רינה נסעה לפני כשבועיים עם בעלה לחופשה באיסטנבול. שבועיים של ניקוי ראש, שופינג, טיולים באתרי טבע, מסעדות גורמה ועודף מ-2,000 דולר שהייתה אמורה להוציא על כל הטיול.

"איסטנבול היא עיר יפה ומדהימה לתיירים", היא מספרת. "כיפית וזולה מאוד. שבועיים בבית מלון מרכזי ב"כיכר טקסים" בשדרות איסתיקלאל שמדורג ארבעה כוכבים- עלה לנו 1,800 שקלים כולל ארוחת בוקר. עשיתי שופינג מטורף בגרושים בקניונים הכי נחשבים בעיר, אכלנו במסעדות יוקרה שישראליים היו מתים לאכול בהן במחירים של 50 שקלים לזוג לארוחה מטורפת ומכל זה עוד נשאר לנו 350 דולר".

"חופשה כזו באילת הייתה עולה לי עם הקניות והאוכל לפחות 40 אלף שקלים", אומר רינה בחיוך, "נכון אנחנו בבידוד כבר 14 ימים אבל הכי חשוב שנהנינו. היו לא מעט ישראליים שנפגשנו איתם והם סיפרו שזו הפעם הראשונה שלהם בעיר ולא האחרונה".

הנהירה של ישראלים לטורקיה בחודש האחרון מלמדת על מגמה מעניינת. טורקיה דורגה במקום השני ביעד אליו טסו ישראליים בחודש יולי מיד אחרי ארה"ב שדורגה במקום הראשון.

ב-24 ביוני התחדשו הטיסות מישראל לטורקיה ובחזרה. בהתחלה הישראלים היססו אם לרכוש כרטיסי טיסה בין השאר בגלל שכרבע מיליון אזרחי טורקיה חלו בנגיף הקורונה, אבל ביולי ואוגוסט הנהירה לאיסטנבול הושלמה.
אם ביוני טסו לטורקיה כ-800 ישראלים, חלקם בטיסות המשך ליעדים באירופה, הרי שביולי המספרים קפצו במאות אחוזים: כ-7,000 ישראליים טסו לאיסטנבול ובאוגוסט המספרים קפצו לכמעט 14,000 נוסעים.

"למה לזרוק את הכסף שלי באילת, טבריה או ים המלח כשבטורקיה אני מקבל תמורה מלאה וטובה בהרבה", סיפר אחד הנוסעים בטיסה לטורקיה, "כשתנחת תבין את ההבדלים, את פערי המחירים שמגיעים למאות אחוזים ובכלל השירות והיחס החם שתקבל בכל מקום בעיר ולא משנה מאיפה באת. בנוסף, אתה תמיד תצא מפה עם הרבה כסף בכיסים. באילת למשל הייתי מתרושש. שני לילות באילת שווים כמו עשרה ימים בבתי מלון באיסטנבול".

טורקיה 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
ביולי ואוגוסט הנהירה לאיסטנבול הושלמה|צילום: שמעון איפרגן​

חצי מחיר מישראל

אין ספק שאיסטנבול היא אחת הערים היפות והזולות שבהן תבקרו אי פעם. רק שעתיים טיסה ותנחתו בעולם אחר, זול יותר.

שקל אחד שווה ערך ל-2.21 לירות טורקיות. המחירים בבתי הקפה, בחנויות הבגדים השוות, במסעדות ובמרכולי המזון הגדולים והקטנים ידהימו אתכם כל פעם מחדש.

בתי מלון ארבעה כוכבים יעלו לכם בממוצע לשבוע כולל ארוחת בוקר כ-230 יורו בלבד (כ-990 שקלים). לאורך מרכז "טקסים" תוכלו לערוך קניות של בגדים, בשמים, ונעליים בעיצובים מקוריים.

בנוסף, תמצאו פה חנויות בגדים של "זארה", "מנגו", "יו.אס.פולו" שבזמני מבצעים מגיעים לעד 70 אחוזי הנחה. מחירי הפריטים נעים בין 25 ל-50 שקלים בלבד. מכנסי ג'ינס תוכלו לרכוש ב-70 עד 100 שקלים.

בחנויות "ליוויס" במרכזי הקניות בעיר תוכלו לרכוש חולצות טי שירט מהקולקציה החדשה למשל במחיר שנע בין 109 ל-130 לירות טורקיות (בין 50 ל-65 שקלים), ומכנסי ג'ינס במחיר שנע בין 180 ל-300 לירות טורקיות (בין 85 ל-160 שקלים).

טורקיה 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
טורקיה 2020|צילום: שמעון איפרגן​
טורקיה (צילום: שמעון איפרגן​)
טורקיה|צילום: שמעון איפרגן​
טורקיה (צילום: שמעון איפרגן​)
טורקיה|צילום: שמעון איפרגן​

ברשת חנויות המותגים "סופר סטפס" שפרוסים ברחבי איסטנבול תוכל לרכוש חולצות פולו של "לקוסט" מהקולקציה החדשה ב-350 עד 400 לירות (בסביבות 180 שקלים), טי שירט של לקוסט יעלה לכם בממוצע 110 שקלים ונעלי "ואנס" או "אול סטאר" קצרות עולות בין 340 ל-400 לירות (160 עד 180 שקלים).

מי שירצה בגדים במחירים זולים עוד יותר ואיכותיים לא פחות יכול להיכנס לרשת "מבי" וליהנות ממחירים שנעים בין 50 ל-70 לירות טורקיות (25 עד 55 שקלים).

"קניתי במבצע כמה חולצות "לקוסט" פולו וטי שירט במחירים מצחיקים. בארץ הייתי משלם על חמש חולצות 1800 שקל, פה יצאתי בפחות מ-700 שקל", סיפר יוסף, תושב צפון הארץ.
באיסטנבול מפוזרים כמה קניונים אבל השלושה ששווים ביקור ובהם תוכלו למצוא את מיטב המותגים הם: "Istanbul Cevahir Mall", "Istinye_Park ",ו- "Mall of Istanbul".

מחירים בגדים של מותגים כמו "טומי הילפיגר" "קווין קליין" ואחרים תוכלו לרכוש במחירים נמוכים משמעותית מישראל בן 90 ל-140 שקלים בממוצע.בנוסף, תוכלו למצוא חנויות לכלי בית איכותיים ביותר במחירים שיגרמו לכם לחייך כל הדרך הביתה.

הקניונים עצמם מרווחים מאוד, מרבית הקונים ובעלי החנויות חובשים מסיכות ומקפידים על מרחקים של שני מטר האחד מהשני.

טורקיה 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
טורקיה 2020|צילום: שמעון איפרגן​
טורקיה 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
טורקיה 2020|צילום: שמעון איפרגן​

גם בשווקים השונים כמו ה"גראנד באזר" וה"שוק המצרי", שווים קפיצה. אחד הפריטים הכי שווים הוא שטיח טורקי בעבודת יד שאם תתעקשו תוכלו לרכוש בסכום של 250 דולר לכל היותר. תנהלו משא ומתן ממושך ומתיש ותרוויחו.

לא תשמעו את בעלי החנויות מדברים על ישראל או על פוליטיקה. אותם מעניין רק דבר אחד: לשרוד כלכלית להתפרנס בכבוד.

אם חשבתם שבמרחק שעתיים נסיעה המחירים ברשתות המזון לא יהיו כה שוני, גם כאן מצפה לכם הפתעה. המחירים בסופר משתלמים במיוחד יחסית לארץ. שני ליטר שמן זית יעלה 80 לירות (36 שקלים), קופסת זיתים שחורים קלמנטה- 10 לירות, יוגורטים בקבוקי ליטר עולים בממוצע 6 לירות, ליטר שוקו 7.9 לירות, ושני ליטר חלב כ-12 לירות. שוקולדים של מיטב החברות המוכרות בעולם במחירים שנעים בין 10 ל-17 לירות, ליטר מיץ רימונים סחוט במקום- 21 לירות, וליטר מיץ תפוזים סחוט יעלה רק 20 לירות- פחות מעשרה שקלים.

טורקיה 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
טורקיה 2020|צילום: שמעון איפרגן​
טורקיה 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
טורקיה 2020|צילום: שמעון איפרגן​


בסופרים השכונתיים הקטנים המחירים צונחים ב-50 אחוזים. בקבוק מים מינרלים חצי ליטר קטן עולה לירה אחת בלבד. קולה בזכוכית 330 מ"ל 1.5 לירה. תשוו לישראל ותראו את הפערים המטורפים במחירים.

"אני מילאתי את כל המיני בר שלי ביוגורט ומשקאות קלים. הוצאתי על קנייה גדולה בסופר 150 שקל, בישראל הייתי משלמת 500 שקל לפחות. קניתי משחות שיניים, מברשות, ודיאודרנט" ,סיפרה רינה.

בשווקים קילו אפרסק עולה 7 לירות, קילו עגבנייה, מלפפון או פלפל 3.5 לירות. קילו דובדבנים או פירות יער ופטל 15 לירות בממוצע.

במסעדת ה- "תרבוש", אחת המסעדות היוקרתיות בכיכר טקסים למשל, ארוחת ערב לזוג כוללת כל סוג של בשר שתרצו, דגים על הגריל, שתייה קלה, קינוחים, קפה, גלידה בסכום של 160 לירות לכל היותר לזוג (כ-75 שקלים).
אם בא לכם רק כריך טוב, כוס קפה או מיץ תפוזים סחוט וטרי תוכלו לקפוץ לרשתות הקפה: "סימיט סרגיי" או "אספרסו לאב". כוס קפה גדולה, מאפה, כריך ומיץ תפוזים יעלה לכם בממוצע 40 לירות טורקיות- פחות מעשרים שקלים.

טורקיה (צילום: שמעון איפרגן​)
טורקיה|צילום: שמעון איפרגן​
טורקיה 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
טורקיה 2020|צילום: שמעון איפרגן​
טורקיה (צילום: שמעון איפרגן​)
טורקיה|צילום: שמעון איפרגן​


אם החלטתם לתפוס צבע ולהשתזף בחופים המרהיבים בעיר תשלמו על כיסא נוח 5 לירות בלבד, שמשיה 10 לירות וכל סוגי המשקאות הקלים עולים בין 3 ל-5 לירות בלבד.

גם בטיסה חזרה לישראל המחירים לא עולים בתי הקפה והמסעדות בשדה התעופה באיסטנבול זולות יחסית לנתב"ג כאשר כריך בשרי או חלבי יעלה בממוצע בין 28 ל-35 לירות וכוס קפה גדולה 15 לירות בלבד.

הכניסה למדינה היא חופשית ללא בדיקת קורונה אבל בחזור תאלצו לשהות ב - 14 ימי בידוד. כל זה לא, כאמור, לא הטריד את אלפי ישראליים שהחליטו להתאוורר בבירה הטורקית הקיץ למרות הקורונה ובעיקר לנצל את המחירים שקשה מאוד למצוא בחופשה שנתית בישראל.