רונן עמר, טוענת המשטרה, הוא נוכל מתוחכם ביותר. עמר (46), תושב באר שבע, פועל בשיטת פשוטה, על פי החשדות. כל מי שמולו מאמין לכל מילה שלו, סומך עליו, ואז מגלה שעבדו עליו.

"יום אחד רונן מתקשר אליי והציע לי לקנות ממנו שבעה משטחים של 'מטרנה' וסימילאק'", שחזר א', בעל סופר גדול בנגב. "נשמע לי עסקה מדהימה עם רווח גדול מאוד. הוא שלח אלי תמונות לוואטסאפ של המשטחים במחסן שיש לו. האמנתי לו".

א' שילם לעמר 64 אלף שקל במזומן והמתין לקבל את הסחורה. עבר יום, עברו יומיים, עברו חודשיים והסחורה לא הגיעה.

"המשטרה עצרה לי את המשאית שהייתה בדרך אליך ואיתה כל המשטחים של המטרנה והסימילאק. מחר אחזיר לך את הכסף", הבטיח עמר ל-א' אבל זה לא קרה גם בחודש שלאחר מכן. לאחר פניות עמר החזיר ל-א' רק 7,000 שקל בלבד.

כמה שבועות לאחר מכן עמר המשיך לעוקץ הבא: הפעם, קופסאות שימורי טונה. הוא פנה ל-נ', בעל סופרמרקט והציע לו לרכוש ממנו שמונה משטחים של קופסאות (34 אלף קופסאות) במחיר של 125 אלף שקל.

משטחים למכירה (צילום: באדיבות משטרת ישראל)
צילום המשטחים שעמר שלח |צילום: באדיבות משטרת ישראל

"יש לי את הסחורה במושב ליד אופקים", הסביר עמר. "תגיע למושב תמסור את הכסף ונעביר לך את הקופסאות".

נ', קיבל תמונות של המשטחים, שנמצאו לכאורה במחסן גדול במושב בנגב. הוא השתכנע והעביר לידיו של עמר 125 אלף שקל במזומן.

כשהגיע בעל הסופר למושב כדי לקבל את המשטחים, הוא גילה שאין סחורה שמחכה לו. "העובד שלי נעצר על ידי המשטרה והם תפסו את הסחורה", סיפר  עמר ל-נ'. "תבוא אליי מחר ותקבל את הכסף".

עמר לא החזיר את הכסף ל-נ' שנותר רק עם תמונות של משטחי טונה שלא היו ולא נבראו.

דיל חלומות

מקופסאות שימורים ומטרנה עמר קפץ לעוקץ הבא שלו. הפעם הלהיט של הישראליים: שואבי אבק "דייסון". הוא נפגש בעל חנות חשמל באשקלון והציע לו עסקה מפתה: 219 שואבי אבק דייסון חדשים ארוזים תמורת 173 אלף שקל.

"הוא שלח אלי תמונות של קופסאות של שואבי אבק. נשמע לי דיל מהחלומות עם רווח גדול", סיפר בעל החנות לחוקרי יחידת ההונאה במשטרת המחוז הדרומי, "הוא הציע לי 40 שואבים חדשים תמורת 31,600 שקל במזומן. הסכמתי. הוא נשמע לי אמין לגמרי. גם יודע לשכנע מאוד".

עמר הגיע לחנות באשקלון, לקח מהבעלים את הכסף ומסר לידיו מסמך התחייבות עם שמו שם אדם אחר ותעודת זהות שגויה תוך הבטחה שיקבל תוך יממה את שואבי האבק.

כמה שעות מאוחר יותר בעל החנות התקשר לעמר לברר מה קורה עם שואבי האבק וזה סיפר לו סיפור שקרי: "אני בדרכי לחקירה בתחנת המשטרה. מחר תקבל את השואבים".

זה לא קרה מחר ולא אחרי שבועות וחודשים. בעל החנות נשאר עם חור בכיס ובלי שואבים. עמר נעלם.

היעד הבא היה בעל סופרמרקט מבשאר שבע. "יש לי משטחים של מטרנה במחיר אש", הבטיח עמר חגיגית לבעלים, "155 אלף שקל ותקבל הכול במחסן שבמושב שלי".

רונן עמר (צילום: צילום מסך, מתוך instagram)
רונן עמר. פרקליטות מחוז דרום הגישה כתב אישום |צילום: צילום מסך, מתוך instagram

הבעלים האמין לעמר ומסר לידיו את הכסף. מטרנה הוא לא ראה עד עצם היום הזה.

"המשאית של המטרנה מתעכבת במחסומים", הסביר עמר. בעל הסופר שהבין שעקצו אותו הגיש תלונה נגד עמר בתחנת משטרת אופקים.

"הוא יודע לדבר יפה ולמכור לך כל דבר שבעולם. אדם חלקלק מאוד", טען אחד מבעלי העסקים שנעקץ, "הוא מהטיפוסים שימכור לך איגלו בקיץ".

התלונות מצטברות

ממזון ושואבי אבק עמר עבר לאוזניות. הוא יצר קשר עם ר', בעל חברת אלקטרוניקה המוכר אוזניות יקרות ערך. עמר סיכם עמו על רכישת אוזניות ומכשירי הגברה אבל בתמורה לכך שהוא יבדוק אותם קודם לכן. סכום העסקה: סכום של 78 אלף שקל.

עמר התחייב להעביר את הכסף בתמורה לסחורה שקיבל בהעברה בנקאית לחשבונו של ר'.

יום למחרת עמר סיפר ל-ר' שמכוניתו נפרצה והציוד היקר שקיבל ממנו נגנב. בעקבות המקרה, ר' חויב לשלם לחברה תמורת הציוד.

עמר, על פי החשד, ראה כי טוב, והמשיך באותו קו. הוא יצר קשר עם בעל חנות גדולה למכשירי חשמל בגבעתיים וסיכם עמו על רכישת מערכת אקוסטית בסכום של 111 אלף שקל.

"אני רוצה לקחת את המערכת לבדיקה של יומיים בבית ולאחר מכן אשלם לך", הבטיח עמר. מנהל החנות הסכים.

עמר התאדה. כאשר בעל החנות התקשר אליו אמר לו עמר: "אני בנסיעה בירושלים, גובה חובות ברמלה-לוד. אתמול פרצו לי לרכב וגנבו את המערכת".

בהמשך הוא התחזה לערבי התקשר לבעל החנות, הציג עצמו כגנב המערכת היקרה והבטיח שתמורת כופר יחזיר לו אותה. לאחר מכן איים עליו שבגלל שלכלך עליו הוא ישלם ביוקר על כך. "נחתוך לך את האוזניים. אשלח אליך, ארבע, חמישה אנשים שיטפלו בך", אמר עמר על פי עדותו של בעל החנות. "עשית טעות ותשלם עליה".

התלונות נגד עמר הלכו והצטברו ביחידת ההונאה של משטרת המחוז הדרומי. החוקרים בפיקודו של רפ"ק רונן עמרם גבו עדויות מהקורבנות ולבסוף עצרו את עמר בחשד למעשי עוקץ ומרמה.

בחקירתו עמר הכחיש כי התכוון להונות את בעלי העסקים אבל כשנשאל מדוע הבטיח להם מוצרים ולא שילם עבורם הוא התפתל ולא מצא הסבר הגיוני.

לעמר יש עבר בתחום ההונאה וכמה תיקים שעומדים ותלויים נגדו בבתי משפט במקרים דומים.

פרקליטות מחוז דרום הגישה כתב אישום נגד עמר לבית המשפט השלום בבאר שבע המייחס לו עבירות קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ומקרה אחד של סחיטה באיומים.

הפרקליט הבכיר, עו"ד ערן צברי דורש מבית המשפט להאריך את מעצרו של עמר עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו בנימוק שאם ישוחרר יחזור על מעשיו.

"רצף האירועים, היקפי המרמה, והעובדה שהמשיב הותיר אחריו אדמה  כלכלית חרוכה עבור נפגעי העבירה השונים, מלמדים יותר מהכול על מסוכנותו של המשיב (הנאשם) ועל כך שאין דבר אשר יעצור אותו מלהמשיך ולהונות את הסובבים אותו גם ביחס לאנשים שהיו עמו בקשרי עבודה כאלה ואחרים", ציין עו"ד צברי.

עו"ד עמית ויצמן המייצג את עמר מסר בתגובה: כתב האישום מלמד על ארועים ישנים שהמשטרה החליטה פתאום להציף לאחר שהתיקים נגנזו. אין חולק כי מר עמר הוא חלק מזערי בפרשה והעבירות, ברובן בוצעו ע׳י אחרים.