מדי פעם מגיעות לעמודי החדשות ידיעות על חברות מסחריות שנקלעו לחובות גדולים, הואשמו בפלילים והסתבכו בשערוריות שונות ומשונות, אך ספק מתי שמעתם לאחרונה על מקרה כל כך קיצוני, כמו של חברת גיבוי. מירי על משרדי החברה, דרך חיפוש אמצעי לחימה בביתו של בכיר בחברה ועד לנטילת הלוואות בהיקף של מיליוני שקלים באמצעות עסקאות סיבוביות – השערוריות רק הולכות ונערמות, ולא נראה שהן הולכות לחלוף בקרוב.
חברת האשראי החוץ בנקאי "גיבוי אחזקות" הוקמה בשנות ה-80 על ידי גבי פרדו. מאז, החברה עוסקת במתן אשראי לחברות ועסקים בתחומים שונים כמו תשתיות, מסחר, בנייה, שירותים, חקלאות ומזון. בין היתר, החברה מציעה ניכיון צ׳קים, כשתמורת עמלה שהיא גובה מלקוחותיה היא מאפשרת להם לקבל הלוואה כנגד צ׳ק דחוי.
בעל השליטה כיום בחברה הוא יונתן כהן (41), אותו אתם אולי מכירים בכלל מעברו כדוגמן ברשת האופנה גולף. כהן, יליד מושב בית נקופה, השלים תואר ראשון בכלכלה ותואר שני במנהל עסקים באוניברסיטה העברית. הוא היה נשוי במשך ארבע שנים לדוגמנית הילה נחשון, ולשניים ילדה משותפת. לאחר הגירושים הוא נישא להילה מרון, יחד הביאו לעולם ילד משותף. השניים התגרשו גם כן, וכיום הוא מתגורר ברמת השרון. את דרכו בשוק ההון הוא התחיל במקביל לעבודתו כדוגמן, בבית ההשקעות אקסלנס. בהמשך דרכו כיהן כמנכ"ל כלל חיתום ובשנת 2016 הקים את חברת החיתום "אינפין". לפני כשנה הוא רכש את השליטה בגיבוי אחזקות. צעד שהתגלה כגורלי עבורו ועבור כל המעורבים בפרשה.
לכהן היו חלומות גדולים בנוגע לחברה. הוא פעל כדי להזרים לתוכה 30 מיליון שקל באמצעות הנפקת זכויות לבעלי מניות, 150 מיליון שקלים נוספים בגיוסי אג"ח ותכנן לנהל את החברה ולהניב רווחים נאים. להפתעתו ולצערו, החברה כידוע נקלעה למספר אירועים שערורייתיים, כאשר הוא לא יכול היה שלא להישאב לתוכם. השיא כנראה התרחש כשבחודש מאי האחרון, בשעה תשע בערב, נורה צרור יריות אל עבר משרדי החברה בכפר סבא. בדיעבד, יש שיקשרו זאת להתגלות תסבוכות כספיות בסניף, ואף חשד למעורבות גורמי פשיעה.
סיבוב של 2.5 מיליון שקל
מה לחברת אשראי חוץ בנקאי שקיימת מזה 50 שנה לארגוני פשיעה, אמצעי לחימה וירי? גם במשטרת ישראל ניסו להבין, ופשטו בסוף חודש יולי על סניף החברה בקיבוץ מזרע. משטרת ישראל נכנסה למשרדי החברה כשבידיה צו המאפשר לאסוף ספרי ניהול, חשבונות, טלפונים ניידים ואף אמצעי לחימה ככל שיימצאו.
בתוך כך, הצו אפשר לבצע חיפוש בחפציו של אייל רוזן, מנהל הסניף לשעבר, בשל "חשד סביר לביצוע עבירה", שגם אצלו חיפשה המשטרה אמצעי לחימה. חברת גיבוי טענה בתגובה לכך כי הפשיטה התבצעה בכלל כחלק מחקירה נפרדת כנגד רוזן, אך מקורבים לרוזן הסבירו לכלכליסט כי החקירה נוגעת לעבודתו בסניף. בעקבות כך, כצפוי, הסניף נסגר.
שם נוסף שהשתרבב לפרשה הוא מרוואן עודה ביטאר מנצרת, ככל הנראה לקוח של הסניף. ביטאר נחקר על ידי המשטרה בעברו, כאשר בשנת 2018 נעצר בגין אירוע דקירה, ב-2019 נעצר בחשד למעורבות באירוע ירי וב-2020 בחשד להחזקת סכין שלא כדין וזיוף סימן זיהוי של כלי רכב. באף אחת מהפרשות לא עמד ביטאר לדין. לאחר החיפוש המשטרתי שבוצע בסניף, המשטרה חקרה את ביטאר ושחררה אותו.
בחודש יולי האחרון הנהלת החברה דיווחה שרוזן ביצע עסקה סיבובית, בעקבותיה הוא חייב לחברה 2.5 מיליון שקלים. מניית החברה הגיבה בצלילה של עשרות אחוזים. החברה הודיעה כי רוזן נטל כספים ללא קבלת אישור או דיווח, והשתמש בהם לרכישת מניות בחברה. רוזן מסר לחברה כי הוא מכיר בחוב זה במלואו, כחוב אישי שלו, וכי בכוונתו להשיבו באמצעות מימוש נכסים שבבעלותו.
וזה לא נגמר כאן – החודש הוגשה טיוטת דו"ח החקירה לבדיקת נכסי החברה לדירקטוריון, והממצאים שעולים לא פחות ממבהילים. הטיוטה מעלה כי לחברה ישנם נכסים "אבודים" בהיקף של 50-100 מיליון שקלים, וכי הנהלת הסניף הצפוני בחברה בנתה לכאורה את תיק האשראי של החברה בשיטת פירמידה.
איך זה עבד? על פי טיוטת הדו"ח שפורסמה החברה לכאורה אספה לקוחות הזקוקים להלוואה וביקשה מהם צ׳קים גדולים יותר מההלוואה כערובה, מבלי לבדוק את מהימנותם. גם כאשר החברה הבינה שמדובר למעשה בצ׳קים ללא כיסוי, היא השתמשה בהם כדי להגדיל את תיק האשראי, על מנת לקבל צ׳קים נוספים בעתיד. כך נוצר מעגל בלתי נגמר של הלוואות, צ׳קים ללא כיסוי וניפוח תיק האשראי, בשיטת פירמידה מתוחכמת שהתמוטטה על מפעיליה.
בעקבות כך, הועלו חשדות לתרמיות שבוצעו לכאורה על ידי מנהלי הסניף במזרע לשעבר, ובניהם אייל רוזן, רן קאירי ויורם אליאב. הדבר מעלה כמובן חששות וספקות משמעותיים – האם החברה תצליח לגבות חובות בסך כ-40 מיליון שקלים, המהווים כמעט מחצית מהונה העצמי של החברה?
וכאילו כל זה לא הספיק, השבוע הודיעה החברה על חשד לשתי מעילות נוספות, בסכום כולל של 6 מיליון שקלים, שוב בסניף במזרע. לדברי החברה, לפי מידע שהגיע משני לקוחות שונים שאינם קשורים זה לזה, עולה חשד ממשי למעילות שבוצעו בחברה, האחת בהיקף של כ-4 מיליון שקלים והשנייה בהיקף של כ-2 מיליון שקלים. הסכומים המדוברים הוצאו לפי החשד במרמה מקופת החברה באמצעות סניפה בצפון.
"על פי המידע שנמסר לחברה המעילות האמורות בוצעו על ידי חבר הנהלת סניף הצפון, ולאחת המעילות האמורות (בהיקף של כ-4 מיליון שקל) היה שותף גם תאגיד בבעלות מנכ"ל החברה לשעבר", נמסר.
בעקבות הבעיות השונות, מניית החברה נכנסה בסוף חודש יוני האחרון להקפאה, ולאחר ימים בודדים בהן נסחרה שוב בבורסה ספגה ירידות חדות, כאשר מגמת הירידה התלולה אינה מפסיקה עד היום. נכון לכתיבת שורות אלו, שווי השוק של החברה צלל לכ-14 מיליון שקלים, עם ירידה של לא פחות מ-92% מתחילת השנה.
תגובות: "בימים האחרונים חלה פריצת דרך בפרשה"
מטעם חברת גיבוי ויונתן כהן נמסר בתגובה: "בימים האחרונים חלה פריצת דרך משמעותית החושפת שורת ארועים חמורים שנעשו בחברה בתקופה שקדמה לכניסתו של מר יהונתן כהן לתפקידו, והמשיכה גם לאחר רכישת הבעלות על ידו מצד בעלי ענין בחברה שכבר אינם עובדים בה.
חודשים ספורים לאחר כניסתו לתפקיד הורה כהן לבדוק מידע מטריד שהגיע לחברה, ונוגע לבעלי ענין בכירים שכאמור אינם מכהנים עוד בשום תפקיד בחברה.
ממצאי הבדיקה דווחו לגורמים המתאימים ועל חלק מן הדברים הוטל צו איסור פרסום המונע מאיתנו לחשוף את מלוא המשמעויות בשלב זה.
מר כהן פועל סביב השעון להשבת החברה ליציבות, להשבת כספים שנגזלו מקופתה ולהסדרת חובה למחזיקי האגח".
בתגובה לפרסומים בגלובס מטעמו של אייל רוזן נמסר: "כל פעולותיו היו כשורה. רוזן הגיע לכל פגישה שזומן אליה ודרש פעם אחר פעם שיוצגו לו שאלות או טיוטת דוח לפני פרסומה, אך החברה בחרה שלא לעשות כן. כבר מעיון ראשוני בדוח עולה כי הבודק הרכיב לעצמו תמונת דברים עובדתית מוטעית שעל בסיסה גם הגיע למסקנות מוטעות. גם חקירת המשטרה הסתיימה בלא כלום".
רו"ח עופר אלקלעי מסר בנוגע לטענות רוזן: "משרדי מונה לצורך בדיקת חשדות לאי־סדרים הקשורים בסניף צפון והשקיע מאות שעות עבודה בניתוח חומרים ושיחות עם לקוחות ומושכי צ'קים. התמונה שהתבררה עגומה ופורטה בדוח המדבר בעד עצמו, מבחינת כל המוסיף גורע".
מטעם רני קאירי נמסר על ידי עו"ד דרור מתתיהו: "מר קאירי התנהל מאז ומתמיד בהתאם לדין. הוא לא זומן לחקירה ואין בכוונתו להתייחס בשלב זה לטענות מופרכות בעניינו, שנשמעות מפי גורמים אינטרסנטיים".
מטען מרוואן ביטאר נמסר באמצעות עו״ד תאופיק עודה: "למרשי, מר מרואן עודה ביטאר אין יד ולא רגל לכל הפרשה הקשורה לגיבוי ויתר על כן מרשי לא נעצר בכלל, חקירות יש לנהלם בתוך תחנות המשטרה תוך שמירה על פרטיותם וכבודם של הנחקרים, ולבטח לא על דפי העיתון כצהובון ובמרחבי המרשתת.
יחד עם זאת בנוגע לפרסומים אודות עברו הפלילי העשיר של מרואן עודה ביטאר, מדובר בתיקים ישנים מאוד מרשי הינו אזרח נורמטיבי ואזרח מן השורה.
ולפיכך אנו לא היינו מוצאים לנכון לקחת חלק בכתבות מגמתיות ומכפישות, שבראש ובראשונה פוגעות בשמו הטוב של מרשי מרואן עודה ביטאר אשר לא רובצת מעליו עננה".