קבלו את העובדה שרוב הדברים לא בשליטתכם
כמו שלא ניתן להשפיע על מזג האוויר, כמו שלא ניתן להשפיע על תקר בגלגל בדרך לעבודה, כך כמובן שלא ניתן להשפיע על מצבי לחימה או משברים בריאותיים. רובנו אנשים הגיוניים, או לפחות מחשיבים את עצמנו לכאלה, למרות שלא כל הפעולות שלנו הגיוניות. אנשים רבים מנסים להכניס היגיון בדברים לא הגיוניים, לחפש אותו "בכוח" ולשער השערות. אין היגיון ברוב רגעי המשבר, ולכן ואל תחפשו היגיון בדברים השונים שלא תלויים בכם.
השפיעו על מה שאתם כן יכולים, ונסו שלא לנתח יותר מידי את המצב או להתרכז במה שאין לכם שליטה עליו. עלינו לזכור לשמור על הדברים שאנחנו כן שולטים עליהם, ולנסות ולשמור על שגרה ככל האפשר. מומלץ להקפיד בין השאר על ארוחות מסודרות ובריאות, אימונים ופעילות ספורטיבית, שינה בשעות קבועות וכדומה.
שימו לב לניהול הזמן שלכם
זמן הוא משאב מוגבל, ובתקופות שכאלה חשוב לנהל אותו בצורה יעילה. ניתן לנצל את הזמן לסדר בבית, את אותם ארגזים מהמעבר דירה של לפני שלוש שנים שתמיד דחיתם, את הסדר בארונות בין חורף לקיץ, ואת הסדר בחשבונות שהצטברו על השולחן בפינת האוכל.
מלאו את הזמן בדברים יעילים שיסיחו את דעתכם מהמצב. אחד הדברים שיועלו להסיח את דעתנו מהמצב הוא זמן קריאה. יש משהו מרגיע בקריאת ספר, בהתנתקות מהמציאות וריכוז בתוכן. זה יכול להיות ספר הרפתקאות, רומן, ספר פעולה, או אפילו קומיקס. העיקר שתנתקו את עצמיכם לכמה שעות מהמצב.
תשלטו באנרגיה שלכם
לחץ הוא איום אמיתי או מדומה על הגוף או האגו. לאורך כל חיינו נחייה בלחצים כאלה ואחרים, ובתקופות משבר הלחצים הללו יגברו. תגובת הגוף שלנו ל"לחץ" תושפע מהאמונות שלנו – האם אנחנו יכולים לשלוט בגורם הלחץ? האם יש לנו יכולת להשפיע עליו?
בתקופות שכאלה שהאנרגיה ומצב הרוח של אנשים נמוכה מצד אחד, אבל מלאת אדרנלין מצד שני, חשוב לשלוט באנרגיה שלנו. גרנט קרדון, יזם ומנטור עסקי אמריקאי, מגדיר זאת כך: "איפה שתבחרו למקד את האנרגיה שלכם –הפוקוס יבוא אחריה". וזה בדיוק העניין, לנושא שאליו תסיטו את האנרגיה – שם הראש שלכם יהיה.
חשוב להימנע מצפייה מרובה בחדשות. הרי אם יגיע טיל – תהיה אזעקה ולא תגלו את זה מהחדשות. ואם כבר נפל טיל – מה זה משנה? במילא הוא כבר לא בשליטתנו. בנוסף, בעת לחץ הגוף גם מפריש את הורמון הקורטיזול, הורמון הלחץ הידוע כמעלה את רמת הסוכר והאינסולין ובסופו של דבר משפיע על השמנה. סיבה נוספת להוריד את רמת הלחץ שלנו. ככל ונמעיט בתקופות לחץ – הבריאות שלנו תשתפר לאורך זמן.
שנו את הגישה
האם אתם תמיד רואים את חצי הכוס המלאה או הריקה? הגישה שלנו תקבע את התוצאה של החוויות שלנו. אם הגישה שלנו תהיה: "אכלו לי, שתו לי" – מן הסתם תמיד נראה את הדברים הרעים. אם הגישה שלנו תהיה חיובית: "עזרתי לאחרים לאכול ולשתות" – זה מה שנראה.
אם נבחן את האנשים המצליחים בעולם כמו אילון מאסק, ביל גייטס, וויל סמית', גרנט קרדון, וורן באפט, סטיב גובס ורבים אחרים – ניתן לאפיין את כולם כאנשים חיוביים, שמחפשים את הטוב בכל פעולה ובכל תוצאה שמשיגים. הם תמיד מחפשים את הטוב בכל דבר שהם עושים, ותמיד שואלים בכל תקלה שמגיעה "מה טוב בזה?" הם מנסים ללמוד מכל שגיאה ורואים כשלון כשלב נוסף שעברו בדרך להצלחה.
כמו שמייקל ג'ורדן אמר זאת: "אני יודע שהפחד הוא מכשול להרבה אנשים, אבל זו אשליה עבורי. הכשלון תמיד גרם לי לנסות יותר בפעם הבאה."
בחנו באילו משאבים תוכלו להשתמש
בתקופת משבר צריך לבחון מה הם המשאבים שלנו. משאב מוגדר כ"אמצעי שניתן להשתמש בו". זמן או אנרגיה לדוגמא הם משאבים שדיברנו עליהם כבר, אנשים זה משאב נוסף. שימו לב שדווקא בתקופות משבר יש חשיבות רבה לקשר בין אישי ולתקשורת. דברו עם חברים ובני משפחה, התעניינו בהם ותופתעו לגלות כמה זה יעזור לכם להתמודד עם המצב.
המשאב השני וחשוב הוא כסף. בתקופות כאלה, כשאנשים פתאום מתעוררים ומתחילים לחשוב איך והאם הם יוכלו לשרוד כלכלית את התקופה, חשוב לנצל את הזמן ולעשות סדר בפיננסים. כמה מכניסים? כמה מוציאים? איך אפשר לנהל את ההוצאות שלנו יותר טוב? איך אפשר לייצר עוד הכנסה?
תקופות משבר הן תקופות שמאופיינות בשינויים, ואם ניקח את תקופת הקורונה לדוגמא, אנשים רבים בחרו בשינוי מקצועי ובהקמת עסקים.
במחצית השנייה של 2020 (שיא תקופת הקורונה) היה זינוק בבקשות להקמת עסקים בארה"ב (זינוק של 80%), באנגליה (זינוק של 30%), בצרפת (זינוק של 20%). בישראל אמנם לא היתה עליה בכמות העסקים החדשים, אך עצם העובדה שבשיא הקורונה נפתחו כ 55,000 עסקים מעיד על פעילות עסקית חדשה משמעותית, במדינה שהייתה נתונה בסגרים ארוכים.
חשוב לנהל את הכסף שלנו, לדעת את מצבנו בכל רגע, ולמקד את האנרגיה שלנו ביצירת מקורות הכנסה נוספים, דווקא בתקופות משבר.
תתמקדו ביעדים שלכם
אחד הדברים המשמעותיים ביותר שגרנט קרדון מציין בכל ראיון, הרצאה או סדנה, היא החשיבות בכתיבת היעדים שלנו לפחות פעמיים ביום. עצם כתיבת היעדים שלנו ממקדת אותנו, את האנרגיה שלנו, ובסופו של דבר את הפעולות שלנו.
ברגע שאנחנו רואים את המטרות שלנו, והדברים שאנחנו רוצים להשיג- מול העיניים, אנחנו ממוקדים בפעולות שלנו בדרך להשגת היעדים. דווקא בתקופות משבר חשוב להתמקד בדברים שמניעים אותנו קדימה ,ומעניקים לנו את האנרגיה להמשיך. פשוט תחשבו על היום בו תשיגו את הדברים שאתם רוצים ושואפים עליהף או כמו שגרנט קרדון אומר: "אל תבזבזו משבר טוב כדי להפוך לטובים יותר".
נועם שפלטר, שותף מייסד בבי-ריץ' מיינדסט, נציגי גרנט קרדון בישראל, מנחה תוכנית שבועית על כסף, הצלחה, עסקים, צמיחה והשגת היעדים: WakeUp Call