החלטה לא שגרתית נרשמה לאחרונה בבית המשפט לתעבורה בבאר שבע, על רקע המלחמה נגד ארגון החמאס. עבריין תנועה שנתפס פעמיים נוהג בפסילה הושם במעצר בית עם איזוק אלקטרוני. בשלב מסוים הוא ביקש לצאת מביתו על מנת לעבוד ולפרנס את אשתו ובנו. אף שבקשות ל"חלון" ממעצר כזה מתקבלות במקרים נדירים בלבד, השופט הבכיר אלון אופיר קיבל חלקית את בקשתו, תוך שהבהיר כי במצב הייחודי בו נמצאת המדינה יש מקום לקבלת החלטות יוצאות דופן לטובת הכלל.

המבקש נהג בפסילה ונגזרו עליו עבודות שירות. כשנותרו לו שבועיים בלבד לתום ריצוי עונשו הוא נתפס שוב נוהג בפסילה – ואז נשלח למעצר בביתו תחת פיקוח אלקטרוני. בקשתו לצאת מהבית כדי לסיים עם עבודות השירות התקבלה, אך העציר לא הסתפק בכך והגיש בקשה להתיר לו לעבוד במפעל העופות בשגב שלום בו הוא מועסק, על מנת לפרנס את בני ביתו.

סניגורו של העציר תיאר בדיון שהתקיים כי במשך שלושה חודשים מאז מעצרו מתקיימת משפחתו מקצבה זעומה של 1,100 שקל בחודש, מה שהוביל למצוקה קיומית שלו, של אשתו ושל בנו הקטין. לדבריו מצב החירום במדינה מאז ה-7 באוקטובר רק החמיר את מצב המשפחה מבחינה כלכלית, ובנסיבות אלה מוצדק לאפשר לעציר לצאת ולעבוד.

המדינה טענה מנגד שמדובר בעבריין תנועה אשר מעד פעמיים ונשקפת ממנו סכנה לציבור, כך שאין מקום לשנות מתנאי מעצרו.  

ליווי צמוד מדלת לדלת

השופט אופיר הסביר שבהתאם לפסיקת בית המשפט העליון, אין לקבל כעניין שבשגרה בקשה של עציר לצאת לעבודה או ללימודים. כך, אף שהחוק מכיר בסמכותו העקרונית של בית המשפט לקבוע חלון פיקוח לשם יציאה כאמור, נפסק שיש להפעילה "במשורה ובמקרים יוצאי דופן" שכן מעצר בפיקוח אלקטרוני אינו מתיישב עם היתר יציאה לעבודה.

השופט קבע שזמן מעצרו הארוך של המבקש (שלושה חודשים) אשר מונע ממנו לפרנס את משפחתו לצד מצב המלחמה השורר בארץ מצדיק לחרוג מבררת המחדל שהתוותה הפסיקה, ולקבל את בקשתו לצאת לעבוד.

"מדינת ישראל מצויה בימים אלה במצב חירום של מלחמה. המדובר בתקופה יוצאת דופן שמצדיקה גם מתן החלטות יוצאות דופן", כתב השופט. לדבריו "בנסיבות החריגות מאד בהן מצויה האוכלוסייה בימים אלה, יש הצדקה בעיני לקבל בקשה זו לפחות באופן חלקי על ידי מתן אפשרות יציאה לעבודה שלוש פעמים בשבוע".

על מנת למקסם את הפיקוח על העציר קבע השופט כי יציאתו לעבודה וכן חזרתו מהעבודה הביתה תהיה בליווי צמוד מדלת לדלת של אחד המפקחים אשר התנדבו לשם כך (מעסיקו ואדם נוסף) ואשר ערבו ב-10,000 שקל לקיום תנאי ה"חלון". לדברי השופט החלטה זו אינה מטילה סיכון על הציבור, ובד בבד מאפשרת לעציר ומשפחתו לחיות בכבוד בתקופה לא פשוטה מבחינה ביטחונית וכלכלית.

השופט שב והדגיש כי מדובר בהחלטה חריגה ונדירה הניתנת רק בשל מצב החירום, ואין בה כדי לשנות ממדיניות בית המשפט העליון הרואה ביציאה ממעצר לעבודה כדבר נדיר.

בנסיבות אלה הותר למבקש לשהות מחוץ לביתו בימים ראשון, שלישי וחמישי, בשעות 7:00 עד 19:00 לצורך עבודתו. השופט הזהיר אותו פן יימצא במקום שסוטה מהדרך לעבודתו או ממנה הביתה, שכן אז ייחשב הדבר להפרת תנאי שחרורו באופן שיוביל בהסתברות גבוהה למעצרו מאחורי סורג ובריח.

ב"כ המבקש: עו"ד שחדה אבו מדיעם

ב"כ המדינה: עו"ד דנה נעים

עו"ד שמוליק ליטמן עוסק/ת ב- תעבורה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.