קבוצה שמבטיחה תשלום דוחות בטלגרם (צילום: צילום מסך)
הקבוצה שהבטיחה להחזיר חובות|צילום: צילום מסך

רוני, 33, תושב רחובות, עובד בחברת הייטק,  היה חייב עשרות אלפי שקלים על דו"חות מהירות שקיבל ממשטרת ישראל. פעם נתפס על ידי שוטר תנועה כשנהג במהירות של 170 קמ"ש, בפעמים אחרות מצלמות המהירות תעדו אותו טס במכוניתו במהירויות של 130 ו-150 קמ"ש. הוא גם קיבל דו"חות חניה כשחנה ללא תו חנייה או על המדרכה ברחבי תל אביב. בסופו של דבר הסכומים הצטברו מעל 50 אלף שקל.

לפני כמה שבועות רוני נתקל בפרסום בטלגרם באנשים המבטיחים לסדר הנחה של 50 אחוז בתשלום הדו"חות. "שלום חברים אנו פועלים למען נוחותכם. אנו משלמים רישוי לרכב פלוס דוחות במחצית המחיר", נכתב במודעה.

רוני החליט לנסות את מזלו ולפנות לבעל הפרופיל שהעלה את המודעה. "כל פעם דחיתי את התשלומים של הדו"חות מכל מיני סיבות עד שהם צברו ריביות והחלטתי לגמור עם זה. כשראיתי את המודעה הזו הבנתי שיש לי הזדמנות טובה לשלם את החובות בהנחה", שחזר רוני, "פניתי למפרסם והוא אמר לי שהוא רציני שיש לו חברים וקשרים עם משרדי ממשלה ובמרכז גביית חובות. שהוא עשה הנחה למאות אנשים תמורת עמלה של כמה אלפי שקלים. עשה עליי רושם אמין מאוד. לא היה לי סיבה לפקפק שמדובר בנוכל".

רוני  צילם את הדוחות והעביר אותם בטלגרם. הוא נדרש לשלם סכום של 5,000 שקל דמי עמלה על כך שהם ישלמו עבורו את הדוחות בהנחה של 50 אחוז. רוני העביר את הכסף דרך אפליקציית תשלומים והובטח לו שתוך ימים ספורים הוא יקבל הודעה שכל הדוחות שולמו.

רוני המתין כמה ימים לקבל אישור שהדוחות שלו שולמו אבל לשווא. הוא התקשר לטלפון הסלולרי של האיש שפרסם את המודעה אבל הקו היה מנותק.

"קיבלתי מסמך שלכאורה החובות שלי שולמו אבל כשהתקשרתי למרכז לגביית חובות אמרו לי שמדובר בזיוף והמון אנשים נפלו בפח כמוני. כאן הבנתי שנפלתי לתרגיל עוקץ. מרוב הלהיטות שלי לקבל הנחה ולחסוך כסף מישהו ניצל את זה כדי להונות אותי", אומר רוני בייאוש, "התברר שהיוזר שלו בטלגרם מזויף והרבה אנשים נעקצו".

שוטר נותן דוח תנועה (צילום: Shutterstock)
דוח תנועה. חובות של עשרות אלפי שקלים|צילום: Shutterstock

אפילו טסט לאוטו לא שילמתי

אירית מבאר שבע (50), עובדת במשרד ממשלתי שהוצאה לחל"ת, הייתה חייבת 20 אלף שקל בגין דוחות חנייה, עבירות תנועה וטסט לאוטו. גם היא נתקלה במודעה בטלגרם המבטיחה הנחה של 50 אחוז.

"בגלל הקורונה המצב הכלכלי שלי לא משהו, אפילו טסט לאוטו לא שילמתי. החלטתי לפנות לבעל הפרופיל ולראות אם זה רציני", סיפרה אירית, "הוא ביקש 3,000 שקל והעברתי לו".

כמו רני, אירית חיכתה לאישור לפיו כל חובותיה שולמו, כולל הטסט. אלה מעולם לא הגיעו.

"זה עצוב לומר אבל אני מרגיש מטומטמת שעקצו אותי בצורה כזו. שהייתי עיוורת. הבנתי שהם עקצו המון אנשים", ציינה אירית בכאב, "מקווה שהמשטרה תתפוס אותם ותטפל בהם. הם מנצלים את המצב הקשה של האנשים".

מתברר שרשת הנוכלים הזו פרסמה בשנה האחרונה עשרות יוזרים מזויפים שבהם הציעה לשלם דוחות חנייה, מהירות, אגרת טסט וקנסות קורונה בהנחה של 50 אחוז תמורת עמלה.

ישראלים רבים נפלו בפח של העוקצים, שעל פי החשד גרפו לכיסיהם כמה מיליוני שקלים במהלך השנה האחרונה על חשבון מי שהאמינו בתמימות שיש אנשים שמוכנים לחלץ אותם בקלות מהחובות.

"היה לי חוב של 30 אלף שקל דוחות מהירות. העברתי להם הכול. הבחור בטלגרם בדק וביקש 5,000 שקל. אמר הוא מקושר מאוד במרכז לגביית חובות. העברתי את הכסף לפני חודש ומאז לא שמעתי ממנו יותר", מספר פ' מלוד.

קורונה בישראל (צילום: תומר נויברג, פלאש/90 )
שוטרים נותנים דו"חות על הפרת תנאי הסגר|צילום: תומר נויברג, פלאש/90

פועלים מלוד ומרמלה

חוקר פרטי שנשכר על ידי אחד הנעקצים שהגיש תלונה ביחידת הונאה של המשטרה במרכז הארץ סיפר, כי הוא ניסה להתחקות רשת הנוכלים אבל לא הצליח להגיע ממש לראשיה.

"הם פותחים יוזרים חדשים כל כמה ימים ועוקצים בלי לרחם על אף אחד. הם שולחים לאנשים מסמכים של המרכז לגביית חובות על תשלום הקנסות והדוחות אבל הם מזייפים מסמך במחשב ושולחים אישור כאלו החוב שולם", הסביר החוקר הפרטי. "אני יודע שהם פועלים בכמה מקומות בארץ וקשה מאוד להגיע לקודקודים. מרכז הפעילות שלהם בלוד וברמלה".

לדבריו, מדובר על רשת שמונה כמה עשרות אנשים שפועלת ברחבי הארץ ועקצה אלפי אנשים בתקופת הקורונה.

גורמים במשטרה עמם שוחחנו אישרו שאכן הוגשו תלונות לכמה יחידות הונאה ברחבי הארץ על הנוכלים והחקירות בעיצומן בניסיון לאתר אותם.

"אסור לאנשים להתפתות כשהם רואים מודעות כאלה. צריך להיזהר כיוון שבשנה האחרונה אלפי נוכלים פועלים בטלגרם", הסביר קצין משטרה, "הם מתוחכמים, ערמומיים מוכנים לכל שאלה שמתקילים אותם ונראים אמינים מאוד, אבל כשהם מבצעים את העוקצים זה כואב בכיס ובמיוחד כשהמצב הכלכלי של האנשים במדינה לא הכי טוב שבעולם צריך להיזהר שבעתיים ולא להעביר שום שקל. אני מציע לכל מי שנעקץ להגיש תלונה ונעשה הכול לאתר את החשודים".

בעקבות הכתבה פרסמה רשות האכיפה והגבייה את ההודעה הבאה: 

לאחרונה, פורסמו ידיעות על כנופיה המציעה לחייבים למרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה, הנחות משמעותיות בתשלום החובות.

החייבים מתבקשים לשלם לכנופיה סכומים ניכרים כדי לסגור את תיקי החוב במרכז וזאת בהמשך להצגת "אישור סגירת תיק במרכז לגביית קנסות" לכאורה.

ברשות מבהירים, כי אישור סגירת התיק מתקבל כתוצאה מתשלום החוב באמצעות כרטיס אשראי גנוב. התשלום מתבטל עם פניית בעלי הכרטיס החוקיים והחייבים ששילמו לכנופיה נשארים בפני שוקת שבורה כאשר התיקים שנסגרו נפתחים מחדש וההליכים בתיק מחודשים מיידית.

רשות האכיפה והגבייה מזהירה את חייבי המרכז לגביית קנסות מפני הצעות "לסגור תיקי חוב" תמורת תשלום מופחת או כל הצעה אחרת. יובהר, כי במרכז לגביית קנסות ברשות ישנם מנגנונים אוטומטיים המונעים סגירת תיקים שלא בתשלום מלא.

לטובת חייבי המרכז לגביית קנסות הוקם מנגנון סיוע, המאפשר פריסת החוב והפחתת פיגורים בצורה קלה ונגישה ובאופן מקוון באתר רשות האכיפה והגבייה.