בז'אנר סרטי המדע בדיוני מסוג המסע בזמן, חוזרים הגיבורים אחורה בזמן כדי לטפל בעניינים שברומו של עולם: להציל חיים, להציל את כדור הארץ ולהציל את האנושות אבל עם יד על הלב, אם הייתה לנו את היכולת הפלאית לחזור בזמן סביר להניח שהדבר הראשון שהיינו עושים, הוא להשתמש בידע הכלכלי שיש לנו היום כדי להשקיע או לרכוש את הדבר הנכון שערכו יעלה במאות ואלפי אחוזים שנים אחר כך, או פשוט למלא כרטיס לוטו עם המספר הזוכה. האנשים האלה הצליחו להרוויח הון תועפות מהשקעות קטנות (יחסית). הרבה פעמים בלי לדעת שזה מה שהם עושים.

נדל"ן: ערך הבית עלה פי 12

כבר שנים שכולם מדברים על בועת הנדל"ן שנראה שלמרות שהוספדה כבר לפני כמה שנים עדיין הולכת וגדלה מבלי שסימן כלשהו לירידת מחירים,שלא לומר פיצוץ, נראה באופק. אבל עוד לפני שהחלה לתפוח פה בועה היו מי שהצליחו במקרה או שלא, לרכוש נכסי נדל"ן שהתגלו עם השנים כרווחיים במיוחד.

מאיר וידר מנכ"ל ובעלים של וידר משכנתאות - חברה המתמחה בייעוץ וליווי משכנתאות חדשות, מחזורים, ליווי קבוצות רכישה, וגם מרצה בכיר למשכנתאות ביחידה ללימודי חוץ באוניברסיטת תל אביב, נפגש במהלך שנות ניסיונו עם לא מעט סיפורים מעוררי קנאה שכאלה: "אחד הלקוחות שלי רכש בית ישן לפני כ-30 שנה בזיכרון יעקב בכ-160 אלף דולר שהתפרס על שטח של כ-2 דונם עם שטח בנוי של כ-160 מטר רבוע. בשביל לממן את הרכישה, הוא לקח בזמנו משכנתא של כ-60,000 דולר ובזכות צניחת הדולר שארעה אז, הוא סיים לשלם את המשכנתא לאחר כשלוש שנים. היום, הבית הזה שווה למעלה מ-2 מיליון דולר".

אולם אם סיפורי נדל"ן מכל מה שצפון להרצליה אינם מרגשים אתכם ייתכן שתתקנאו דווקא בסיפור הבא: "אחד מלקוחותיי קיבל לפני-15 שנה קרקע לא בנויה בהרצליה פיתוח בגודל של כ-600 מ"ר", מספר וידר. "הוא רצה לבנות על הקרקע אולם נתקבל בכמות חריגה של בירוקרטיה ולקח לו ארבע שנים רק לקבל היתר בניה לתכניות. בדיעבד התברר כי העיכובים פעלו לטובתו וממש לאחרונה הוא מכר את השטח כשטח בנוי בכ-11.25 מיליון שקלים".

הרצליה פיתוח מהאוויר (צילום: משה מילנר, לע
הרצליה פיתוח. העיכוב השתלם|צילום: משה מילנר, לע"מ

כמו כן מספר וידר על לקוח שרכש קרקע לא בנויה בדרום תל אביב לא רחוק מהים בעלות של כ-4 מיליון שקלים. הוא השקיע כ-2.5 מיליון שקלים לצורך הבניה וכעת הוא עתיד למכור את הנכס בסכום של כ-12 מיליון שקלים.

מניות: ההימורים שהשתלמו בגדול

כולנו זוכרים את פורסט גאמפ יושב על ספסל ומספר בנאיביות כיצד השקיע במקרה במניות של "תפוחים" (כלומר אפל) שהפכו אותו לאדם עשיר מאוד. החלום למצוא את המניה המנצחת שתניב למשקיעיה תשואה של מאות אחוזים אינו נחלתו הבלעדית של יועצי ומנהלי השקעות ומי מאיתנו לא מלמל פעם "לו רק הייתי משקיע במניה הזו והזו כשהיא הונפקה".

אופיר בן נון שטיינברג בעלים ומנכ"לית dbm בית השקעות בע"מ סוקרת חלק מהמניות הרווחיות ביותר בשנים האחרונות, שהפכו חלק ממשקיעיה לאנשים עשירים מאוד. "חברת טסלה שמייצרת את המכוניות החשמליות הונפקה בחודש יולי 2010 בעלות של כ- 20 דולר למניה", מספרת שטיינברג. "בשנתיים הראשונות היא דשדשה ועד סוף שנת 2012 נע מחיר המניה בין 20 ל-30 דולר. הקפיצה הגדולה הגיעה בשנת 2013 ובסוף אותה שנה היא עלתה כ- 149 דולר למניה והיום היא נסחרת ב-327 דולר למניה. ערכה עלה פי 16 ממועד ההנפקה".

טסלה מודל X (צילום:  יחסי ציבור )
טסלה מודל X. המניה התחילה לרוץ|צילום: יחסי ציבור

סיפור הצלחה נוסף ומוכר יותר הוא סיפורה של חברת פייסבוק. "כיום שוויה הכולל של חברת  פייסבוק עומד על כ- 456 מיליארד דולר", אומרת שטיינברג, "המניה הונפקה לראשונה בשנת  2012 במחיר של כ-38 דולר למניה ובשנתיים הראשונות היא נחשבה להבטחה שלא הוגשמה, משום שבסוף שנת 2012 צנח מחיר המניה ל-19 דולר. אולם החברה התאוששה באופן מרשים וכיום המניה נסחרת בשווי של 155 דולר למניה".

חברה מעניינת נוספת היא חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון הפועלת בתחום הפרמצבטיקה. "החברה הוקמה בשנת 1978. מדובר באחת החברות הרווחיות שגם חילקה מידי רבעון דיבידנדים בשיעור מאות אחוזים לבעלי המניות שלה. מי שהשקיע בה  1,000 דולר בשנות ה-80 יכול למכור את המניות כיום 131,000 - כלומר השווי עלה פי 131".

ביטקוין: מטבע וירטואלי, רווח ממשי

תופעת ה"ביטקוין" היא אחת התופעות הכלכליות והחברתיות המעניינות ביותר של השנים האחרונות. ביטקוין הוא סוג של מטבע לא מוחשי שקיים ברשת בלבד. בהיותו וירטואלי, הביטקוין אינו תלוי בשום בנק, מה שמביא לעמלות כמעט אפסיות, הוא לא מקושר לשום מדינה או מקום גאוגרפי או פיזי ולכן חסין מפני אינפלציה, צנזורה ועוד. למעשה הדבר הכמעט יחידי שמשפיע על ערך הביטקוין הוא ההיצע והביקוש שלו. רבים מאמינים שהביטקוין מייצג נאמנה את הכלכלה באופן הנקי ביותר שלה.

ככל שחולף הזמן ניתן להשתמש בביטקוין עבור יותר ויותר מקומות ועבור רכישת שירותים ומוצרים. בדומה להנפקת כסף רגיל, גם "כריית ביטקוינים" (הפעולה המקבילה להנפקה של שטרות) נעשית באופן מדוד ומבוקר.

ביטקוין (צילום: George Frey, GettyImages IL)
ביטקוין. מהפכה או עושר?|צילום: George Frey, GettyImages IL

בישראל כמו במדינות רבות אחרות, יש רבים שמתלהבים מהביטקוין ובתל אביב אף הוקמה "שגרירות הביטקוין" שמרכזת מידע חשוב כולל הדרכות ומהווה בית לקהילת הביטקוינים בישראל שאף מרבים לפקוד אותה.

כשהביטקוין החל לפשוט ברחבי הרשת לא ידעו כיצד להתייחס אליו אולם ככל שחלף הזמן, יותר ויותר אנשים הצטרפו לקהילה מה שהוביל לעלייה של מאות אחוזים בערכו. ל. מחברי קהילת הביטקוין בישראל החל להשקיע בביטקוין בשנת 2013 כשערכו עמד על כ-30 דולר למטבע, ואילו היום עומד הערך על כ-2,300 דולר למטבע: "נחשפתי לביטקוין דרך בן דוד שלי שסיפר לי בהתלהבות על הנושא. התחלתי ללמוד עת התחום ורעיון האנטי כסף, כלומר מטבע שלא מבוסס על חוב או אינפלציה ולא מוביל לכל אותן תופעות שליליות שהכסף המסורתי יותר, תפס אותי. החלטתי להשקיע בביטקוין מתוך אמונה שלמה שזהו העתיד ובסופו של דבר הביטקוין יחליף את כל הכסף המסורתי. על אף העלייה הגבוהה בערך מאז שהתחלתי לקנות אותו אני לא שוקל כרגע למכור 'ברווח' (למעט מקרים בודדים שמכרתי מעט כשהייתי זקוק לכסף) משום שאני לא מונע ממחשבות על התעשרות, אלא מתוך אמונה שזהו העתיד של כולנו".

>> המרת מטבע חוץ - אלה האפשרויות הכי משתלמות

אוספים: מחשב ישן שווה הרבה יותר

אם אספתם במהלך חייכם אוסף משמעותי כלשהו של בולים, עתיקות, מכתבים ובעצם כל דבר, המתינו רגע לפני שאתם מחליטים שאתם בוגרים מידי וזורקים אותו. ייתכן שהסיפור הבא יגרום לכם לבצע בדיקות מעמיקות של שווי הפריטים שבידיכם.

סיפורו של אורי סגל (מנכ"ל iapps  - חברה לפיתוח אפליקציות, מרצה באוניברסיטאות בנושא יזמות ואפליקציות וגם מנכ"ל ומייסד של סטארט אפ בשם MUGO - music on the go - אפליקציה חדשה המשמשת פלטפורמה חברתית לשיתוף מוזיקה בין משתמשים) מלמד שמה שנתפס כג'אנק אצל אחד, יכול להיות זהב עבור אחר.

מחשב ה imac הראשון שנמצא אצל אורי סגל (צילום: אלבום פרטי)
מחשב ה-mac הראשון שנמצא אצל אורי סגל|צילום: אלבום פרטי

בשנים האחרונות הפך סגל לאספן מקצועי ובבעלותו שני אוספים מרשימים שנמצאים במשרדו שנראה יותר כמו מוזיאון מאשר משרד. האחד הוא אוסף של מוצרי אפל שנחשב כאחד מהאוספים הנדירים שיש בעולם, והשני הוא האוסף שהוכתר כאוסף הגדול בעולם של פריטי הסדרה המיתולוגית "סיינפלד".

"לאוסף של מוצרי אפל נקלעתי במקרה, כשבשנת 2014 יצא לי לפגוש את מי שהיה הרופא המטפל של סטיב ג'ובס. שיחתנו עסקה באפליקציות ופתאום הוא שלף לי דף נייר שחתום על ידי סטיב ג'ובס והעניק לי אותו במתנה. ג'ובס היה ידוע כאדם שכמעט שאינו חותם על כלום ולכן מדובר בנייר בעל ערך רב שמוערך כיום בכ-50,000 דולר. מכאן הכל התחיל וכיום האוסף של מוצרי אפל שבבעלותי מונה עשרות פריטים נדירים חתומים על ידי חברים שונים בצוות המפתח. האוסף כולל בין היתר בובה בדמותו של סטיב ג'ובס שיוצרה עם פטירתו כחלק מסדרה בודדה בת 1,200 יחידות. הבובות ונמכרו ב-35 דולר ליחידה כשכל הרווחים הלכו לאחת העמותות למלחמה בסרטן. תוך דקות ספורות נמכרו כל היחידות ואני מחזיק את בובה מספר 939 באריזה המקורית ששווה מוערך כיום בכ-8,000 דולר".

_OBJ

פריט מענין נוסף המחשב שנכלל באוסף של סגל הוא מחשב ה- imac הראשון שיוצר. "רכשתי אותו מאיש מבוגר בניו יורק ב-800 דולר כשהוא עדיין עובד מצוין וקיבלתי אותו עם הקופסה והחשבונית המקורית. מתברר שבחלק מהמחשבים הללו בחלק הפנימי של גב המכשיר חרטו המפתחים את השמות שלהם ורק כשהמחשב היה אצלי פתחתי אותו ומצאתי את החתימות שביניהן גם חתימתו של ג'ובס עצמו.  המוצר כל כך נדיר שאני עדיין לא יודע להעריך מה השווי שלו".

היות שבעולם האוספים אין מחירון לוי-יצחק קשה באמת להעריך באופן מדויק את שווי האוסף וככל הנראה שוויו נע בין 300,000 דולר למיליון דולר ואולי אף יותר.