השופטת אסתר טפטה-גרדי מבית המשפט לתעבורה בעכו החליטה שלא להטיל מאסר בפועל על גבר בשנות ה-40 לחייו שנהג ברכב מבלי שהוציא רישיון מעולם. על האיש, אשר לומד נהיגה בימים אלה, הוטלה פסילת רישיון למשך 7 חודשים, בנוסף למאסר על תנאי אם יעבור עבירה דומה בעתיד, לאחר שהשופטת החליטה להתחשב בכך שעברו הפלילי והתעבורתי נקי.

ביולי 2018 האיש נתפס כשהוא נוהג ברכב פרטי בלי רישיון. על פי הודאתו הוא הורשע בנהיגה ללא רישיון (מעולם) וללא תעודת ביטוח תקפה.

המדינה ביקשה להטיל עליו 3 חודשי מאסר בפועל, וכן מאסר על תנאי, פסילת רישיון למשך שנה, קנס ופסילה על תנאי. טענתה היתה כי מתחם הענישה בעבירה מסוג זה נע בין 15 ימים ועד 20 חודשי מאסר.

ההגנה טענה כי מדובר באדם ללא עבר פלילי או רישום תעבורתי. עוד צוין כי הוא גרוש ואב לשלושה המתקיים מקצבת הבטחת הכנסה, וכיום לומר חשמלאות רכב. ההגנה הדגישה כי הנאשם לומד נהיגה, וכבר עמד לפני "טסט" שנדחה.

בכל הקשור למקרה הנדון, נטען כי הנאשם רק הזיז למרחק קצר את הרכב ששייך לאחיו, משום שחסם את התנועה. עוד נטען כי הוא הפנים את חומרת מעשיו.

להעביר מסר

השופטת טפטה-גרדי ציינה כי "נהיגה ללא רישיון משמעה נהיגה ללא כישורי נהיגה, העדר בקיאות בחוקי התנועה, וסיכון רב לזולת ולנהג עצמו." לפי השופטת, נהג שכזה מהווה "איום נע", כך שיש צורך בענישה שתרתיע עבריינים פוטנציאליים מנהיגה ללא רישיון.

לאחר סקירה קצרה של גזרי דין, השופטת הבהירה כי במקרים דומים של עבירה ראשונה של נהיגה ללא אישיון, מתחם הענישה כלל לעיתים מאסר קצר, ובמקרים אחרים בתי המשפט הסתפקו במאסר על תנאי ובעונשים נלווים.

עו
עו"ד אורן סבן|צילום: ארז שטיינר

לגופו של עניין, השופטת דחתה את הטענה בדבר נהיגה ל"מרחק קצר", והבהירה כי בכל מקרה הנאשם סיכן נהגים והולכי רגל תמימים כאחד.

יחד עם זאת, השופטת הבהירה כי לפי פסיקת בתי המשפט, יש לתת משקל לכך שהנאשם נמצא בתהליך של הסדרת רישיון.

השופטת סיכמה וקבעה כי "בהינתן האמור, מחד גיסא, חומרתה של העבירה, ומאידך גיסא, היותה של העבירה ראשונה מסוגה, והעדר עבר תעבורתי, מצאתי שאין מקום להטלת רכיב של מאסר, כעתירת המאשימה."

לפיכך השופטת החליטה להשית על הנאשם פסילת רישיון למשך 7 חודשים, תוך שציינה כי הדבר ירחיק אותו מהכביש לתקופת מה ויעביר את המסר שאין לנהוג ללא רישיון.

 

בנוסף, השופטת הטילה על האיש 2 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, 3 חודשי פסילת רישיון על תנאי, קנס בסך 600 שקלים והתחייבות כספית על סך 1,500 שקלים, להימנע מלבצע עבירה דומה למשך שנתיים מהיום.

לעניין הקנס השופטת ציינה כי מדובר בקנס נמוך מזה שיש להטיל במקרה כזה, לנוכח הטענה כי הנאשם מתקיים מקצבת הבטחת הכנסה בלבד.

ב"כ המאשימה: עו"ד חנא ארשיד

ב"כ הנאשם: עו"ד חמוד אחסאן (הסנגוריה הציבורית)

עו"ד אורן סבן עוסק/ת ב- תעבורה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל