בני זוג שרכשו דירה מחברת הבנייה "משהב" יקבלו ממנה ומהקבלן המבצע כ-400 אלף שקלים פיצויים עקב ליקויי בנייה. בפסק דין שניתן לאחרונה בתביעה שהגישו הרוכשים בבית משפט השלום בתל-אביב, קבע השופט עדי הדר שגם הקבלן המבצע וגם "משהב" אחרים לבנייה הרשלנית, אבל "משהב" תשלם רק שליש מפיצויים משום שהרוכשים לא פנו אליה מיד עם גילוי הליקויים וביצעו תיקונים חובבניים בעצמם, מה שגרם להחרפת המצב.

לפני כ-12 שנים בנתה "משהב" פרויקט מגורים בגבעת זאב ובני הזוג רכשו ממנה דירה בבניין. בהמשך, הם חתמו על תוספת להסכם עם הקבלן המבצע לביצוע תוספות בנייה במרתף ובעליית הגג. לטענתם, בזמן קצר לאחר שקיבלו את הדירה גילו שחודרים אליה מי גשמים. בנוסף, התפשטה רטיבות בקירות הפנים. לדבריהם, בקיץ 2013 החלו לבצע על חשבונם תיקונים כדי להקטין את הנזקים אבל לא הצליחו להשתלט על הרטיבות, והיא הפכה למפגע בטיחותי.

לטענתם, לאורך השנים הם פנו לקבלן המבצע באופן אישי שביצע מדי פעם תיקונים אבל לא הצליח לטפל בבעיות ומצב הדירה הלך והחמיר. עוד הם טענו שיש בדירה אריחים מתנדנדים, מעקות לא יציבים וליקויים בחיפוי החוץ. בסך הכל, בהתאם לחוות דעת של מהנדס מטעמם, הם טענו שהתיקונים מוערכים בכחצי מיליון שקלים. בנוסף לעלויות אלה הם ביקשו פיצויים על כך שלא יכלו להשכיר את הדירה ושילמו עבורה ארנונה וכן על עגמת הנפש שנגרמה להם. בסך הכל הם תבעו 800 אלף שקלים.

מטעם הנתבעים נטען בין היתר כי לקבלן אין אחריות לבנייה הסטנדרטית שבוצעה בדירה בהתאם להסכם עם "משהב" אלא רק לתוספות שסוכמו עמו באופן אישי. עוד נטען כי עד 2015 התובעים פנו אליהם רק לגבי ליקויים מינוריים שכולם תוקנו לשביעות רצונם.

"משהב" הוסיפה שרק שנים אחרי שקיבלו את הדירה העלו התובעים פתאום טענות לליקויים משמעותיים, וזאת לאחר שנודע להם על תביעה של דייר אחר. עוד היא טענה כי התובעים הפרו את ההסכם איתה כשסיכמו עם הקבלן המבצע על תוספות בנייה לא חוקיות וגזלו ממנה זכויות בנייה. מאחר שערכו שינויים שלא באמצעותה או באישורה הם לא זכאים לתבוע על ליקויי בנייה.

לא אחראית לתוספות הלא חוקיות

מהנדס שמינה השופט עדי הדר לבדיקת הליקויים בדירה מצא בה ליקויים שונים, כולל ליקויי רטיבות ואינסטלציה ובעיות בריצוף, במפלסים בין הקומות במעקות ועוד. הוא העריך את עלויות התיקון הסופיות בכ-211 אלף שקלים.

השופט קבע כי גם "משהב" וגם הקבלן המבצע אחראים לבנייה הרשלנית. עם זאת, הוא הפחית מחלקה של "משהב" את הפיצויים עבור ליקויים שאותרו בתוספות הבנייה הלא חוקיות שביצעו התובעים באמצעות הקבלן, שלא באישורה. בנוסף, הוא קבע שהיא תשלם רק שליש מהפיצויים עבור יתר הליקויים מאחר שקיבל את טענתה כי התובעים פנו אליה לראשונה בעיכוב משמעותי, מה שגרם להחרפת המצב בדירה, וביצעו תיקונים עצמיים חובבניים.

בסיכומו של דבר, הרוכשים זכו בפיצויים עבור תיקון הליקויים וכן בפיצויים חלקיים עבור אובדן שכירות, תשלום ארנונה ועגמת הנפש שנגרמה להם. בתוספת הפרשי ריבית ושכר טרחת עורך דין הם יקבלו כ-418 אלף שקלים, כש"משאב" תשלם כשליש מרוב רכיבי הפיצוי.

עו
עו"ד רז בן ארצי |צילום: נועה בן ארצי

לא צוינו בפסק הדין שמות עו"ד מקרקעין

עו"ד רז בן-ארצי עוסק/ת ב- דיני מקרקעין
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.