המלכה אליזבת נחשבה במשך שנים לאחת מעשירי בריטניה, אבל המציאות הייתה שונה. ב-2018 היא אף יצאה לראשונה מרשימת 300 האנשים העשירים בממלכה. מנגד, לא היה צורך לרחם עליה או לדאוג לה. משפחת המלוכה הבריטית אמנם כבר לא נהנית מהשפעה על ניהול ענייני המדינה מזה שנים רבות, אבל היא בהחלט עדיין כוח כלכלי דומיננטי מאוד.

על פי ההערכות, משפחת המלוכה כולה שווה כ-28 מיליארד דולר. לפי המגזין "פורבס", המלכה אליזבת לבדה הייתה שווה 500 מיליון דולר, בזכות שורה של נכסים אישיים: השקעות, פריטי אמנות, תכשיטים ונדל"ן.

לאחר שהמלכה הלכה לעולמה, הסמכויות שלה אמורות לעבור לאדם הבא בתור לכתר – הנסיך צ'רלס, וכך גם לגבי הרכוש הרב. ההון הפרטי של המלכה הוא חלק נפרד, שלא ברור מי יירש או יירשו אותו. תואר הדוכס מקורנוול יעבור לאחר מכן לבא בתור לכתר, וויליאם, ותנודות נוספות צפויות בתארים השונים.

עם זאת, כדאי לזכור שמשפחת המלוכה גם מייצרת הכנסות לבריטניה, בסכומים של מאות מיליוני דולרים בשנה, בזכות האירועים שהיא עורכת. החתונה של הארי ומייגן ב-2018 תרמה לכלכלת בריטניה 1.5 מיליארד דולר. הביקורים הרשמיים של בני המשפחה במדינות שונות תורמים גם לכלכלותיהן.

לאחר מותה של המלכה, נותרו שבעה אנשים שנהנים באופן ישיר מההון העצום של משפחת המלוכה. ביחד הם נקראים The Firm - הנסיך צ'ארלס (יורש העצר) ואשתו קמילה, הנסיך וויליאם (השני בתור לכתר) ואשתו קייט, הנסיכה אן, הנסיך אדוארד ואשתו סופי.

הרשימה הזו עברה לא מעט שינויים בשנים האחרונות. הנסיך הארי ואשתו מייגן פרשו ממנה ברעש גדול. הנסיך פיליפ, בעלה של אליזבת, נפטר והנסיך אנדרו הודח מתפקידיו בעקבות שערוריית ג'פרי אפשטיין. ואולם לא מדובר על רווח אישי שהולך לכיסי בני המשפחה המלכותית, אלא בעיקר מימון של הוצאות רשמיות הכרוכות במטלות הציבוריות שלהם, ובנפרד גם ההוצאות הלא רשמיות.

השייכות למשפחת המלוכה הבריטית מגיעה עם ציפייה לכך שתסייע להמשך יצירת הערך הכלכלי גם עבור דורות הבאים. המשפחה מחזיקה ברכוש, שאותו אינה יכולה למכור, ששוויו מגיע ל-28 מיליארד דולר:

  1. נכסי הכתר - 19.5 מיליארד דולר,
  2. ארמון בקינגהאם - 4.9 מיליארד דולר
  3. דוכסות קורנוול - 1.3 מיליארד דולר
  4. דוכסות לנקסטר - 748 מיליון דולר
  5. ארמון קנסינגטון - 630 מיליון דולר
  6. נכסי הכתר בסקוטלנד - 592 מיליון דולר
המלכה אליזבת' נכנסת לטירת בלמורל, אוגוסט 2021 (צילום: Jane Barlow , Getty Images)
המלכה בטירת בלמורל, אוגוסט 2021. השקיעה מיליונים בסוסים|צילום: Jane Barlow , Getty Images

475 מיליון פאונד בשנה

ההשפעה הכלכלית של המשפחה על כלכלת בריטניה היא בעיקר בתחום של התיירות, אבל יש השפעה גם על הכנסות הנובעות מסיקור תקשורתי, שעשויות להגיע ל-400 מיליון דולר. כמו כן, יש גם צווים מלכותיים יקרי ערך שהעניקו המלכים לאורך השנים למוצרי צריכה יוקרתיים. זו בעצם חותמת אישור על מוצרי צריכה יוקרתיים, כמו למשל מעילי ברבור ו-וויסקי ג'וני ווקר. הצווים האלה יכולים להגדיל את ההכנסות של המותגים שמחזיקים בהם.

אליזבת עצמה קיבלה חלק נכבד מכספה מהממשלה כל שנה בדרך שנקראת "מענק ריבון" (Sovereign Grant). בשנים 2020-2021 המענק בסתכם ב- 89.5 מיליון פאונד (כ- 99 מיליון דולר). הכסף הזה משמש את המלכה ובני משפחתה להוצאות רשמיות. הוא גם משמש לתחזוקה של הארמונות של בית המלוכה: ארמון בקינגהאם, ארמון סנט ג'יימס, ארמון קנסינגטון, טירת ווינדזור ועוד. בשנה שעברה שולמו כ-51 מיליון פאונד כמשכורות לאנשי צוות, הוצאות על נסיעות ותחזוקת הארמונות. שאר הכסף הושקע בשיפוץ המתמשך של ארמון בקינגהאם.

הכסף של אליזבת' מתחלק לשלושה: מענק הריבון שמשמש להוצאות הרשמיות, הכסף הפרטי של המשפחה מדוכסות לנקסטר וההון הפרטי שלה

 מלבד בני משפחת המלוכה המורחבת, בית ווינדזור אחראי גם לאלפי עובדים ברחבי העולם, 1,200 מתוכם בארמון בקינגהאם, אף שחלקם לא מועסקים ישירות על ידי המשפחה. כך, לדוגמה, איש IT זוטר שמועסק בארמון יכול להגיע למשכורת של 40 אלף דולר בשנה, לא כולל הטבות. מוסד נכסי הכתר (ה-Crown Estate), שאחראי על ניהול נכסי בית המלוכה, מעסיק 450 עובדים, כולל דירקטוריון שמקבל החלטות פיננסיות עבור המשפחה. ההוצאות האלה גרמו, ועדיין גורמות, לזעם בקרב חלק מאזרחי בריטניה, שסבורים שמדובר במוסד ארכאי ומיותר.

 

טירת בלמורל (צילום: Tim Graham, Getty Images)
טירת בלמורל. רכוש פרטי שהרוויח בשנה שעברה 30 מיליון דולר|צילום: Tim Graham, Getty Images

דוכס, לא דוכסית

ההוצאות הפרטיות של המלכה ומשפחתה המורחבת מכוסות ברובן הגדול על ידי כסף שמגיע מדוכסות לנקסטר, שאדמותיה הן רכושה הפרטי של משפחת המלוכה. הדוכס מלנקסטר הוא תמיד המונרך שעומד באותו הזמן בראש הממלכה הבריטית, ולכן המלכה אליזבת הייתה הדוכס מלנקסטר (לא הדוכסית מלנקסטר) עד למותה, וכעת יתפוס את מקומה צ'רלס. 

הכסף שמגיע כך כל שנה למלכה ולמשפחתה נקרא Privy Purse. כשמענק הריבון לא מספיק לכיסוי ההוצאות הרשמיות, ניתן להשתמש לשם כך גם בכספי ה-Privy Purse. מנגד, כשנוצרים עודפים, הם מועברים לקרן מיוחדת שנוצרה בדיוק עבורם. הדוכסות דיווחה בתום השנה הפיסקלית שהסתיימה בסוף מרץ 2021 על רווח נקי של 22.3 מיליון פאונד (25 מליון דולר). כמו כל החברות והעסקים, גם משפחת המלוכה רשמה ירידה בהכנסות מאז שפרצה מגפת הקורונה, עקב הירידה בתיירות ובביקורים באתרים השונים של בית המלוכה בעקבות הסגרים.

ב-2002 ירשה המלכה את הרכוש של אמה, בשווי של 92 מיליון דולר. בנוסף, היא מחזיקה גם בנדל"ן פרטי: בית סנדרינגהאם וארמון בלמורלף וכמובן את האחוזה שעברה אליה בירושה מהנסיך פיליפ שנפטר לא מזמן, ששוה 10 מיליון פאונד. ה"טיימס" מדווח כי חלק מהירושה של הנסיך פיליפ כלל  כם "אוסף גדול של ציורים של אדוארד סיגו ו-3,000 ספרים". ואין ספק שגם אלה יהיו שווים כמה דולרים.

אחד התחביבים היקרים של המלכה אליזבת' היה סוסים. בשלב מסוים החזיקה המלכה בבעלות על 20 סוסים גזעיים, שכמובן דורשים ציוד מתאים, אורוות וצוות שיטפל בהם. בשנת 2000 העריכו את עלות הסוסים והטיפול בהם ב-895 אלף דולר בשנה.

נוסף על כך נמצא האוסף המלכותי הבולאי - הלא הוא אוסף הבולים של המלכה. הוא הוקם בשנת 1869 ומוערך בכ-100 מיליון פאונד. על פי הדיווחים, מדובר בעוד תחביב של  הוד מלכותה, שמציגה אותו בגאווה לראשי מדינות מבקרים חשובים.

עד 1992 הייתה המלכה פטורה מתשלום מס, ואילו מ-1993 היא החלה לשם מס עבור ההכנסות שלה ועבור העלייה בשווי ההון הפרטי שלה. המס שמשלמת המלכה זהה לזה של שאר אזרחי בריטניה. מנגד, מענק הריבון פטור ממס. בסוף 2017 התעוררה סערה לאחר שנחשפה העובדה שחלק מההשקעות של המלכה נעשו דרך מקלטי מס באיי קיימן, במסגרת חשיפת מסמכי פרדייז.

באחרונה נאלצה המלכה להכניס יד לכיסה כדי לסייע לבנה אנדרו, בעקבות תביעה שהוגשה נגדו על אונס של קטינה. היא תכננה לממן עבורו את עורכי הדין שיגנו עליו, ולעשות זאת באמצעות כסף שמגיע מדוכסות לנקסטר. הוצאות ההגנה צפויות להגיע למיליוני דולרים.