אז נכון, בכל הקשור לסדר וניקיון ישראל היא לא ממש אור לגוים, אבל לפעמים, כך מתברר, יש רגעים שיכולים להשכיח שאנחנו מדינה קטנה מוקפת אויבים במזרח התיכון, ולנטוע בנו את התקווה שאולי יום אחד באמת נהפוך סינגפור או פינלנד.

אמרנו סינגפור? אז לפניכם הסיפור הבא: דן (שם בדוי) החליט, ברגע של היסח דעת או מודעות מוחלטת, להשליך מסטיק מחלון רכבו ברחוב הרצל בירושלים. כעבור חודש הבחין בתיבת הדואר שלו בכתב אישום שנשלח אליו על ידי התובע מטעם המשרד לאיכות הסביבה, עם תביעה לשלם קנס של 750 שקל. דן ההלום ניסה לברר את הממצאים אך נאמר לו שהעד שהבחין בו משליך את המסטיק היא נאמנת ניקיון, מורה במקצועה, שמסרה את פרטי מכוניתו למשרד להגנת הסביבה.

דן ביקש להישפט. משפטו התנהל בבית משפט השלום בעיר והוא נאשם בעבירה של "השלכת פסולת ברשות הרבים". נאמנת הניקיון שמתנדבת למעלה מעשרים שנה העידה שראתה את דן משליך את גומי הלעיסה מכלי רכבו. דן, בצעד הגנתי נואש משהו, טען שהוא כלל לא נהג ברכב ושהוא רגיש לגלוטן. בסופו של דבר השופט קיבל את עדותה של נאמנת הניקיון והנאשם נאלץ לשלם 750 שקל.

ודן ממש לא לבד. מידי שנה עשרות אלפי ישראליים משלמים כמה מיליוני שקלים על קנסות שבחיים לא חלמו לקבל. לרוב מדובר במידע שמעבירים נאמני ניקיון למשרד להגנת הסביבה או פקחי השיטור העירוני ברשויות המקומיות ברחבי הארץ, שאוכפים את חוקי העזר העירוני שלא תמיד מוצאים חן בעיניהם של האזרחים. אספנו לכם כמה מקרים ביזאריים במיוחד.

קנס ענק או עונש מאסר? (צילום: אילוסטרציה)
לפעמים הדבר הזה יכול להיות יקר כמו יהלום|צילום: אילוסטרציה

המילקי ועונשו: תושב באר שבע בן 35 חזר עם ילדיו מסופשבוע באילת. כמה דקות לאחר שנכנס לבירת הנגב, הוא השליך מילקי על הכביש שאחד מילדיו סיים לאכול. נאמן ניקיון שעבר במקום, רשם את פרטי המכונית של האיש והעביר את פרטי המקרה ללשכת המשפטית במשרד להגנת הסביבה. "לא זרקתי שום מילקי, עד הראייה בטוח טעה", טען הנהג. נגד הנהג הוגש כתב אישום ואחרי משפט קצר נאלץ לשלם לא פחות מ-3,000 שקל שהועברו לקרן להגנת הסביבה.

שריקה, חצי שריקה: נערים ששרקו בלילה ברחוב או דיברו בקולי קולות לא האמינו שפקחים רשמו להם קנסות בסכום של 430 שקל. לא פחות. שכנים התקשרו למוקד העירוני והתלוננו על דיבורים ושריקות שמפריעים את מנוחתם. את הקנסות נאלצו לשלם ההורים.

יורק לבאר: נהג תושב מרכז הארץ שירק במהלך נסיעה ותועד על ידי נאמן ניקיון נאלץ לשלם קנס בסך 500 ש"ח. כל ניסיונותיו להכחיש את העניין עלו בתוהו.

הבה נרגילה: כחלק מהמאמץ של עיריית באר שבע לשמור על איכותם וניקיונם של הפארקים בעיר ולמנוע מבני נוער להתאסף לעישון נרגילה שמותירה אחריה לכלוך בתוספת רעש שהם גורמים לתושבים הוחלט לחוקק חוק עזר עירוני האוסר על עישון נרגילה בפארקים. מי שהעז להפר את החוק ונתפס, נקנס וכבר נפרד מסכום די מכובד של 750 ש"ח.

סיגריה יקרה:  השלכת סיגריה ברחוב יכולה לעלות לכם עד 1,000 שקל. תושב דרום הארץ שהשליך סיגריה ברחוב ונתפס על ידי פקח נקנס בסכום הגבוה הזה. במקרה אחר תושב באר שבע שזרק טישו מהמכונית נאלץ לשלם 500 שקל.

איסור השלכת פירות וטיטולים: אזרחים שהשליכו פירות מהמכונית או אימהות שזרקו טיטולים באמצע הרחוב כדי להחליף אותם בחדשים לפעוטות שלהם שילמו 500 עד 750 שקל קנס.

שאר ירקות: הפעלת מפוח עלים שלא לפי התקנות יכולה לגרור  2,800 שקל קנס, מזגן רועש - 500 שקל. עובדי קבלן בתחום הניקיון שהפעילו מפוחי עלים בשעות הבוקר המוקדמות קיבלו התראות וחלקם נקנסו בסכום של 2,800 שקל, כפי שמחייב החוק. גם הפעלת מזגן ישן שרועש ומפריע את מנוחת השכנים יכול להיגמר בקנס כספי, וכבר היו מקרים כאלה. כמו כן, בעיריית הרצליה למשל ובעוד כמה רשויות מקומיות בארץ חל איסור לקטוף צמחים או פרחים מהגינות ברחוב. הקנס ינוע סביב 250 שקל. הישמרו לכם.