהפיצוי עלול להיות בהיקף מצומצם כך שזה יאט את תהליך השיקום. חייבים לתת עידוד כלכלי לתושבים כדי שייתן בוסט משמעותי בחזרה לשם וממש לבנות את הצפון מחדש והרבה יותר טוב", אומר בארי. החשש שלו מוצדק, לאור היחס של הממשלה ליישובי הצפון בשנה האחרונה.

הממשלה הקצתה לשיקום הצפון 15 מיליארד שקל. אלא שבהחלטה לא הובהר מה נכנס תחת ההגדרה של המילה "צפון"

זו משימה אדירה, שדורשת התגייסות של המערכות הציבוריות כולן, עם שילוב של מקצועיות ורגישות. אלה תכונות שנעדרות לגמרי מממשלת נתניהו. הממשלה הקצתה לשיקום הצפון 15 מיליארד שקל. אלא שבהחלטה לא הובהר מה נכנס תחת ההגדרה של המילה "צפון". יישובי קו העימות יגלו בקרוב שהם נאבקים על תקציב מוגבל מול רשויות אחרות במקרה הטוב, ומול מטרות מגזריות של הממשלה במקרה הרע. קשה לחשוב על אתגר אחד שהממשלה עמדה בו בכבוד בשנה האיומה האחרונה, ולרוע המשל היא לא מתכוונת להיטיב את דרכיה.

איש לא ציפה לדבר מחבורתו של גדעון סער. וזו אכן הצטרפה השבוע לתמיכה במבול הצעות החוק שנועדו להתניע מחדש את ההפיכה המשטרית. כנראה שזו המשמעות של ריסטרט אחרי המחדל הגדול בתולדות המדינה. ובכל זאת, המינוי של זאב אלקין לשר המנהלות המפקח על מנהלת תקומה ומנהלת הצפון, עורר תקווה עמומה שאולי יהיה סוף סוף מישהו בממשלה ששיקום האזורים המוכים האלה יהיה בראש מעייניו. אלא שהתברר השבוע בדיון בכנסת שתקציב מינהלת תקומה יקוצץ, סעיפים חשובים בחוק תקומה יצאו ממנו, מנהל קבוע למנהלת לא נראה באופק ואפילו ההטבות שניתנות במשך שנים לתושבי האזור נמצאות בסימן שאלה.

קשה לחשוב על שני נושאים חשובים יותר לאמון של אזרחי ישראל בממשלה שלהן. אפשר למנות פה שוב את האמוק שבה רצה הקואליציה לחוקק חוקים נגד שומרי הסף במדינה, לעומת גרירת הרגליים בסיוע למי שנפגע באמת בשנה האחרונה. ואולי הגיע הזמן להזכיר שלתושבי האזורים, חלקם הצביעו לממשלה וחלקם לא, האלה מגיע שהשרים יפסיקו לעסוק בשטויות, ויתחילו לעשות את העבודה לשמה נבחרו.

קונים בבלאק פרידיי בחנות צעצועים בטקסס (צילום: Brandon Bell, Getty Images)
בלאק פריידי? חכו לסוף השנה|צילום: Brandon Bell, Getty Images

בלאק פריידי בישראל

היום (ו') מגיע לשיא נובמבר סייל - חודש הקניות המשוגע שנותן את האות לתחילת החגים בארה"ב אבל מזמן יובא לישראל.

לנו יש שתי אופציות לקנות מוצרים במבצעים: בארץ ובחו"ל.

סקירה מהירה של ההנחות בארץ מלמדת שרוב ההנחות מסתכמות ב-30 אחוזים בממוצע. בטח לא מבצעי כסאח כמו שיש בארה"ב. רחוק מזה. לכן מי שרוצה לחכות למבצעים האמיתיים, כדאי שימתין כשבועיים שלושה לקראת סוף דצמבר - אז החנויות צריכות לרוקן מלאים ולהגדיל את שורת הרווח לקראת הדו"חות השנתיים ההנחות יהיו יותר משלמות.

סקירה מהירה של ההנחות בארץ מלמדת שרוב ההנחות מסתכמות ב-30 אחוזים בממוצע. בטח לא מבצעי כסאח כמו שיש בארה"ב

מי שבונה על קניות בבלאק פריידי בארה"ב אירופה וכד' כדאי שייקח בחשבון שני דברים: השוואת מחירים חובה, במיוחד אם מדובר באמזון, כי המחירים באמזון בארה"ב ואמזון אירופה יכולים להיות מאוד שונים.

דבר נוסף ולא פחות חשוב: מחירי וחברות השילוח. קחו בחשבון שיש להוסיף לחבילה עלויות שילוח והבעיה היא איזו חברה לבחור. אנו עדים לבעיות של אחת החברות שילוח המובילות USHOPS, שנקלעה לקשיים ולכן רצוי לפני ששולחים לארץ - לבדוק דרך מי אפשר לשלוח וכמה מהר זה יקרה.

קניות חכמות ונעימות.